• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kilka pytanej odnośniej prawidłowej budowy kolumienek...

Reakcji
0
Chciałem rozwinąć temat http://diyaudio.pl/viewtopic.php?p=131708#131708 ale nikt w nim nie odpowiada więc zapytam w nowym temacie...

Podłogówki na STX 15AKX + Vifa dx25, wymiary 16x22x100

Jaka będzie najlepsza (ładniejsza) odległość tweetera od górnej krawędzi i jaka odległość między midbasem a tweeterem?

BR lepiej z tyłu czy przodu?

I czy warto jest zakładać tylną skośną ściankę? czy nie zauważę różnicy w dźwięku?

Arek1984 napisał:
Jaka będzie najlepsza (ładniejsza) odległość tweetera od górnej krawędzi i jaka odległość między midbasem a tweeterem?
Bez urazy, ale nie laska zerknac na inne gotowe konstrukcje albo poprzegladac firmowe ??? Jakie Ci sie beda podobaly to sobie z proporcji wysnaczysz odleglosci :wink:
Arek1984 napisał:
I czy warto jest zakładać tylną skośną ściankę? czy nie zauważę różnicy w dźwięku?
Mysle ze to tylko zbedne utrudnienie jak juz to wewnatrz przegroda pod skosem
Pozdrawiam!!!

najlepiej dac skosna scianke ze wzgledu na fale stojaca.
co do odleglosci to daj jak najblizej siebie glosniki, a od gory wg gustu.

Źle się wyraziłem z tylną skośną ścianką bo właśnie chodziło mi o wewnętrzną przegrodę a nie o ściankę zewnętrzną... Ale wogóle powinna być założona ?

ja bym proponowal poprzegladac wlasnie fabryczne konstrukcje - mozna znalezc sporo ciekawych pomyslow. zobacz tez przyklejony temat "szukamy natchnienia"

mozesz tez zrobic sobie z kartonu model kolumny i pobawic sie z roznymi ustawieniami glosnikow na przedniej sciance - najtansza opcja zeby cos zobaczyc na zywo

wzmocnienie w srodku mozesz dac ale w przypadku tak malej kolumny wystarczy poprzeczka jedna.

zrobilem sobie skosne scianki w kolumnie (pochylone kolumny) i z czasem zauwazylem jedna spora zalete. kolumn da sie sluchac dobrze z bliska siedzac jak i z wiekszej odlegosci jak sie stoi. niby detal ale bardzo fajny ;)

A czy ta przegroda mająca zniwelować fale stojącą powinna być ustawiona pod jakimś konkretnym kątem czy byle tylko nie była równoległa do przedniej ścianki ?

Będzie to mniej więcej tak wyglądało :

--------------------
|..............\.......|
|...............|......|
|................\.....|
|.................|....|
|.................\....|
|..................|...|
|...................\..|
|....................|.|
|.....................\|
|......................|
|......................|
|......................|
--------------------

(kropki to wolna przestrzeń)

u dołu zostawię ok 7-10cm bo BR chcę założyć z tyłu, górna część będzie odsunięta 5cm od tylnej ścianki, całkowita wysokość komory 55cm.

Jeszcze jedno lamerskie pytanie. Objętość obudowy zwykle podawana jest netto czyli trzeba doliczyć objętość głośników i BR ? Np. żeby obliczyć wymiary obudowy dla głośnika wymagającego 12L trzeba wziąść te 12L dodać powiedzmy 1L na głośniki i BR i wymiary dopiero obliczać dla 13L wewnątrz?

dokladnie - to co zabierze glosnik i tunel odzyskasz poprzez wytlumienie
tak wiec mozesz to pominac ;)

Powrót