• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kardioid

Reakcji
22
W związku z tym, że mój pokój odsłuchowy jest nie do okiełznania pod kątem akustyki jedyną nadzieją na zmiejszenie problemu może być kardiodid.

Powolutku zdobywam wiedzę w tym temacie ale pierwsze pytanie brzmi- robić duży, pasywny kardiodid z otworami stratnymi czy mniejsze budki z DSP...
?

Z tych pomiarów i konstrukcji wynika, że kardioid jest tylko na średnim pasmie, wiec niewiele Ci to pomoże w pomieszczeniu o słabej akustyce.

Największy problem to nadal bas.

Największe mody w pomieszczeniu mam powyżej 100Hz. Konstrukcja mniej więcej podobna do powyższej prawdopobnie załatwiłaby sprawę.

Na razie mam 2 koncepty:
1. 15OB350- ok. 100 litrów aperiodic (paskudnie wielkie i zejście do kiepskich 50-60 Hz)
2. Dayton RS210 DSP- tu jeszcze mam za małą wiedzę na temat opóżnień. Ale powolutku się uczę.

Trochę teorii na początek:

Łamigłówka na zimowe wieczory.
Pomoże ktoś rozszyfrować jak działają woofery w tej kolumnie? Czy główne SPL w zakresie 20-500Hz to suma wooferów? Mam jakieś przemyślenia ale wolę zapytać fachowców.

Załączniki

• mesurements.jpg
    mesurements.jpg
    121.6 KB · Wyświetleń: 10
Ostatnia edycja:
To nie jest klasyczne 2,5. Zadanie tylnego woofera to robienie kardioidu. Patrząc na wykres "standardowo" gra ciszej i kończy się przy ok. 300-400Hz. Ale to nie do końca tak jest (abstrahując od opóźnień). Tu zachodzi jakaś interferencja między wooferami, której nie mogę rozgryźć.

Wykres Di i SP sporo tutaj zdradzaj. Promieniowanie kardioidalne jest podobne do Orbit 11, ale inaczej realizowane i mniej wyrownane. Konstrukcja jest 2.5 drozna, a przesuniecie fazowe tylnego woofera wzgledem przedniego realizowane jest czesciowo fizycznie, jak i przez DSP. Takie rozwiazanie jednak nie daje pelnej kardioidy, a jedynie od niskiej srednicy. Taka troche sztuka dla sztuki.

Zerknij sobie na ME Geithain, ktory lat lat specjalizuje sie w systemach kardioidalnych.

Oprócz tego, że tweeter jest kiepsko zszyty z wooferem (pomimo falowodu) - więcej nie potrafię zinterpretować.
Musisz poczytac wiecej na temat spinoramy. To podstawa, zeby czytac tego typu wykresy.

W uproszczeniu masz na dole czarny wykres DI czyli indeks kierunkowosci. Na niskich czestotliwosciach wynosi on 0, czyli te czestotliwosci sa wlasciwie wszechkierunkowe. Gdybys mial idealne zrodlo dzwieku dla kazdej czestotliwosci, to ten wykres byly pozioma, plaska i w zasadzie niewidoczna linia.
Kiedy glosniki zaczynaja zawezac promieniowanie, to indeks rosnie. To nie jest problem, sytuacja zupelnie normalna. Problem jest wtedy, gdy ten indeks jest bardzo niezrownowazony. Konstruktorzy staraja sie zaprojektowac taki system, aby promieniowal on rownomiernie w pelnym pasmie czestotliwosci, co oczywiscie jest wlasciwie niemozliwe.

Powrót