• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kącik miłośników staroci (audio)

• Autor wątku Autor wątku mbar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Ponieważ lubię odrestaurowywać stare (ale jare ;) ) sprzęty, chciałbym się pochwalić zestawem, jaki skompletowałem w ciągu ostatniego roku (elementy w kolejności od góry "wieży"):

- korektor Technics SH-8045 (http://www.vintagetechnics.info/equalizers/sh8045.htm) -- w sumie nie jest używany, ale włączyłem go do zdjęcia
- tuner analogowy Technics ST-Z25 -- co ciekawe, lepiej zbiera słabe stacje, niż ten poniżej, choć jakość dźwięku ma słabszą
- tuner z syntezą Technics ST-S6 (http://www.vintagetechnics.info/tuners/sts6.htm) -- najwyższy model z tej linii to był ST-S8
- przedwzmacniacz Technics SU-A8 (http://audio-database.com/TechnicsPanasonic/amp/su-a8-e.html) -- topowy model z 1981 r. spokojnie mógłby zawstydzić wiele "dzisiejszych" przedwzmacniaczy. Wejście Phono przerobiłem na zwykłe liniowe. Najważniejszy dla mnie element zestawu :) W 1981 to był klocek TOTL.
- odtwarzacz Technics SL-P2 (http://www.vintagetechnics.info/cdplayers/slp2.htm) -- trafiłem go w zeszłym tygodniu, wymaga jeszcze czyszczenia w środku, smarowania no i nowych elektrolitów.

techn01.jpg

techn02.jpg

techn03.jpg

techn04.jpg

techn05.jpg

techn06.jpg

I jeszcze katalog z 1982 roku:
http://wegavision.pytalhost.com/technics82/technics82-04.jpg

Mam jeszcze, choć w tej chwili nieużywany, bardzo dobry amplituner Harman/Kardon 730:
DSC01080.JPG

Jego końcówka mocy:
hk730_power.png

Nie na temat...
mbar, widze, ze sobie korygujesz BS w korektorze :p nieladnie :P

DECK AKAI GX-65

To mi przypomina ciekawą akcję na Allegro 2 lata temu:
akai01.png

akai02.png

---------- Post dodany o 10:15 ---------- Poprzedni post o 10:13 ----------

mbar, widze, ze sobie korygujesz BS w korektorze nieladnie :P

Nie na temat...
To do pomiarów i porównań -- nadal nie mogę się zdecydować, czy dołożyć do zwrotnicy filtr na górkę dyfrakcyjną. Przy słuchaniu bez korektora zupełnie mi ona nie przeszkadza, ale na pomiarze ją widać :)

No Tak tylko że to była 95-tka, która gra o nieba lepiej. Jedno co jeszcze mogę dodać to to, że dobrze nagrana kaseta potrafi na takich DECK'ach zabrzmieć że dech w piersiach zapiera.

Podoba mi się ten wątek :)

Pozdrawiam

Lubię stare sprzęty i dłubię w nich trochę. Posiadam wzmacniacz Diora AWS-442 wraz z magnetofonem MDS-442. Nie jest to sprzęt wysokiej klasy, ale gra przyzwoicie. Wymiana wszystkich kondensatorów elektrolitycznych wzmacniacza w torze audio na dobre elektrolity lub plastikowe. Używam tego wzmacniacza sporadycznie. Częściej - właściwie na co dzień mam Amplituner Unitra Aida AWS-105 ze wzmacniaczem 2x10W na hybrydach GML-026/3 :)
Cały sprzęt gromadzony jak najniższym kosztem.
Więcej pieniędzy kosztował mnie tylko Radmor. Model 5102. Na razie stoi nieużywany w stanie zepsucia. Nie mam pieniędzy się wziąć za niego, aczkolwiek możliwe, że na jesień. Jedyną jego wadą jest panel przedni od 5100, ale otwór na włącznik filtra jest ładnie wywiercony i mi to nie przeszkadza.

Kolumienki to Samsung Reneissance z Tonsil GDN 20/40 regenerowanymi własnoręcznie na membranach STX z zawieszeniem piankowym. Jestem z nich bardzo zadowolony - pewnie nie grają jakoś strasznie dobrze, ale mi starcza. Powiem szczerze, że irytuje mnie "brzydki" dźwięk :) A tutaj go nie mam :)

To byłoby zbyt piękne -- podejrzewam, że w PL są chyba tylko pojedyncze sztuki.
Co ciekawe, to w chwili obecnej jest na alledrogo przedwzmacniacz "TECHNICS SU-A 8", tylko mocno zmaltretowany. No i ja za swój zapłaciłem 175 zł, a nie 249 zł ;)
Jest też tuner ST-S7, tylko niestety srebrny.

Oto moje klocki:
Eltron 100u - stan świetny, ani razu nie rozbierany
Diora FS 0421
Fonica CDF 003 -przeskakuje na wstrząsach i uszkodzona tacka - kiedyś może naprawię :)
Kenwood DP-2050 - nie jest to topowy model, ale daje bardzo fajne brzmienie. Niestety problem z laserem

Wieża SONY FH-414II - Starsza ode mnie :D, ale trzyma się świetnie. Jedyna wada to tweetery - ojciec kiedyś wymienił oryginały na jakieś ścierwo ekranowane, ale niedługo zastąpią je missiony :)
Zwrotnica była ciekawa - jedynie kondek 2,2uF :)
Aha kompakt nie jest elementem wieży, został dokupiony kilka lat po wieży.

Ahh Piekne sprzęty :D ja mogę się pochwalić tylko starymi radiami ;). Mam Amator 2b, Promyk LUX, Irys i Wola. Sprzęty nie dzialaja i nie wygladają za dobrze :/ jakoś nie mogę sie zabrać za ich renowacje straszny leń zemnie :crying: ale musze sie wziąc za to bo szkoda takich klasyków :D

Ja słucham yamahy A-700 ale nie wiem czy ona aż tak się zalicza do klasyków bo to chyba 86rok... Tak czy siak na warsztacie mam polski wzmacniacz altus v-60 do odrestaurowania-dziewczyna będzie miała na czym słuchać muzykę z kompa... Ogólnie jakoś wpadła mi w ucho firma yamaha(pewnie przez dźwięk motocykli tej firmy w szczególności rodziny R1 i R6) i teraz kompletuje klocki jak na razie tylko tuner i wzmak... Zasada prosta honda w garażu yamaha na stole i gitara gra...

Ale coś będziesz z nimi robił? Jak wygląda całość?

W calosci to takie malutkie kolumienki, bardzo plaskie, tak aby na sciane powiesic. Ja tak mysle, zeby to przepakowac w jakies wieksze pudelka ale najpierw trzeba pomierzyc midbasy i sprawdzic do czego to sie nadaje. Oryginaly calkiem ciekawie graja :)

Ja kiedyś nawet miałem taki ołtarzyk PRL-owski:
dsc00578c.jpg

---------- Post dodany o 20:10 ---------- Poprzedni post o 20:05 ----------

A skoro już jesteśmy w klimacie PRL-u to nie może zabraknąć proporczyków.
dsc00582gj.jpg

Powrót