• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Karta dźwiekowa do około 100 zł

Reakcji
0
Witam koledzy. Złożyłem cały zestaw pomiarowy do zaprojektowania zwrotnicy i potrzebuje jakieś karty dźwiękowej do około 100 zł. Patrzyłem za kartą creative SB Audigy. Czy to dobra karta? Proszę o pomoc i swoje sugestie.

SB live model SB0100 (jakoś tak)

nie kombinuj z audigy, sb live jest sprawdzona
na SB Audigy SE pomiary nie działają

Audigy 2 dobrego w tej cenie nie kupisz, kosztują ok 150zł, rozważałeś opcje dołożenia do lepszej karty?

Audigy kosztuje ok 70zł i najlepiej szukaj wersji GOLD SB0090 lub SB0220

Ja w szumblasterach nie gustuję, między innymi ze względu na mieszanie nazewnictwem. Jeśli ma być jakość to poleciłbym raczej Herculesa Fortissimo bo Audiotraka czy Terratec'aw tej cenie raczej nie wyrwiesz.

Popcorn, tylko soundblaster live sb0100, chyba jej nie produkują, ale używaną w super stanie z allegro za 30zł spokojnie wyrwiesz :)

scythe1123 napisał:
na SB Audigy SE pomiary nie działają
Mialem podobna karte ( SB live24. To jest praktycznie to samo ) i bez problemu wykonywalem pomiary. Kwestia dobrania odpowiednich sterownikow i ustawien ;)
LightSound napisał:
Audigy 2 dobrego w tej cenie nie kupisz, kosztują ok 150zł
Tak sie sklada, ze ponizej 100zl bez problemu teraz mozna dostac PELNE Audigy2.

Jezeli to ma byc karta TYLKO do pomiarow to nie ma sensu doplacac do A2. Lepiej wziac cos z SB 5.1 Live SB0100/SB0060.

No właśnie ta karta ma nie tylko służyć do pomiarów ale tez do słuchania muzyki:) To brać tą kartę Audigy 2?

Korzystając z tematu(mam nadzieje że autor tematu się nie obrazi) , z tego co słyszałem lepsze do pomiarów są karty zewnętrzne. Więc jakie polecacie zewnętrzne karty w tej lub wyższej cenie?

Popcorn, tak, bierz. Ja poczekam na wersje Audigy 2 ZS GOLD, bo to dla mnie jest dopiero pełne audigy :P

Wszystko zalezy od tego jak kto rozumie "pelne". Dla mnie pelna wersja to taka, ktora nie jest okrojona od strony przetwarzania dzwieku ( DSP ). Zlocone wyjscia, port fireware czy inne dodatki powiekszajace cene dwukrotnie nigdy do mnie nie przemawialy. Niby wersja ZS jest lekko ulepszona ( bynajmniej wg creative ) oraz nowsza, niemniej nie widzialem jeszcze nigdzie testow wskazujacych na wyzszosc ZS pod wzgledem dzwieku wzgledem innych kart A2.

Powrót