• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kable RCA

Reakcji
0
Witam wszystkich ponownie po dłuższej przerwie :)

Ostatnio zastanawiałem się nad zmianą starych kabli

pomiędzy CDkiem a wzmacniaczem. Na początku miały być jakieś sklepowe. Więc po sprawdzeniu forum za jakąś radą, zdecydowałem się na...

...samoróbki ;)

Zakupione elementy to:
Kabel gitarowy: SOMMER The Spirit XXL

Końcówki Neutrika

Nylonowy oplot ozdobny

A termokurczkę pożyczyłem z pracy :flapper:

Od razu przedstawię wersję finalną

Wiem, że temat odnośnie kabli jest zawsze drażliwy, ale napisać trzeba czy zmiana kabelka coś pomogła. Chyba tak...
Na pewno już nie słychać "szumu" w cichszych fragmentach utworów oraz między przerwami między nimi. Mam również wrażenie że bas został trochę bardziej poskromiony, mianowicie znikło hmmm... buczenie?

Koszty... oczywiście neutriki zeżarły większość z tego co wydałem.
Neutrik 150 zł
kabel 12zl/m
oplot 5zl/m

Pozdrawiam
MaLyNsS

Nie obraź się, ale za tą kasę też miał bym podobne wrażenia.
Swoją drogą ładne kabelki, Jak by to nie było forum DIY to bym powiedział że sklepowe:P

No przecież nie napisze, ze kable wzbogacają oryginalne nagranie o kolejne instrumenty, a z szafki z talerzami wyłania sie orkiestra... Nie ta półka cenowa ;)
Ale różnice da się wychwycić...

W porównaniu do starego kabla, którego ekran w zasadzie nie istnieje w formie jaka powinna być to pewnie powinno być słychać jakąś zmianę :)

Bardzo ładne kabelki :) No i tak jak napisał Luszti, główną przyczyną poprawy jakości jest ekran z prawdziwego zdarzenia :D

Ciekawi mnie, jak się ma ten Sommer, do innego dość popularnego kabla gitarowego - Klotz AC106, którego w poznańskim SpecKablu kupiłem już z parę kilometrów ;)
W Sommerze ekran wygląda na solidniejszy, ale czy ma on jakiś znaczny wpływ na różnicę jakości (jeśli takowa istnieje)?

Ładne no i krótsze - co jest częstą wadą tych popularnych, proponuję skracać na potrzebną długość no i sprawdzić połączenia - często ekran tylko na zaciśnięcie podłączony - też będzie lepiej zwłaszcza z przydźwiękiem sieciowym.

Może i odkop ale uwaga w temacie chyba słuszna i komuś kiedyś może się przyda? ;^)

Powrót