• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kable CCA

• Autor wątku Autor wątku Rfck
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ta...
Kolega kiedyś zmierzył R kabla 33mm2 zasilającego na szpuli 50m
Kabel dedykowany do ca cca
Wynik był mniejszy niz 1R
Wiec o jakich stratach mowa?

Ciekawi mnie tylko dlaczego tak wielu producentów dalej robi kable z CCA i sprzedaje jako kity do CA i to znane marki.
Ja kupiłem już miedziane ;)

Zgadza sie
Ale to na 50m dlugosci
A ile bedze na dlugosci 4-5m tego co w samochodzie ?

A bo patrzysz na wartosci bezwzględne, "mała rezystancja i tak i tak". A ja patrzę na względne, np: zależnie od dodatku aluminium rezystancja moze podnieść się o 20%, a to już jakaś liczba w matematyce :)
Auto nei wybuchnie jak sie wstawi CCA kable, pewnie że nie.
Ale spojrzał bym jeszcze wzglednie jak to sie ma do różnicy cen, co sie bardziej opłaca i porównał do stanu portfela
dalej róbta co chceta.

A ile bedze na dlugosci 4-5m tego co w samochodzie ?
1/50 * 5 ~0.1 :) to sporo jak na taki przekrój :???:
Przykładowo dla wzmaka 2*100W zakładając 12V w instalacji, optymistycznie spr. wzmaka 90% ( klasa D) da nam spadek napięcia na kablu ~1.9V (prąd koło 19A ) i moc traconą na kablu ~36W :)

Ja wysłałem brata po kupno kabla do mojego wzmaka. Pojechał do sklepu dbmax i mu wcisnęli amelinum pokryte miedzią. Już podczas zdejmowania osłony z kabla i jego skręcania straciłem sporo drucików :o. Nie gram głośno a i nie mam też potężnego suba, który trzęsie całym osiedlem. Nawet jak gram jak dla mnie głośno, to pewnie wzmak ciągnie ze 100, 150w max... W tym aucie mi wystarczy, ale do każdego nowego systemu - kupiłbym miedź. Tak samo polecam też autorowi tematu.

Pozdro

1/50 * 5 ~0.1 to sporo jak na taki przekrój
Przykładowo dla wzmaka 2*100W zakładając 12V w instalacji, optymistycznie spr. wzmaka 90% ( klasa D) da nam spadek napięcia na kablu ~1.9V (prąd koło 19A ) i moc traconą na kablu ~36W

A klasa D w samochodzie to zadkosc

Sam kabel to pikus w tym całym okablowaniu
Wieksze problemy przysparzają same polaczenia kabli
Bo po drodze sa np oczka do akumulatora ktore większość tylko zaciska i to słabo
Potem jeszcze bezpiecznik z oprawka ktora tez jest aluminiowa (większość) i nikt nie widzi problemu
Nie mówiąc o montażu kabla masowego i jego połączeń

Po poprawnym montażu kabla zasilającego napięcia przy uruchomionym wzmacniaczu (obciążonym akumulatorze) powinny byc takie same na samym aku i zaciskach wzmacniacza

Ostatnia edycja:
Bo po drodze sa np oczka do akumulatora ktore większość tylko zaciska i to słabo
Nie wyobrażam sobie nie lutować tego połączenia ale pewnie niektórzy tak robią.

Zastanawiam się nad powierzchnią tych oczek czy przy bardzo grubych kablach powierzchnia styku tego oczka nie jest mniejsza niż samego kabla :)

El_liero wiekszy problem to zle założone/nie lutowane oczka niz R samego kabla
Widziałem ze spadki potrafią byc w okolicach 1R a przy prawidłowym montażu wynoszą 0 przy dokładności pomiaru do jednego zara po przecinku

Rfck tez tak uwazam a dużym problemem sa te przewężenia miedzy kołkiem a elementem zaciskanym
Oczywiście uwazam, ze takie polaczenia powinny byc dobrze zaciśnięte i polutowana

My nic nie lutujemy tylko zaciskamy miedź, aluminium w energetyce a prądy kilkukrotnie większe i hula
Dobra końcówka, dobra praska i musi trzymać

My nic nie lutujemy
I słusznie bo polaczenia zaciskane sa lepsze, pewniejsze i trwalsze od lutowanych. Sosuje sie je w pojazdach (wstrząsy, drgania itp) i wszystko działa jak nalezy. Lutowanie jest dore do rynien i plytek drukowanych.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Oczywiście uwazam, ze takie polaczenia powinny byc dobrze zaciśnięte i polutowana
Albo zaciśniete albo polutowane.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Bo zeby cos porzadnie zaciskac tzreba miec sprzet np. http://www.tme.eu/pl/details/mx-638...currency=PLN&gclid=CIH_muyj48cCFUFmGwodB6AKvQ
a polutowac umie kazdy głupi transformatorówka albo oporówka za 50zł.

Bo zeby cos porzadnie zaciskac tzreba miec sprzet
Jest jakiś wzmacniacz Pioneer chyba, gdzie większość połączeń jest zaciskana a nie lutowana, w przypadku CA zaciskanie kombinerkami to słabe zaciskanie więc zalutowanie moim zdaniem jest konieczne, jak ktoś ma taką kozacką zaciskarkę jak wkleiłeś to pewnie że wystarczy zaciśnięcie.
W teorii najlepsze połączenie to właśnie połączenie zaciskane, ale wydaje mi się że ŻADEN z nas nie wykryłby żadnej różnicy więc dla bezpieczeństwa i spokoju lepiej jest zalutować.

My nic nie lutujemy tylko zaciskamy miedź,
Ilu was jest :)?

Powrót