• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

KABEL ZASILAJĄCY DO WZMACNIACZA

• Autor wątku Autor wątku lapy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Za gruby kabel na pewno nie zaszkodzi wzmacniaczowi(jedynie twojej kieszeni :P ).
Pamiętaj, żeby jeśli masę bierzesz z budy, to dorzucić drugi przewód z aku na budę(masowy) o takim samym przekroju, albo pociągnąć oba przewody bezpośrednio z aku.

CZY MOGĘ ZASILIĆ WZMACNIACZ KABLEM 70mm2
a co ty chcesz zasilić osiedle domków jednorodzinnych 10 kilometrów dalej :?:

sprawdź sobie jaki prąd maksymalny może pobrać twój wzmacniacz (suma bezpieczników), Zmierz ile metrów tego kabla ci potrzeba a później zobacz z tabeli jaki kabel zasilający ci potrzebny. Zwróć uwagę jeszcze na to jakiej średnicy kabel jest w stanie przyjąć twój wzmacniacz. Żeby nie było tak, że założysz gruba kabel, który nie wejdzie w zaciski wzmacniacza. Z doświadczenia wiem, że 20mm2 wystarcza. Oczywiście nie w ekstremalnych sytuacjach.

lklukasz napisał:
a co ty chcesz zasilić osiedle domków jednorodzinnych 10 kilometrów dalej

nie :mrgreen: ALPINE MRV-1507 V12 i sprawdziłem teraz dobrze, to nie jest 70 tylko 50mm2.

lklukasz napisał:
Zwróć uwagę jeszcze na to jakiej średnicy kabel jest w stanie przyjąć twój wzmacniacz. Żeby nie było tak, że założysz gruba kabel, który nie wejdzie w zaciski wzmacniacza.

po coś chyba są konektory :grin: a zaciski są i tak dość spore

Dzięki za odpowiedż

[ Dodano: 2009-11-18, 11:44 ]
a mam jeszcze pytanko, jak najlepiej połączyć kondensator ze wzmakiem ??

lapy napisał:
po coś chyba są konektory
są ale myślałem, że tam są może takie zaciski na kable bez konektorów zaciskane ampulem.
Jeśli 1 wzmacniacz to możesz dać 16mm2 to w zupełności wystarczy. Jeśli ma być rozwojowo to daj grubszy.

Powrót