• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kino domowe-głośnik centralny

Reakcji
0
xkibelx napisał:
Chodzi mi głównie o wymiary kolumny jakie powinny być.
aby był odpowiedni litraż i ładnie wyglądało ;]

xkibelx napisał:
Satelity wg. projektu Pawla.s. Problem z tym, że nie bardzo wiem jaką
dobrać głębokość kolumny centralnej.
j.w.

xkibelx napisał:
Głośniki to GDN 14-100-8 SCX x2szt + GDWK-10-200-8-PJ.
zdajesz sobie sprawę z tego żę central 4ohm będzie miał ? Twój ampli obsłuży tyle ?

xkibelx napisał:
Jeszcze jedno - czy jeżeli 2 głośnik robi za membranę bierną to kolumna raczej powinna być zamknięta??
poczytaj o tym jak działa br i mb.

mb jest w tym wypadku dobre bo zachowujesz 8R, potrzebujesz mniejszego litrażu,a do tego wygląda tradycyjnie :)
Tylko pobawić się z tym trzeba :P

No i właśnie tą zabawę chciałem sobie ułatwić :mrgreen:

Widziałem gdzieś na forum taki centralny, więc może ktoś pomoże. :wink:

primo - bez zabawy nie ma efektów , a skomplikowana to ona nie jest przecież ;]
secundo - u stxa dasz radę zamówić samą MB

takero, w tym centralu jeden glosnik robi za membrane bierna
ale wg zalecen Sound Wave'a nie bedzie obciazana ciezarkami ale hamowana aktywnie poprzez wlasna cewke :P
czyli ten drgi glosnik poprostu jest zwierany ;)

jaki jest optymalny litraz to tego jeszcze nie wiem - skrzynka testowa jeszcze nie zrobiona :P
ale obstawialbym rowniez na 8-9 litrowxkibelx, no i skoro robisz satelitki wg mojego projektu (GDN nachodzi na GDWK) to przydaloby sie zrobic tak samo w centralnym zeby to wygladalo jak zestaw :P

WIEM wiem o co Ci chodzi, ale spoko rozstaw strzeliłem tak na oczko w cadzie.

Zrobię jutro w pracy jakieś propozycje z zachodzącymi okręgami na siebie i zobaczymy jak to wyjdzie :wink:

Co do litrażu to będę coś kombinował z tymi 8-9 litrami.

Pawel S. napisał:
takero, w tym centralu jeden glosnik robi za membrane bierna
ale wg zalecen Sound Wave'a nie bedzie obciazana ciezarkami ale hamowana aktywnie poprzez wlasna cewke :P
czyli ten drgi glosnik poprostu jest zwierany ;)
na jedno wychodzi jak obciążasz membranę , tak o tyle jest łątwiej że wystarczy rezy sobie lutować :P

Pawel S. napisał:
jaki jest optymalny litraz to tego jeszcze nie wiem - skrzynka testowa jeszcze nie zrobiona :P
ale obstawialbym rowniez na 8-9 litrowxkibelx,
ja bym obstawiał nieco mniej, w takich konfiguracjach z mb i pełnym pasmem jakoś to dziwnie gra gdy buda za duża.

Powrót