• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

kable głośnikowe

Reakcji
0
witam mam wielka prozbe a dokładnie muszę dowiedzieć sie o rodzajach , sposobach sygnału akustycznego przez kable czy światłowody, nowoczesne rozwiązania techniczne w tej dziedzinie. Moga być linki do stron
zapewne ten temat przyda sie innym co dopiero wdrażają się w dział akustyki

CHyba chodzi ci o sposoby przesyłu, transmisji sygnalow fonicznych (akustyczny ciezko przeslac kablem, musial byc mocno krzyczec w niego...) poprzez przewody czy siwatłowody. Wystraczy zasiegnac google.pl . Nie wiem w czym problem.

tak dokładnie o to mi chodzi
hmmm wiesz patrzyłem już u wujka Google i nic sensownego z teorii i mi nie powiedział a również szukam wpływ rodzaju przewodu na dźwięk w głośnikach itp
i nie wiem gdzie szukać

Jesli chodzi o metody przesyłu, standarty, rodzaje medium itp to owszem mozemy ci conieco pomoc ale jelsi chodzi o voodoo typu wplyw kabla na przesyłany sygnal to raczej bedzie ciezko... chyba ze jakies pomiary sie porobi, typu linia rzedu kilkuset m, zle ekranownaie, pzresłuchy itp.

byłbym bardzo wdzięczny jak coś jeszcze będę szukał, dokładnie szukam tego bo tez jestem audio fanem ale raczej moja wiedza cała polega na praktyce a chce wiedzieć jak jest w teorii i jak się ma to na jakość, bo jak narazie wiem to tyle że przewód beztlenowy i dosyć gruby najlepiej się spisuje na jakoś dźwięku w głośnikach .

W obydwu przypadkach kabel OFC beztlenowa miedz jak najczystsza, do monitorkow, kolumn w zaleznosci od mocy 2x1,5mm lub 2x2,5mm (dobrym wyborem a zarazem tanim jest procab ls15 oraz ls25) ciezko znalezc zestawy gdzie potrzebny jest grubszy kabel np 4mm. Liczy sie takze oczywiscie jakosc, wytrzymalosc oraz estetyka wykonania.

W przypadku kabli sygnalowych nieoptycznych takze czysta miedz oczywiscie nie potrzeba duzego przekroju natomiast nalezy wziasc pod uwage jakosc ekranu oraz w ogole jego obecnosc w kablu:P..

Do tego dobre wytrzymale wtyki i oczywiscie porzadne wykonczenie calosci.

dzieki a chciałbym też spytać bo znalazłem cos o technologi WBT/OFC czym ona sie różni od zwykłego OFC

no ja znalazłem jako technologie dzięki wam a powiedzcie mi czy technologie światłowodów można wykorzystać jako okablowanie do głośników lub w ogóle jako audio/video w domu

wojdas7 napisał:
no ja znalazłem jako technologie dzięki wam a powiedzcie mi czy technologie światłowodów można wykorzystać jako okablowanie do głośników lub w ogóle jako audio/video w domu
Przesył sygnału między źródłem dźwięku a wzmacniaczem to jeszcze. Ale przesył dźwięku światłowodem do kolumn jest niemożliwy :) Światłowód przesyła jedynie informację w postaci cyfrowej, natomiast to co leci w kablu od wzmacniacza do głośnika to po prostu prąd zmienny i nadają się tu jedynie przewodniki prądu elektrycznego. A co do rodzaju kabli... Procab to chyba max co może dać kabel, dalej to raczej voodoo czyli gadanie głupot o tym co to niby potrafi i liczyć że ktoś w to uwierzy i jeszcze za to zapłaci :D Poza miedzią liczy się też jak ten kabel jest wykonany. A jako kable przesyłające sygnał ze źródła do wzmaka dobrze spisują się kable mikrofonowe :D

A co do rodzaju kabli... Procab to chyba max co może dać kabel, dalej to raczej voodoo czyli gadanie głupot o tym co to niby potrafi i liczyć że ktoś w to uwierzy i jeszcze za to zapłaci :D Poza miedzią liczy się też jak ten kabel jest wykonany. A jako kable przesyłające sygnał ze źródła do wzmaka dobrze spisują się kable mikrofonowe :D
nie do konca. nieDIYowcy, ktorzy nie konstruuja pod swoj gust kolumn zmiany w brzmieniu kreuja wlasnie kablami - ktore to moga miec wieksza indukcyjnosc czy pojemnosc dajac taki czy inny dzwiek. na ile jest to sensowne to juz kazdy powinien sam sobie odpowiedziec. imho lepiej pogrzebac w zwrotnicy niz wydawac bajeczne sumy na kable ;]

Powrót