• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

kabel RCA DIY

Reakcji
0
Zamierzam sam sobie zrobić kabelek 2x RCA/2x RCA. Chcę kupić porządne wtyki, na oku mam wtyki Nakamichi. Przewód też miałby być jakościowo lepszy.
Jakie ma oznaczenie taki kabel? Gdzie go mogę kupić?

Kabel możesz kupić albo mikrofonowy (2 żyły + ekran) np. Sheller albo Bespeco, na Allegro ok. 4zł / 1m. Wtedy sygnał prowadzisz jedną z żył, masę drugą, a z ekranem podpinasz się z jednej strony do żyły z masą.

Albo 1 żyła + ekran, np. Klotz instrumentalny (też Allegro, 6-9zł), chwale sobie ten kabelek, bo jest bardzo miękki, a wytrzymały zarazem (tak ze 2 razy dziennie przejeżdżam po nim krzesłem:)). No i mało "syfu" z powietrza zbiera (6 metrowy podłączam do gitarki). Wtedy sygnał do żyły, masa do ekranu z obu stron of corse ;]

Naturalnie możesz się bawić w jakieś przewody za 30zł / metr, ale te które podałem wyżej są napawdę bardzo dobrej jakości :)

Powrót