• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kable do kolumn.

No to ile zostało wg tej strzałki? :PP

Kiedyś miałem kabel Cardass Croslink i przy zakupie też mi mówiono, że kabel jednostronny i sygnał ma iść tak jak idą napisy na kablu. Czy to prawda??? Nie mam pojęcia. Jednak takie sformułowanie już mi się obiło kilka razy o uszy.

Kiedyś miałem kabel Cardass Croslink i przy zakupie też mi mówiono, że kabel jednostronny i sygnał ma iść tak jak idą napisy na kablu. Czy to prawda???

Zważając na to, że głośnik ma wychył w obie strony to żeby wymusić taki ruch prąd musi popłynąć po tej samej żyle także w obie strony, więc kierunkowość kabla to bzdura.

A jak są ekranowane?

Zależy jak jest podłączony ekran. Jeśli ekran jest jedną z linii przewodzących to oczywiście prąd płynie przez niego w obie strony. Takich kabli raczej nie stosuje się do kolumn, bardziej jako interkonekty - wtedy ekran podpina się do masy.
Stosuje się jednak do kolumn przewody z dwoma liniami przewodzącymi oraz dodatkowym ekranem. Ten ekran należy do czegoś podpiąć, bo sam w sobie ekran bez podpięcia do jakiegoś potencjału zasadniczo nie ma sensu.
Więc podpinamy ten ekran do czegoś (zwykle tylko z jednej strony) i ma on stały potencjał i nie powinien przez niego płynąć jakikolwiek prąd.

Więc podpinamy ten ekran do czegoś (zwykle tylko z jednej strony) i ma on stały potencjał i nie powinien przez niego płynąć jakikolwiek prąd.
Czyli kable do kolumn mogą (są) kierunkowe.
Jeśli się nie mylę to XLO ma na konfekcji strzałkę pokazującą kierunek.

Czyli kable do kolumn mogą (są) kierunkowe.
A wszystkto dlatego, aby nie tworzyła się pętla masy na naszym przewodzie przy stosowaniu 2 żył i ekranu. Kierunkowości tu nie ma w przesyle :)

Tutaj bardziej chodzi o to, że zwykle ten dodatkowy ekran podłącza się obudowy, a obudowa w przypadku awarii może być pod napięciem i lepiej aby to napięcie nie przedostało się na kolumny :)

Można to tak rozróżnić, bo ekran podłącza się do wzmaka a nie do kolumn. Co nie zmienia faktu, że dotyczy to tylko kabli z dodatkowym ekranem, i tylko z powodu tego ekranu można pisać o kierunkowości podłączenia.
Natomiast kierunkowość kabli bez ekranu w przypadku sygnałów przemiennych nie istnieje. To samo tyczy się żył kabla użytego w produkcji kabla z dodatkowym ekranem.

Jeszcze znalazłem do da vinci pseudo schemat kabla (większego rozmiaru na google nie znalazłem)

3586174216_1

Co co DaVinci - to są to dwie żyły w izolacji, wokół tego jakieś włókna idące współbieżnie z żyłami miedzianymi, całość jest owinięta czymś w rodzaju papierowej owijki i na koniec gruba izolacja - fajnie wykonany kabelek choć dość sztywny.

Panowie, nie rozumiem jak można tyle dywagować, szukać kosmicznych technologi i podniecać się kablem głośnikowym typu LS25 czy DaVinci?!
Zacznijcie od podstawowych, w końcu to forum DIY, dostępnych wszędzie materiałów wysokiej jakości.
Warkocz, plecionka z trzech przewodów komputerowych, potocznie zwanych skrętką, CAT5. Tak wykonany kabel głośnikowy pobije 70% dostępnych budżetowców i wydacie 70% mniej.

Wujek Google poda wam wszelkie informacje.

Nie na temat...
Glosnikowe kierunkowe?
A to ciekawe

Jak kupowałem w 2008r kable w salonie Top-Hifi, to gość właśnie mówił mi o kierunkowości kabli, nawet mi te strzałki pokazywał (na kablach real cable)...
Patrzyłem się na niego i przytakiwałem... jak wyszedłem ze sklepu to aż mi łza pociekła ze śmiechu.
Kolejnym razem jak tam przyszedłem, oglądałem wzmacniacze, ten sam gość podszedł i zaczął mi coś tam tłumaczyć, i zamiast mówić "włączać" mówił "włanczać".
Jak zeszła rozmowa na temat AudioShow, i jak powiedziałem że Ushery w swojej cenie dobrze grają, to On był wielce zdziwiony bo nie wiedział co to za firma głośnikowa.
Byłem wtedy tam ostatni raz.

Mógłby kolega powiedzieć, w którym miejscu ktoś się podnieca procabem/alphardem ?

O skrętce też myślałem i możliwe, że się skuszę ;)

Powrót