• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kabel pseudo optyczny, czyli co zrobic kiedy zabraknie coax

Reakcji
0
Chcę się z wami podzielić moim wynalazkiem. W amplitunerze Onkyo mam jedno wejscie coaxialne i 2 optyczne. W DvD mam tylko coaxa no i mam SB Live.

Jak podłonczyc te 2 urządzenia kiedy braknie jednego coxiala w ampli ?

Otórz mozna zrobić sobie kabel pseudo optyczny.
Wykorzystałem do tego celu koncentryka 50 Ohm ponieważ jest pożadnie ekranowany. Z jednej strony jack do SB live do wyjścia cyfrowego, a z drógiej strony :
dioda soczewkowa czerwona 3mm. Diode przykładam do wejscia optycznego w amplitunerze i co ? DZIAŁA
Tak powstał kabel pseudo optyczny, może nie wymyśliłem nic nowego ale chciałem się podzielić.

Takie rozwiazanie strosuje u siebie od trzech lat.
Gratuluje reflexu szachisty. Rzeczywiście nie wymysliłeś nic nowego :-)
A powiedz chłopcze :-) jakim cudem wyjscie Coax daje taki duzy prad ze starcza od do wysterowania LEDa?
U mnie (1024 player) działa dopiero kiedy do LEDa podłącze do SPDIF TTL (złącze szpilkowe)

Nie wiem CHŁOPECZE jakim cudem to się dzieje ale na moim Sb Live 5.1 bez problemu to działa. Byc może w moim modelu sygnały są mocniejsze, a może to dzieki koncentrykowi są małe straty w sygnale i wsytarcza amperków do wysterowania leda.

Nie wiem dlaczego sie tak irytujesz?
Wyraźnie uzyłem znaku :-)
Jesli Cie to obrazilo to przepraszam.

Nie uraziło mnie spoko. Jakoś tak mi się odpowiedziało.

Mam kolejną tym razem złą obserwację.

Wydłużyłem kabel z 3 do 8 m metrów i co się okazało ?

Sygnał chyba jest zbyt słaby bo jak już wykryje w amplitunerze że jest sygnoł optyczny, muzyczka zacznie grać, a ja w kompie wyłoncze wyjscie cyfrowe i ponownie włoncze to już nie gra. Musze wyciągnąć wtyczke z ampli z diodą i jeszcze raz przyłożyć dopiero wtedy załapie.

Rozwiązanie: kompa będe urzywał przez coaxa, a dvd stacionarne w którym kabelek jest około 50 cm zrobie na tym psełdo optyku.

Co do innych obserwacji to pasmo przenoszenia z coaxa, a z zwykłego wyjścia analogowego z live jest diametralnie różne, oczywiście na korzyść coaxa. Szkoda tylko że drivery KX'a nie potrafią obsłużyć AC3 i musze korzystać ze standardowych sterowników do live.

Jesli chodzi o róznicę w pasmie przenoszenia to zastanawiam sie czy jest to normalne.
W moim stary 1024 PLayer gra tak samo niezaleznie od tego czy jest to analog czy cyfra. Sprawdzałes czy bedzie ci ta dioda świecić podłąćzona do wyjscia Coax w DVD?

Właśnie jeszcze nie, ale jak tylko wróce z pracy to zobacze czy to będzie chodzić.

A ta różnica jest może dlatego bo się przesiadłem z KX'a na zwykłe livowe.

No i niestety, dioda nie swieci się po podłonczeniu do coaxa w DVD.

Musze spróbować podłonczyć diodę do SPDIF TTL w livie i moze wtedy pujdzie bo widocznie ten patent na DVD nie działa.

[ Dodano: 2004-11-18, 22:24 ]
Gdzie w Sound Blasterze Live 5.1 jest wyjscie SPDIF dodatkowe szpilkowe ?
Z boku karty dokładnie po przeciwnej stronie śledzia jest jakieś złącze 5 pinowe. Wiek ktoś czy właśnie tam znajde SPDIF OUT ??? Szukałem jakiś specifikacji i opisów na necie ale nic nie znalazłem.

Powrót