• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kilka bardzo prostych wzmacniaczy, zasilaczy - lutowanie na ekranie :D

Marcin, a do jakiego projektu? :) Jeśli miniPSU to jest w BOM 1206. Poza tym, wydaje mi się, że dla większości Borys używa 1206, bo reszty nie widzi :D

Marcin
Tych BD139-16, ktorych ja uzywalem juz nie ma ale chyba te Onsemi to beda te same.
Odnosnie kompensacji termicznej to w przypadku sankenow, ktore posiadasz musisz sam mniej wiecej wybadac ktore beda lepsze, te MPSa sa takie same jak ja mam.
BC546 chyba masz na stanie, sa jeszcze 2n5551, ktore beda dzialac podobnie jak BCki.

Borys, mam pytanko. Czy jest opcja zrobić MiniPSU w samym THT?

Wysłane z mojego PRO 7-S przy użyciu Tapatalka

Co tym trafem chcesz zasilić?
Przy zasilaniu 18V wypadałoby zmienić zasilanie detekcji i sam przekaźnik na 12V. Borys niech się wypowie.

Ostatnia edycja:
Na ten moment coś prostego na lm3886 prawdopodobnie. Chciałbym na tym poćwiczyć zwrotnice aktywne i potrzeba mi na razie układów, które nie będą zajmować dużo miejsca. Na mocy też mi niezależy więc myślę że będzie ok.

Borys a czy przy zasilaniu 2x30V wystarczy tylko zmienić zenerkę na 12V żeby użyć przekaźnika 12V czy potrzeba jeszcze zwiększyć któryś rezystor? Dać R2 czy R3 większej mocy i rezystancji?
Tak pytam bo mam sporo przekaźników na 12V i nie mam dla nich zastosowania więc może da się je tu wykorzystać.

Adzik94

Przekaznik na 12V oznacza prawie dwa razy wiekszy prad i wieksza roznice napiec, bedzie to skutkowalo odparowaniem tranzystorka w zasilaczu pomocniczym (jakies 1W pewnie).
Trzeba bedzie zwiekszyc wartosc rezika szeregowego w zasilaczu pomocniczym zeby podzielic straty i dac inny tranzystorek, z radiatorkiem i bedzie chulac.

Napisz jak możesz, które elementy zmienić i na jakie wartości. Dzięki z góry:)
Rezik wiekszej mocy i rezystancję 2x ?
Tranzystorek coś z BD chyba 139 czy wiekszy 243?

Ostatnia edycja:
Adzik
Zmien T1 na BD139 oraz zenerke DZ1 z 24V na 12V. Reszta jak jest.
Tranzystor bedzie musial walczyc z 0,6W tak na oko, 0,3W wezmie na siebie rezystor R28.

Jest tez plan B czyli zmieinc R28 na 68R (nie bedzie mial lekko, dac go z 4mm nad PCB) i dorobic jakis porzadny radiatorek na T1 z kawalka blaszki to ukladzina powinna dac rade.
Napisz mi dwie rzeczy to bardziej sprecyzuje odpowiedz:
-rezystancja cewki przekaznika
-napiecie zasilania jakie planujesz.
-pozdr

Borys R28 ?? jesteś pewien ? a nie R2 ?
R28 owszem bym zmniejszył do jakieś 5k6, oraz dodatkowo można zmniejszyć R10 i R11 do jakieś 3k3

pozdr

AAA tak R2 = 47r na 68r

Edit:
Jezeli juz zmieniac R10 i 11 to R9 tez trzeba zmienic na taka sama wartosc, smialo 2,2kr mozna lutowac - wszystkie trzy (chodzi o to zeby komparator lapal mniej wiece w srodku).
C8 w takim wypadku tez mozna zdublowac i dac 22uF.
Dodatkowo trzeba bedzie zmienic tez na nowo dobrac rezik od termistora bo zmieni sie Vref komparatora.

Takze na dobra sprawe pasowalo by calosc ladnie na nowo przerysowac,

Ostatnia edycja:
Powrót