• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Karty dźwiękowe - Ogólnie

Reakcji
0
Temat bardzo ogólny, pytania,odpowiedzi, poradniki:
Jakie karty się nadają do muzyki/gier, jaką wybrać w cenie xxx.
Jak je ustawić.
Ciekawostki, wady, zalety danych modeli, parametry.

Ja zacznę :)
Posiadam kartę Creative Live! sb0100, sterowniki kx project. Problem polega na tym, że ścisza mi ona dźwięk, np kiedy na yt trafię na głośniejszą muzykę.
Ścisza tylko raz o połowę, do momentu kiedy nie zapadnie cisza, np spauzowanie filmiku. Idzie jakoś to wyłączyć?

Posiadam Creative SB0490. Czy nadaje sie do pomiarów. Mam problem z skalibrowaniem JIGa. Czy moze to być wina Speaker Workshop i Windows 8?

Nie na temat...
Akurat wczoraj na uczelni, w trakcie rozmowy z kumplami, wyciekł temat, że Windows 7 ma wbudowany emulator Windowsa XP. Jeszcze tego nie sprawdziłem, ale jest jakaś szansa :cool: Zresztą z nowych Windowsów to "Siódemka" ma najmniejsze problemy ze zgodnością

Mi działał na win 7 przez jakiś czas i jak raz się wysypał tak teraz się nie włącza.. dlatego najpewniej win XP, działa zawsze.

Dziwią mnie twoje boje. Używam SW do symulacji na Win7 od lat i działa jak ta lala :)

Mam problem ze swoim Xonarem DG. Po podłączeniu do wzmacniacza karta gra normalnie ale jak chciałem dać głośniej to strasznie strzela i mało co membrany nie wypadły z głośników :D
Wziąłem miernik i mierze RCA na wyjściu karty, a tam 8V DC i 20 AC, na drugim kanale podobnie.
Nie wiem to ja coś popsułem czy sama padła?

Nie podpinałeś jakiś ciekawych "urządzeń pomiarowych"?
Na wszystkich kanałach tak się dzieje?

Nie, nic, jedyne pomiary jakie były robione to impedancji w Arcie ale to już dawno.
Wzmacniacz to połączenie uniampa i starego JVC na 100% jest dobrze zrobione. Grało już tak kilka miesięcy.

Najpierw padł jeden kanał, potem miałem podłączone pod wyjście tylnych głośników i po kilku dniach i ten padł.
Najpierw lewa potem prawa strona.
Czasami zdarzało się wkładać jacka na "ostro" jak wzmacniacz był włączony ale nie w tym drugim kanale.

Przeglądam neta w poszukiwaniu przyczyny i tak sobie przypomniałem. Czy karta mogła się uszkodzić przez naelektryzowanie?
Z miesiąc temu zmieniałem wentylatory w obudowie i przy okazji wyczyściłem kartę z kurzu szmatką.
Mogłem zaraz nie zauważyć, że się popsuła.

Ostatnia edycja:
ESD może sporo uwalić, jak będziesz miał pecha, więc niewykluczone.

Trzeba byłoby prześledzić cały tor audio, zlokalizować kość DACa i za nią pewnie jakieś op ampy, trochę nieprzyjemna robota, bo schematu raczej nie znajdziesz, no i do testów poszczególnych stopni musiałaby pracować.

Xonar dg kosztuje ok. 150, jak się nawet zabierzesz za próbę naprawy, to mała szansa a poza tym może taniej nie wyjść. Na dokładkę na tych wielowarstwowych pcb lutowanych srebrem trudno się lutuje. Ja w zwoim dx-ie musiałem poprawić luty przy gniazdku zasilania, to ledwo dałem radę to roztopić namęczyłem się, a przecież to duże pady tht. IHMO daj sobie spokój i kup nową.
Przy okazji możesz zrobić upgrade, ja kupiłem dx-a z urwanym gniazdkiem zasilania za 100zł. Poprawiłem i mam :)

Zobaczę znalazłem paragon i oddałem na gwarancję może uznają reklamację, jeśli nie spróbuję się pobawić.
Od jakiegoś czasu i tak myślę na DAC'iem, bo ten Xonar zbierał śmieci z PC. Słychać było przydźwięk jak procek pracował.

Miał ktoś SB1040 na PCIE?

Są sterowniki i jest zrobiona na kościach AKM.

Powrót