• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

kino domowe na TVM i STX

Reakcji
0
Witam noszę się od pewnego czasu z zamiarem zbudowania sobie kolumn do kina domowego.

Posiadam sprzęcik YAMAHA 459, pokój 10m2

Dokopałem się już dość głęboko w tym forum tylko nie wiem czy w dobrym kierunku kopię.
Nie miałem wcześniej doświadczenia z głośnikami i kolumnami.

Na razie ustaliłem że konfiguracja głośników będzie wyglądać w następujący sposób.

Konstrukcja 2 drożna

F x2 podłogowe z bas refleksem

TVM ARN 150-03-4 x2 44,01 zł
STX GDWK-10-200-8-PJ x1 27 zł

C x1
TVM ARN 150-03-4 x2 44,01 zł

S x2 z bas refleksem?
TVM ARN 150-03-8 x1 44,01 zł a może ARM?

Znalazłem też dość często stosowaną konfigurację z tym głośnikiem: Visiton SC10N-8 tylko jego cena wynosi 58,6 zł. Czy jest sens dokładać dwukrotną cenę STX,a ?.

Proszę jeszcze o pomoc w rozróżnieniu tych głośników (pomijając średnice):
TVM ARN 150-03
TVM ARN 150-05
TVM ARN 188-05
TVM ARN 188-08

SUB
-nie mam pojęcia, co dobrać

Z góry dzięki za odpowiedz.

mistrzu napisał:
Proszę jeszcze o pomoc w rozróżnieniu tych głośników (pomijając średnice):
TVM ARN 150-03
TVM ARN 150-05
TVM ARN 188-05
TVM ARN 188-08
03 ma ledwo widoczne spirale na membranie a 05 ma te spirale wypukle - nic wiecej
188 08 to juz jakis inny model ale nie mialem go wiec nie wiem co to

glosniki dobrales dobrze - wszedzie to samo
ale mam jedno zastrzezenie
mistrzu napisał:
nawet do wiekszego pokoju bym dal kolumny na 10cm glosniku :P

mistrzu napisał:
Znalazłem też dość często stosowaną konfigurację z tym głośnikiem: Visiton SC10N-8 tylko jego cena wynosi 58,6 zł. Czy jest sens dokładać dwukrotną cenę STX,a ?.
jakbys kupil jakos taniej to sens jest. za obecna kase wg mnie nie warto

mistrzu napisał:
SUB
-nie mam pojęcia, co dobrać
do takiego kina w takim pomieszczeniu bym nawet nie myslal o subie :lol:

a moze STXy? taniej i ze srednica odrobine lepiej

Chwilowo nie mam za dużo czasu. Gdzieś wyczytałem że głośniki w centralnym muszą być ekranowane, niskie i wysokie?. Jak to zrobić?. Chciałem też wieczorkiem przeliczyć pojemności obudów ale coś winisd pro wywala nieprawidłowe parametry przy wprowadzaniu ARNa, tego z Tutoriala. jednostki sprawdziłem.
Jak zastosuje sprawdzoną pojemność 18L dla F i C to dla efektowych 9L będzie dobra pojemność?.

Co do ekranowania to p o prostu usuwa ono wplyw pola magnetycznego wytwarzanego przez glosniki na telewizor. Gdy glosniki nie sa ekranowane, a stoja bezposrednio przy lub pod telewizorem to kolory na tv sie znieksztalcaja.
Ekranowane glosniki nie maja zaklocen gdy ktos dzwoni obok z komorki (wszyscy znamy ten dzwiek wydobywany z glosnikow bez ekranowania;) )

Nie trzeba ekranowac lub kupywac ekranowanych glosnikow, mozna zrobic ekran do calej kolumny.

Co do pojemnosci to mozesz przejrzec gotowe konstrukcje oparte na tych glosnikach i zasugerowac sie tym jakie objetosci dali inni. IMHO to lepszy sosob niz liczenie w programach, bo zwykle autor komentuje czy za duza obudowa, czy za mala, jaki Bass-Reflex do niej itp

mistrzu, jaki masz TV? jak juz LCD lub plazme to o ekranowaniu magnetycznym mozesz zapomniec

sciagnij stara wersje winisd - ta co jest na naszej glownej stronie
18 i 9 litrow moga byc
ale np center mozna dac zamkniety i bedzie duzo mniejszy

Ale ARN-y do kina? To marny pomysł... Przecież głośniki z kina przetwarzają głównie mowę... A ARN-y z tym mają kiepsko. Ja bym poszedł w STX-y... Na przykład 14 SCX i PJ-tka. No i sub do 10 metrów to marny pomysł. Chyba że coś małego, na przykład STX 22 SCX. A ile masz na wszystko kasy?

Widze że troszkę się ożywił temat.
Zakładałem zamknąć się w budżecie 1000pln. Oczywiście czym mniej tym lepiej.
Kolumny mam zamiar wykonać z desek mam 19, 21 mm tylko czekam na lepszą pogodę żeby było można wyheblować na powietrzu na działce. W piwnicy mam mało miejsca.

Mam 2 kolumny BRAUN L710 40w. więc pracę zaczne od cenralnego i ektowych.
Konfiguracja nie jest może przypadkowa, ale dobrana do kwoty jaką chcem zainwestować i do dostępności gotowych zwrotnic. Zresztą przy cenie PLN/EUR bazowanie się na Czesko- Polskich głośnikach to chyba najbardziej ekonomiczne rozwiązanie. Teraz mi przychodzi do głowy fakt że chyba będzie lepiej zmienić 2 głośniki średniotonowe na 1 8 omowy tylko z wyższej półki. tylko pytanie jaki?

Interesować się DIY zacząłem jakieś miesiąc temu, dlatego konfiguracja jest jaka jest.
Jeżeli macie jakieś lepsze propozycje chętnie wysłucham.

PS.
Czy ścianka czołowa musi być równoległa do tylnej w głośnikach efektowych, bo mam zamiar powieśić je na ścianie. Kanape mam na samej ścianie i nie mogę ich odsunąć od ściany. Zresztą wydaje mi się że fajny efekt można uzyskać.

Teraz mi przychodzi do głowy fakt że chyba będzie lepiej zmienić 2 głośniki średniotonowe na 1 8 omowy tylko z wyższej półki. tylko pytanie jaki?
Hmm.. Skoro plaujesz suba to mocniejszy bas w kolumnach nie jest ci potrzebny, wiec zamiana 2 na jeden lepszy jest calkiem na miejscu. Z 60 zl mialbys stx 14-100 scx, tonsila 13/40/2 (ale do niego nie ma zwrotkiz stx pj) i...? Do budzetowych kolumn zbyt duzego wyboru nie ma:) Al moze niech bardziej obeznani sie wypowiedza..

Co do pochylonej scianki to ma ona wplyw na dzwiek, ale jesli zwrotnica byla liczona dla glosnikow pochylonej sciance to nawet powinno sie ja zastosowac.

mistrzu, a brales pod uwage jeszcze koszty zwrotnic?

para takich monitorow to koszt 300-350zl
kino to juz koszt 900-1000zl
jako ze ty masz juz naturalne drewno (odpada wykonczenie) to moze zejdziesz troche z kosztami

najtansze wyjscie to STX GDN 14 SCX + GDWK PJ
troche drozsza opcja to GDN 14 SK + nowa kopolka (jak wejdzie do sprzedazy)
inna opcja to klony totem mite czyli tonsile GDN 13/40/2 + GDWK 10/80/7
mozna tez sie pokusic o ARN 116 + jakas mala kopolka
ale wybor nalezy do ciebie

Pawel S., tomq88 To właśnie mnogość kombinacji jest najgorsza. Dzisiaj już nie zdążę ale jutro porównam te konfiguracje. Ja wstępnie odrzucałem wszystkie zestawy bez zwrotnic, bo wolę bazować się na sprawdzonych rozwiązaniach. Tylko ciężko coś znaleźć przy takiej liczbie tematów.

Koszt głośników oparłem o ceny przetworników z 1 postu czyli:
8 TVM x 44 PLN
5 STX x 27 PLN
5 zwrotnic x 60PLN ( tu wzorowałem się na aukcjach Killera, ale wykonam sam)
wychodzi około 800PLN
brakuje mi przewodów , terminali ( jeszcze nie szukałem ale wolałbym uniknąć plastyku i zastosować 2 wkręcane jakieś wtyki), wygłuszenia, wytrwałości i czasu

lakier, wkręty, kleje pewnie się znajdą

melisław . Cena jaką podałem, była z 1 lepszego sklepu. Chociaż dziwi mnie że na allegro jest taniej. W kinie Wysoki ton jest najważniejszy czy średnica?. Może zastosować głośnik średni + wysoki bas brać z suba?

zacząłbym od zrezygnowania z centrala i frontów na dwóch niskośrednich, bo po co ? Dla względów wizualnych ?
Zaoszczędzi Ci to 15% budżetu.

Zamiast arn150 polecam 14scx, a w tak małym pokoju to zastanowiłbym się powaznie nad np arn116. Tyle że wtedy jakiś sub na 8 calach by się przydał, ale gdybyś poszukał nieco oszczędności pewnie znalazłaby się na niego kasa ;]

[ Dodano: 2009-04-02, 23:30 ]
mistrzu napisał:
Może zastosować głośnik średni + wysoki bas brać z suba?
nie ma takiej opcji, średniaki zaczynają grać zbyt wysoko.

Co do tesli:
Efektywność [dB]: 84
Malo... :(

kinie Wysoki ton jest najważniejszy czy średnica
Moim zdaniem wysoki jest wazniejszy we wszystkich kolumnach, bo ona nadaje szczegolnego brzmienia tym wszystkim swistom i np tluczonemu szklu, po prostu dzwiek staje sie bardziej szczegolowy, wyrazisty.

Srednie tony wazniejsze sa w glosniku centralnym , bo mowa to wlasnie przedzial srednich czestotliwosci. Ale chyba to nie ejst dobry pomysl zeby robic center na innych glosnikach niz kolumny

Co do basu to sub zapewni bas np do 120 hz, potem jest odcinany. Jesli zastosujesz typowo sredniotonowy glosnik to moze byc mala dziura miedzy gora suba, a dolem sredniaka. IMHo lepszy bylby tutaj jakis srednionisktonowy, ale taki ktory ma ladna srednice.

To tylko moje przemyslenia,poparte skromnym doswiadczeniem, jesli sie myle - poprawcie mnie.

Co do kosztow - to mozna sie przejechac., wez pod uwage ze 6 terminali po 5 zl to juz 3 dychy w plecy, i tak ziarnko do ziarnka :D

tomq88 napisał:
Co do tesli:
Cytat
Malo... :(
zdaje Ci się...
SPL w domu nie ma żadnego, powtarzam żadnego znaczenia, co innego gdybyś miał lampę , albo coś z splem poniżej 80 dB grubo co też się zdarzało ;]

Moim zdaniem wysoki jest wazniejszy we wszystkich kolumnach, bo ona nadaje szczegolnego brzmienia tym wszystkim swistom i np tluczonemu szklu, po prostu dzwiek staje sie bardziej szczegolowy, wyrazisty.
ważne jest wszystko , nie można powiedzieć że coś jest ważniejsze od czegoś , bo nawet świetne wysokie tony współgrające z kiepskimi średnimi nie będą grały dobrze ;]

tomq88 napisał:
Srednie tony wazniejsze sa w glosniku centralnym , bo mowa to wlasnie przedzial srednich czestotliwosci. Ale chyba to nie ejst dobry pomysl zeby robic center na innych glosnikach niz kolumny
wybacz,ale to już kompletna bzdura, w kinie KAŻDY kanał jest pełnopasmowy, to nie jest tak że centralny kanał służy przenoszeniu mowy, a tylne jakiś szmerów...
Poczytaj specyfikację np DTS.

takero
Prosił bym o zamieszczanie zestawu średni (niski) + kopułka i informacje czy istnieje zworka.
Bo wiem że niektórych konfiguracji ze sobą nie stosowano, bądź nie pasują do siebie.
Dla mnie jest dużym kłopotem później wyszukiwanie tych informacji na forum
Dzięki

mistrzu napisał:
Prosił bym o zamieszczanie zestawu średni (niski) + kopułka i informacje czy istnieje zworka.
14scx + PJ - istnieje
arn116 + pj - istnieje, kiedyś na AM była chyba, w każdym razie mam z któregoś forum.

tomq88 napisał:
Co do tesli: Cytat
Malo...
bez przesady - da sie tego sluchac. przeciez nie robisz w estradzie :P
tomq88 napisał:
najpierw posluchaj czegokolwiek na kinie to dowiesz sie ze cale pasmo idzie na wszystkie kolumny (mowa tez) i kazda kolumna powinna sobie z tym radzic

mistrzu napisał:
5 zwrotnic x 60PLN ( tu wzorowałem się na aukcjach Killera, ale wykonam sam)
do SCXa + PJ za takie pieniadze masz juz dobre komponenty ;)

[ Dodano: 2009-04-02, 23:44 ]
takero napisał:
arn116 + pj - istnieje, kiedyś na AM była chyba, w każdym razie mam z któregoś forum.
poka :>

Powrót