Słusznie, tylko że arty te nie traktują bezpośrednio o JPI

Łatwiej jest się uczyć początkującemu gdy rozpatruje się konkretny przypadek, a nie sypie ogólnikami.
[ Dodano: 2009-03-15, 12:28 ]
Na razie doszedłem tylko do tego, że muszę skrócić tor sygnału, czyli odległości między IN, C2, C9, U1, R12, C6, R13, SW4 i SW3. Pomiędzy SW4 i SW3 odległości zmniejszyć się za bardzo nie da, bo ucierpi na tym aspekt mechaniczny dlatego może wystarczy po obu stronach ścieżki sygnałowej poprowadzić równolegle ścieżki masy sygnałowej ?
Kolejna sprawa to połączenie masy sygnałowej i zasilania w jednym punkcie - w obecnym projekcie płytki jest tu ogromny "misz-masz". Próbowałem zebrać wszystkie masy sygnałowe w jednym punkcie, ale to wcale nie jest takie proste... macie na to jakąś choćby szczątkową receptę ?
Kolejne pytanie: czy masa zasilania powinna być prowadzona tak samo jak sygnałowa, czyli zebrana w jeden punkt ? Czy jeśli "wyleję" masę zasilania (bez względu na jej przebieg) to może to spowodować jakieś poważne konsekwencje ?
Clou mojego problemu polega na tym, że chciałbym zachować określone rozmieszczenie wyłączników oraz gniazd, a to wymusza w pewnej mierze układ elementów. Pogodzenie tego z przebiegiem toru sygnału oraz mas jest dla mnie szalenie kłopotliwe - stąd właśnie rodzą mi się pytania o możliwe i nieszkodliwe uproszczenia w prowadzeniu masy i sygnału.