• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kilka pytań odnośnie wzmacniaczyka gitarowego. :)

Reakcji
0
Mam kilka pytań nt. preampu i końcówki użytkownika janek11389 z forum elki

Streszczam się zatem :

1. Czy w przypadku gdy wzmacniacz ma 50 Watt dla 4 ohm , głośnik celestion rocket 50 8 ohm będzie dostatecznie mocny?

2. Jakie typy potencjometrów idą na korekcję ?
- Domyślam się że logarytmy na czułość i wzmocnienie , a liniówki na equalizer ?

3.Jaka jest różnica między tranzystorami np. BC550B i BC550C ? (współczynnik wzmocnienia ? Ma to jakieś znaczenie w tym zastosowaniu?)

4. Jak zorganizować sobie przełącznik pomiędzy kanałem clean a overdrive? (2 osobne preampy) , Czy jeśli preampy będą blisko siebie może nastąpić zaszumienie?

Sam robie akurat ten sam projekt i mam u siebie (jeszcze nie zrobione) czysty i przester i w zwiazku z tym, ze chce mi sie spac odpowiem tylko na pytanie czwarte :D
ja zamierzam to rozwiazac z pomoca przekaznika sterowanego przerzutnikiem, czyli wybor z ktorego preampa bedzie szedl sygnal do koncowki mocy bedzie sie odbywal poprzez wielokrotne naciskanie jednego przelacznika, umozliwi to tez sterowanie z pedalu (gdyby nie to, pewnie zastosowalbym zwykly przelacznik dzwigniowy). Oba preampy beda caly czas pod napieciem i do obu bedzie doprowadzany sygnal z gitary- wybierane bedzie jedynie wyjscie. nie wiem tylko czy gitara da rade wysterowac oba naraz. ale to jeszcze sie doszlifuje.
jak dotychczas mam juz "skonczone" zasilanie i koncowka mocy, brakuje tylko paru czasci- czekam na paczke ktora cos nie ma zamiaru dojsc.
10ynh2f.jpg

A skąd na płyteczkach przekaźniki ? W projekcie chyba nie było ?

Ja osobiscie mam zamiar dać przełącznik dźwigniowy czy coś , może footswitch w przyszłości...

To na górze to zabezpieczenie dc do wzmacniacza, nie bedzie uzywane do pieca
po lewej koncowka mocy z opoznionym zalaczaniem a po prawej zasilacz

Re: Kilka pytań odnośnie wzmacniaczyka gitarowego. :)

pyt 1 - bez sensu pytanie...
pyt 2 - tak
pyt 3 - tak roznia sie tylko hfe. Mówiąc po chłopsku, jak dasz wersje 'B' to słabszy sygnał bedzie krążył w twoim układzie. No i lepiej dać takie jakie sa zaprojektowane.

pyt 4 - jak preampy beda obok siebie nie bedzie zadnego szumienia. Organizacja przełącznika - układzik na przekazniku na przykład i wiele innych prostszych sposobów.

Może to być tak zrobione że sygnał idzie na przekaźnik w piecu , i przełącznikiem na podłodze tylko zwieram lub rozwieram styki ? Jaki to typ przekaźnika ? Proszę o wybaczenie ale nigdy się tym nie bawiłem

hehehe, nawet i tak możesz. Może kiedyś zrobisz takie pro, ze sterowane pilotem będzie :).
Typ przekaźnika? Magnetoelektryczny :P

Każdy się nada, wystarczy tylko odpowiednio wykorzystać nóżki.

tak, dobrze rozumujesz, nie wiem do końca co chcesz osiągnąc, to by się konkretniejszy schemat znalazło.
Ale jeżeli nie umiesz robić PCB, nie masz lutownicy i w ogóle to działaj tak jak wyżej. Ino zamiast baterii zasilacz (beztransformatorowy by tutaj chyba pasował, tyle że nie znam jego działania i zastosowań...) z bezpiecznikiem.

aha, nie jestem pewien, bo nie znam budowy tego urządzenia, ale może i wyjść taki wałek że i mase od preampa bedziesz musiał oddzielnie ciagnąc (nie tylko sygnał), ale na 98% masa jest wspólna.

Aha, do przełączania sygnału wystarczy ci zwykły przełącznik, bez przekaźnika :)
http://www.tme.eu/katalog_pics/2/5/6/256b82a4fc4e03fe7bb61faecbde8af6/ic2101t1b1m1qe.jpg
http://www.tme.eu/katalog_pics/a/9/2/a92002e9d17e31447dc2a7e2465d3fa7/ic1501t1b1m1qe.jpg
ewentualnie może jakieś przesłuchy będą, ale za 4zł sprawdzić to nie problem, jak takie rozwiązanie cię zadowala.
El_liero napisał:
...i wiele innych prostszych sposobów
to już mega prostota hehe

Nie no , mam lutownicę hehe , pcb nie trawiłem ale nie jest to trudne , prawda?

A tu chcę postąpić zgodnie z zasadą ZNJSD (Zrobić najprościej jak się da)
Z przełącznikiem myślałem - tyle że jeśli bym chciał ciągnąć sygnał np 3 metrowym przewodem do footswitcha to biba...

Masa jest wspólna , jako że będzie to z trafa 100 Watt 2x 18 V (końcówka i preampy) , ale switch chyba zasilę z baterii żeby mi tam żaden syf z sieci sygnału nie mącił na stykach, ogółem wynalazek na próby i do grania w domu , bo na tym 5 watowym syfie to można elegancko szumów słuchać ....

[ Dodano: 2010-01-24, 14:57 ]
Ok , z racji że chciałbym zamówić dziś transformator , mam pytanie :

czy trafo dokładnie http://www.toroidy.pl/index.php?pag...ufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=2

będzie w sam raz do zasilania kompletu Janka? Może wziąć coś o mniejszym napięciu?

napięcie po sprostowaniu bez obciążenia będę miał blisko 25 V - nie będzie to za dużo?
Te tranzystory chyba wytrzymują 35 wzwyż mam nadzieję ...
Wiem że tranzy mocy ciągną od 45 V nawet ...

[ Dodano: 2010-01-24, 17:27 ]
Jest sens robić jakiś protector?
Bo ja myślałem wstawić włącznik przed i za trafem , żeby trafo nie chodziło , a jak tylko robię przerwę to coś jak "stand by" ;d

[ Dodano: 2010-01-25, 22:26 ]
Witam , po nakreśleniu całości obrazu tego jak mój koffciany piecyk ma wyglądać stworzyłem poroniony schemat blokowy

0e35937887.jpg

Czy wszystko może tak być? szczególnie chodzi mi o puszczanie 2wóch sygnałów na końcówkę bez sumowania ich i pętlę efektów.

[ Dodano: 2010-01-25, 22:53 ]
to będzie lepszy przykład .

jeżeli ma być po kosztach, to może zostać, mi tylko nie pasuje, że do koncówki mocy podpięte sa na stałe sygnały z dwóch preampów. Ale jeżeli nie stosować za dużo przekaźników czy układów do wybory wejść ( ma być tanio ) to powinno działać. Tym bardziej, że do twojego stylu muzyki czystości nie oczekujesz, a same przestery jak mi pisałeś :P

Podepnę się pod temat bo, będę wykonywał płytki preampów dla kolegi.
Czy ktoś mógłby sprawdzić poprawność tych pcb? Są one wykonane wg. schematów zamieszczonych przez janek11389 na stronie:SCHMATY w pierwszym poście.

Szczerze powiedziawszy nie chce mi się sprawdzać (wiem, pomocny jestem :) ), tylko na pierwszy rzut oka widać, że masz ścieżki odwrotnie- powinieneś używać bottom. Mam inną propozycję- sam zrobiłem jak dotychczas czysty i jutro (prawdopodobnie) będę go sprawdzał. Jeśli zadziała, to mogę Ci podesłać swoje pliki igla, bo w mojej opinii mam trochę lepiej zrobione- mam na myśli gniazda bezpośrednio na pcb.
ejcyol.png

Wiem że jest odwrotnie bo początkowo narysowałem tak jak było na płytce zamieszczonej w temacie ale potem gdzieś doczytałem, że jest to widok od strony ścieżek więc zrobiłem mirror, ale nie chciało mi się zmieniać warstw bo i tak nie ma to znaczenia.

P.S. Jakiej biblioteki używasz do tranzystorów w obudowie TO92?
Ta co jest w eagle, nie nadaje się zbytnio bo są za małe pola lutownicze.
Płytki jak najbardziej możesz podesłać, e-mail jest w profilu.

P.P.S. Do czego podłączyć nogi tych potencjometrów które są nie podłączone na moich płytkach. Na płytce janka wisiały one e powietrzu ale tak nie będzie działać.

Macck, mógłbyś podać linki bo się obrazki nie ładują?
Szukałem ale znalazłem tylko do czystego płytkę. Były w protelu ale nie mam czym otworzyć.

Powrót