• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kenwood dp x9010

Reakcji
0
Witam

Dostałem dziś od kolegi takiego fajnego kenwooda - jeden z wyższych modeli z tej marki. Niestety dojechałem do domu i okazało się, że nie czyta płyt. Podejrzewam, że ma laser do wymiany jednak nie mogę znaleść w internecie jaki tam dokładnie siedzi i czy jest szansa na zakup?? Może ktoś z Was koledzy majsterkowicze ma jakieś doświadczenie z tym klockiem? Szkoda takiego kenwooda zostawić bez odsłuchania.

rozbierasz sprzęt, dostajesz się do mechanizmu lasera i odczytujesz kod/numery maszynerii i szukasz gdzie jest taki do dostania.

---------- Post dodany o 00:16 ---------- Poprzedni post o 00:16 ----------

najpierw przeczyść soczewkę lasera pałeczką do uszu zanurzoną w czystym spirolu

najpierw przeczyść soczewkę lasera pałeczką do uszu zanurzoną w czystym spirolu

A potem wyrzuć radio do śmieci... Ehh jaki spirol? soczewka jest przeważnie plastikowa, wchodzi w reakcję ze spirolem i pochodnymi znajdującymi się powszechnie w domu, i niestety matowieje po takim zabiegu i jest do wymiany po takim czyszczeniu - radzę edytować wpis El_liero, lub zamieścić odpowiednią notatkę - bo ktoś przeczyta, zrobi i po ptokach...

Do czyszczenia laserów czyli optyki jest specjalny specyfik - Izopropanol (alkohol izopropylowy). Polecam na wacik delikatnie i przeczyścić, zwłaszcza te rowki.

A co śmieszne obaj podaliśmy alkohol.

Tak tylko ten co pijemy, spirytus zmywacze, rozcienczalniki nie są czystym alkoholem a z dodatkami i te dodatki działają jak wyżej opisałem - izopropanowy jest czysty:

Dane techniczne:

* Czystość - 99,99%- 100%.
* Zawartość wody - 0,00%.
* Kwasowość - 0,000%.
* Kolor - bezbarwny.
* Produkt zgodny z DIN 53245.

Izopropanol tez zostawia smugi, nie ma reguly. Ale nie zmienia to faktu, ze lepiej probowac tym alkoholem.

Dobry izopropanol stosują serwisy fotograficzne. Sugeruję podejść/zadzwonić i dopytać co stosują. Zwykły izopropanol dostępny w handlu to mała loteria. Sam się o tym przekonałem nieudaną próbą czyszczenia lustra w moim Nikonie :(

W mojej lustrzance czyscilem lustro na wiele sposobow, az dostalem u optyka gratisowe, papierki nasaczone jakims czyms do czyszczenia. Poczyscilem i bylo git.

Najlepiej izopropanol kupować w hurtowniach chemicznych, takich w których zaopatrują się laboratoria, są nawet dwie jego odmiany, ale ta lepsza ma znaczenie tylko przy niektórych doświadczeniach chemicznych.

Spróbowałem przeczyścić laser niestety nic to nie pomogło. Jutro klocek idzie pod młotek. Szkoda.
Dzięki wszystkim za porady, jednak tego modelu już nie odratuję.

Powrót