Co do tonsili, szkoda ze nie wiem gdzie to bylo napisane, ale calkiem niedawno, opinia jednego z forumowiczow (cyt. z pamieci) "slyszalem kino domowe zrobione na 5 totem mite + subwoofer i bije na glowe zestawy firmowe"
Nie wiem czy kolega zauwazyl, ale na forum ludzie ktorzy maja doswiadczenie robia/polecaja glosniki ktore sa produktami firm specjalizujacych sie w produkowaniu glosnikow. Nie sa to firmy szerzej znane, ale kazy DIYowiec o nich slyszal. Musi byc tego jakis powod. Jaki? Ano taki ze jak cos jest do wszystkiego to jest do nieczego. Dlatego koledzy polecaja glosnik tonsila a nie sony. Co z tego ze sony jest znana marka (dla mnie to zwykla chinszczyzna) skoro nie specjalizuje sie w produkcji glosnikow dla DIY.
A to ze napisali ze przenosi do 55 hz to ja tez moglbym tak napsiac. To nie jest tak ze glosnik przenosi np do 55 hz bez zadnego spadku glosnosci, a potem nagle milknie. Nie. Pasmo przenoszenia opada lagodnie np do 60 Hz, a potem spada gwaltownie. To od producenta zalezy jaka poda czestotliowsc zejscia. Np Sony moze podac taka w ktorej bedzie spadek 6 db, a tonsil np 4 db, a wiec to wcale nie musi oznaczac ze sony nizej zejdzie.
Oprocz zejsci moze nawet bardziej liczy sie to nie dokad glosnik przenosi dzwiek ale w jaki sposob, czyli lepiej miec przetwornik ktory nie zjedzie tak nisko, ale za to ma np piekna srednice i milutki basik.
Nie wiem czy nie oplaci ci sie bardziej kupic gotowy zestaw kolumn, przemysl to.
Jesli gdzies sie mysle, poprawcie mnie