• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kilka bardzo prostych wzmacniaczy, zasilaczy - lutowanie na ekranie :D

lemosek
Ja wlasnie zamowilem czesci w tme, tylko musze sie ogarnac i zamowic plytki do ramjeta SMD (jak bedziesz chetny to daj znac, zamowie kilka szt ekstra).
Pamietaj zeby masa nie wisiala w powietrzu !! Do przetestowania mozesz przylutowac od spodu mase sygnalowa z masa glowna.
Ja zaraz biore sie za nawijanie cewek.

No jasne, że jestem chętny :) EF2 buduję tak dla przyjemności i aby mieć do porównań. Dzisiaj płytki przyjechały chciałem coś polutować ale zajarzyłem, że to tht i zrobił się zonk :D bo u mnie ciężko z tht nawet głupiego rezika nie mam, wszytko smd 0805 i 0603. Szybkie zamówionko i części powinny jutro przyjechać więc będziemy lutować.
O masie pamiętam :) Ja też muszę nawinąć kilka cewek do tych małych i od razu do 100M :), tylko nie mam takiego drutu ale jutro poszperam może w jakieś starej cewce lub trafie coś dobiorę.
Aha miałem pytać po co dałeś taki duży ten rezystor R24 od zobla ?? 0,6 nie wystarczy ?
Jeszcze dzisiaj odpalałem psu i okazało się, że o dziwo nie zaskoczył więc miernik w rękę i okazało się, że miałem skopany (zamieniony E z C w BC556) element w eagle.

P.S. co myślisz o OPA627 jako pre ??

R24 to rezik od zobla, mozesz dac 0,6W ale generalnie daje sie tam bardziej pancerny rezik 1-2W.
0805 to jeszcze cos widze ale 0603 to juz straszne maluchy.

Preamp mozna zrobic na opampie albo zrobic cos bardzo prostego na kilku tranikach albo na kilku j-fetach. OPek powinien byc dosc przejrzysty takze warto zrobic tak czy inaczej, moim zdaniem nie bawic sie w podstawki tylko go po prostu zalutowac.

Wlasnie tak się przymierzam do zrobienia plyteczki z miejscem na potka z silnikiem, oampem, mostkiem dc i prockiem do sterowania. Takie małe kombo.

Mógłbyś opracować wzmacniacz mocy do komputera zasilany z USB, bez kondensatora na wyjściu, ze wzmocnieniem napięciowym około 2V/V?

Echo1
Proponuje kupic do kompa jakas malutka klase D. Tak bedzie najlatwiej. Sa takie gotowce na ali, niektore powinny byc calkiem fajne.

A tym czasem, czesci braklo, jak zwykle znowu trzeba zamawiac...

de2eff0043cac12f6530a551eb5d1e47_1518596221.jpg
b369d1723528e9d18896378fd12f508d_1518596221.jpg
76dc33f5535b092e5f933b163c03de35_1518596220.jpg

Tylko trzeba uważać przy klasie D bo przy takim rozwiązaniu filtr dla kolumn o różnej impedancji różnie przenosi wysokie tony.

Jestem już po uruchomieniu wzmacniaczyka :) ruszył w zasadzie od strzała. Jednak trochę zabawy miałem z biasem bo nie do końca chciał się kompensować. Po kilku kombinacjach przykręciłem bd do trana głównego i wtedy wszystko się uspokoiło. Momentalnie kompensuje itp. Tak to wygląda testowo.

Co do działania to bardzo pozytywnie mnie zaskoczył na plus :) Co prawda brakuje mu trochę kontroli na basie ale do spokojnego słuchania daje radę.
Już się nie mogę doczekać co pokaże ta nowa odsłona.

Pozdro

Czytałem, ze miałeś takie problemy i na pierwszy ogień przykręciłem do radiatora, kombinowałem z umiejscowieniem ale dupa. Dopiero jak wrzuciłem jak na foto to zaczęło działać tak jak powinno. Tylko ja dałem końcowe toshiby.

P.S. Marcin mógłbyś sprawdzić jak to wyglada u cobie bo po wstępnych testach zauważyłem, że kolumna 4 ohm jest dużo lepiej kontrolowana niz 8.

Ostatnia edycja:
marcin
EF3 ma duzo wieksze przelozenie pradowe takze powinno byc tylko lepiej.
Ja sobie skladam i niestety nie mam driverow toshiby na stanie, bede musial zrobic inny konfig, pewnie z motorolami.

Borys porównywałeś może jak wypadają Toshiby do Sankenów jako końcowe ??

Tak porownywalem, to dosc zlozony temat, o ile mowa o toshibach to raczej wiadomo, o ktore chodzi, w przypadku sankenow nie jest to juz takie jednoznaczne (bylo ich sporo).

A tymczasem, przyszla paka z TME, dolutowalem brakujace czesci do zasilaczyka, bardzo fajnie ze wszystko ruszylo z kopyta. Cala automatyka dziala sprawnie.
Porobie fotki i jak zona mi nic nie zaplanuje to zrobie dokumentacje na wekendzie.

Kilka fotek:
5b63dd846df81c9f7002fe4cc614264c_1518766687.jpg
5e8bc5f4768de2da845f8af330bcb70e_1518766687.jpg
8a37bb026a18792acca9199e78c4bd9e_1518766686.jpg

Ostatnia edycja:
Fajowo działa :) Ten Clip, rozumiem jest dobrany do sprawdzenia przesterowania na wyjściach głośnikowych?
A do mnie jeszcze płytki nie przyjechały :( Borys, czym wysyłałeś PCB?

Powrót