• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kącik miłośników staroci (audio)

• Autor wątku Autor wątku mbar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Wczoraj przyszło :)

sony1000esd.jpg

1,5 roku na niego polowałem w dobrej cenie :)

Chyba ostatnia aukcja na allegro za niecałe 400zł?:P Sam chciałem go licytować ale zwątpiłem;) Do mojego TA-N77ES by ładnie pasował:P

Myślę że warto było:) Ja ostatecznie dałem sobie na luz bo będę polował na coś do kompletu jeśli już;)

a ja mam takiego starocia, poza tym ze jest sliczny gra naprawde przyjemnie, ma bardzo fajny pre z masa przydatnych opcji. gdy kupilem go dla samego wygladu w tej chwili uzywam go na codzien zamiast uniampa;)

Uploaded with ImageShack.us

Ten preamp Sony to konstrukcja z 1989, więc 23 lata ma :)
Ale faktycznie jest dość nowoczesny. Moj najstarszy klocek to Harman Kardon 730 Twin Powered z 1977.

Wysłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk

Żeby nie było nudno na forum, odświeżam temat :)

Oto, co mi przyszło niedawno: kolumienki Technics SB-F3.
http://www.thevintageknob.org/technics-SB-F3.html

wxex6z7rpfv8oq090muj_1398939879.jpg

Konstrukcja o tyle ciekawa, gdyż wpisuje się w ówczesne trendy "wyrównania czasowego" głośników (stąd ich przesunięcie, aby wyrównać centra oraz napis umieścić "linear phase" na obudowie). Ciekawostką jest też obudowa wykonana z odlewanego aluminium (zamknięta).

Pozwoliłem sobie rozkręcić kolumny, wiedząc, że mają kondensatory elektrolityczne w zwrotnicy -- będę je oczywiście wymieniał. Dwie śruby trzymają obudowę w całości.
oa1o4y4nub9hfxe5uvk0_1398939886.jpg

Jak się okazało, obudowa jest całkiem dobrze wytłumiona. Wysokotonówka to tubka.
gjex9dnmxw5cwwqrkl45_1398939893.jpg

e7tq7sjlhj1oxmlaqjxx_1398939901.jpg

Widok na zwrotnicę. Jest całkiem porządnie wykonana, wartości kondensatorów do poszukania to 2 x 4,7 uF i 1 x 6,8 uF, 50V.
df8vx20xqkqqb56ikyje_1398939915.jpg

bpgti115bx7gurwr963g_1398939907.jpg

Posłuchałem ich przez chwilę i muszę powiedzieć, że grają całkiem OK. Basu jest dość mało, ale czego się spodziewać po 16-tkach w obudowie zamkniętej. Wysokie tony są dość głośne, ale czyste, nie kaleczą uszu jak "tonsilowskie" tubki. Tony średnie bardzo czyste i wyraźne. Jak na zakup za 200 zł, jestem zadowolony :)

Powrót