• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kabel component za 100zł co to jest?

Reakcji
0
Panowie co w kablu component za 100zł jest takiego ekstra że kosztuje aż tyle? Pytam sie bo mam TV LCD 32' podłączonego do tunera sat SD przez kabel euro i każdy muwi że przez kabel componet będzie lepszy obraz, lecz z czego on jest ,że jest taki drogi? Jak kupie sobie taki zwykły 3*RCA to będzie zły? Lub jak sobie sam go zrobię? Szukam rzeczowych odpowiedzi a nie jakich audio-video voodo typu grające kable zasilające...

Ja kupiłem chyba za 15zł, fajny, gruby, potrójny chinch z metalowymi wtykami w jakimś markecie. Wszystko hula jak trzeba, nawet dekoder "n"-ki przez to złącze pokazuje obraz w HD, chyba nie full HD. W przypadku tunera SD prawdopodobnie nie zauważysz dużej różnicy między EURO a COMPONENT, bo i tak idzie to w najniższej możliwej rozdzielczości.
Ja w każdym bądź razie nie widziałem różnic w jakości obrazu z DVD puszczanym przez EURO i COMPONENT.

Mam kabel component marki Belkin z serii PRO (pozłacane końcówki, grube druty, 2x ekranowany) i obraz lepszy niż jak miałem przez kabel HDMI. Cena rynkowa 70-100PLN.

To co kupować najtańszy przewód 3*RCA, widziałem ostatnio taki w markecie za mniej niż chyba 10zł a elektronicznym za 5zł...

mihas66 napisał:
To co kupować najtańszy przewód 3*RCA, widziałem ostatnio taki w markecie za mniej niż chyba 10zł a elektronicznym za 5zł...
najtańszego syfu nie kupuj... Pisałem już, wydaj 20-50zł na przyzwoity kabel, ale nie 100zł...

Powrót