Przerabiać zamków się nie dało, ale przerzut wojska był możliwy karawanami.
No to teraz jest "lepiej" bo nie trzeba czekać na karawany tylko od ręki kupujesz jednostki z całego imperium (jednostki tego samego typu, nie da się kupić w zamku rycerza np jednostek nekromanty). Z początku widziałem, że ta opcja jest i się dziwiłem, że raz mogę kupic od groma wojska a innym razem (jak mi odbili zamek) jakoś mało, dopiero po chwili się skapnałem, że poprzednio kupowałem ze wszystkich zamków na raz.
Doszły jeszcze (może 5ce było ale chyba nie) tzw strażnice. Coś na styl zamku ale nie można w nim nic budować, służą do kontrolowania terenu, obrony. Czyli jak ktoś nadjeżdża to teleportujesz sie do najblizszej straznicy i atakujesz intruza.
Genialną sprawą jest kontrola kopalń. Teraz są na stałe powiązane z zamkiem. Jak zamujesz wrogowi zamek, zajmujesz mu automatycznie kopalnie. Nie ma sytuacji gdy musisz jeździć od kopalni do kopalni i rzmudnie je odbijać. Tym samym nie ma irytujacej sytuacji gdy komputer wysyłał hordy słabiutkich bohaterów mających na celu zajęcie kopalń. Teraz on zamie kopalnie ale tak długo jest jego jak długo stoi w niej bohaterem, jak odjedzie to kopalnia spowrotem porwaca pod twoją flage. Jak chce zdobyć kopalnie na stałe to musi podbić zamek lub strażnicę. Jak dla mnie pomsył rewelacyjny.
Mam pytanie, czy już w wersji podstawowej jest możliwość wyboru dwóch różnych typów ulepszeń dla każdej jednostki?
O ile pamiętam z piątki (czy czwórki ?) to było tak, że można było przyjac dwie strategie rozwoju wojska np goście z pikami zamiast balist, itd. W 6-tce tego nie ma jest jeden z góry założony model wojska tak jak było w częsciach 1-3.
Jednak jednostki teraz mają dużo dodatkowych umiejętności. Sporo z nich może rzucić czary zamiast ataku, mogą zmeniać postać (np najmocnijesza jednostka nekromanty może przemienic się w jednostki walczacej w ręcz w jednostkę strzelającą). Dodatkowo do ataków jednostek dodawane sa ich unikalne bonusy np. masowy atak maczugą jakiegoś potworka od barbarzyńcy (tłucze w zasięgu kilku okolicznych pół), atak po którym kilka okolicznych jednostek może odnieść obrażenia (upgrade'owani kusznicy robią teraz totalna masakre bo ich strzały przebijają się przez dowolną ilość potworków stojacych na drodze) lub zostaną w jakiś sposób zaczarowane, uszkodone (np szkielety z oszczepami spowalniają trafione jednostki), najmocniejszy potworek babrarzyńcy potrafi odrzucić od siebie otaczajacą go zgraję.
Naprawdę unikalnych umiejętności jednostki dostały dosyć sporo

.
Gra jest naprawdę ciekawa, moim zdaniem pierwsza, po genialnej 3-ce, część herosów która daje rade. AI komputeraz nawet na poziomie normal jest dobre, gra ofensywnie, szybko rozwija atak blokując ci jednostki dystansowe które są marne w zwarciu. Bitwy są zacięte i dość długotrwałe. Polecam wypróbować

. Gra ma duze wymagania graficzne ale procesor / pamiec już wystarczy standardowa. Tury przelatują szybko więc nie ma jakiś mozolnych obliczeń, po uruchomieniu gra wciaga mniej niż 1GB ramu więc każdy przecietny pecet teraz ma więcej.
Obniżając rozdzielczość i detale moim zdaniem powinno działać nawet na zintegrowanej karcie

.