maly? 70 litrow na 12" to maly sub?Właśnie tak myślałem że przy takich wielkich podłogówkach taki mały subek tam to trzeba co najmniej 12 cali porządnego woofera
b-r z tylu odpadaMoim zdaniem tylko te bassrefleksy w centralnym możnabyło dać na tył albo w ogóle zrobić obudowę closed
zobacz gdzie zazwyczaj stoi centralny - brak miejsca z tylu na b-r
zamknieta odpada bo nie bylo mowy wtedy o tym zeby te glosniki graly w zamnietej
to dochodzimy do sedna sprawybo i po co bas z centrala ?
zalozenie bylo takie, zeby satelitki graly jak najwiecej basu, a sub uzupelnial prawdziwy subbas
niestety producenci materialow audi-video ida w druga strone - jak najmniej basu na male plastikowe satelitki a calutki basss na woofer udajacy suba

obecnie 13cm w zamknietej nadaje sie idealnie do kina

to byl pierwszy raz!Poliuretanem bez rekawiczek? Szalenstwo![]()

pozniej bylo albo szybkie zmywanie kleju z reki, albo unikanie poliuretanu

jak juz wspomnialem - na etapie produkcji caly bas jest przekierowany na tor suba!Czy ja wiem. W filmach jest tyle sztucznego, zamulajacego basu co chwile, nawet bez specjalnego powodu, ze i bez suba wystarczy. Do muzyki sub i owszem przydaje sie.
satelitki czy fronty sa niestety odciazane od basu

jest bardzo dobry 10", ale 1szt to za malo do takich frontowNiestety STX jeszcze nie wypuścił godnego kolosa, który by domknął serię AWX

bo ja wiem... raczej wiekszosc osob by sie pukalo w glowe widzac polskie kino domowe za 10000zl!Odchodząc od tego rozważania na temat sensowności stosowania suba w kinie czy muzyce (bo to nie do tego temat) chcę stwierdzić, że takie kino widziałbym w polskich sklepach audio (może marketach?). Mogłoby to "wykorzenić" wieczne skojażenia polskiego audio z "jedyną słuszną" polską firmą Tonsil - i ich Altusami, dodatkowo uświadomiło by to wszystkim Kowalskim, że ich wybór nie ogranicza się wyłącznie do: Tannoy, Yamaha, Magnat, Wharfedale, Jamo itp.

problemem nie jest niska srednica, a wyzszy basPawle a jak jest z niższą średnicą w tym zestawie ?
Bo widzę, że bas jest dość wysoko dzielony a pamiętam, że miał z tym zakresem ten głośnik problem .
brak tutaj "kopa" lub zadziornosci meskich wokali
to niestety najwiekszy minus tego systemu

zeby bylo snieszniej, 10" nie ma z tym problemu!
jatobaJaki to fornir...? Bardzo ciekawie sie prezentuje
kupiony w CDO w 2 partiach
pierwsza partia duzo ladniejsza. widac to na frontach, na gorze i przodzie suba, boki monitorkow i obudowy wzmacniaczy
druga partia to cala paczka lisci jak na zdjeciu wyzej. kilka fragmentow ladnych, ale reszta to "pasiak"
ten sam fornir mam na swoich kolumnach