• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

kino domowe na TVM i STX

Narazie rozważam 2 konstrukcje
1.
STX SCX+PJ 9L

STX GDN 14 -100 SCX 38PLN x5 190PLN -Fakt nie ma scx 4 ohm
STX GDWK 10-200-8 PJ 27PLN x5 135PLN
kuki -dzięki za policzenie
"Zwrotnice: 166,05 + koszty wysyłki
(wg Polinku
MET-TY 5/ 4.30
MKP400V/ 2.20
MKP400V/ 10.00
*1474 CEWKA
*5234 CEWKA) "

Razem 522 PLN -faktycznie niskobudżetowa

2.
STX AKX+ VIFA DX25 12L
tu narazie zakładam centralny + 2 satelitki
STX GDN 15-100 8ohm AKX 99PLN x3
Vifa DX25TG05 4ohm 120PLN x3
Jak 4omowca połączyć z 8, jaka bedzie wypadkowa impedancja?

zwrotnica:
http://img381.imageshack.us/img381/7141/stxgdn151008akxdx25tg05jj9.gif
Razem 657 +zwrotnica (mógłby ktoś przeliczyć cenę po rozsądnych cenowo elemetntach)

W przyszłości do tego fronty dorobię. Tylko nie wiem czy 3way lub 2way +sub?

Właściwie to już prawie koniec 1 etapu. Mam już podstawę do robienia skrzynek.

PS. Da się formatować tekst, tak aby po wklejeniu np. z worlda były tabulatory?

[ Dodano: 2009-04-03, 23:47 ]
jeszcze 2 rzeczy poza tematem:
jest jakaś wyczuwalna różnica między podłączeniem 2 przewodowym a zwykłym?
gdzie można poczytać o wygrzewaniu głośników?

kuki napisał:
Nawet zacząłem się zastanawiać czy nie lepiej było kupić gotowego. Ale już zacząłem ...
Mam nadzieję, że zagra przynajmniej w miarę przyzwoicie.
oplacalo sie kupic gotowca tylko mivoca. na allegro byl komplet kolumn + aktywny sub za 500zl
za 1000zl + amplituner (czyli jakies 2500-3000zl) nie kupisz kina o takiej jakosci jaka uzyskasz w tym przypadku
bedziesz zadowolony ;)

kuki napisał:
GDN-14-100-8-SCX + PJ te wybrałem między innymi za radą Pawła S.
Ale nie widziałem, żeby ktoś miał kompletne kino gotowe na tych przetwornikach.
sprzedalem 3 komplety zwrotnic na kompletne kino a jeszcze kilku innym osoba doradzilem budowe czegos takiego. to ze tego nie pokazali to nie znaczy ze takiego czegos nie ma :P

mistrzu napisał:
Jak 4omowca połączyć z 8, jaka bedzie wypadkowa impedancja?
8ohm. to nie jest polaczenie 2 wooferow. tutaj bez problemu da sie uksztaltowac impedancje 8ohm w calym pasmie ;)

mistrzu napisał:
(mógłby ktoś przeliczyć cenę po rozsądnych cenowo elemetntach)
cena podobna jak wyzej - w 50-60zl/szt sie zmiescisz

mistrzu napisał:
W przyszłości do tego fronty dorobię. Tylko nie wiem czy 3way lub 2way +sub?
jak kino to tylko identyczne kolumny. jak stereo to mozna rozwazac 3 drogi

mistrzu napisał:
PS. Da się formatować tekst, tak aby po wklejeniu np. z worlda były tabulatory?
podczas pisania tak. pozniej jakos to znika. nie wiem czy mozna jakos to poprawic - chyba nie
mistrzu napisał:
jest jakaś wyczuwalna różnica między podłączeniem 2 przewodowym a zwykłym?
nie :mrgreen:
mistrzu napisał:
gdzie można poczytać o wygrzewaniu głośników?
w wielu miejscach na forum. nowe glosniki graja inaczej niz takie co graja juz jakis czas
np po tygodniu max 2 grania, glosniki zmieniaja brzmienie na docelowe

Pawel S. napisał:
sprzedalem 3 komplety zwrotnic na kompletne kino a jeszcze kilku innym osoba doradzilem budowe czegos takiego. to ze tego nie pokazali to nie znaczy ze takiego czegos nie ma :P
no to gneb ich aby pokazali... :)

szybkie pytanka:
1. Czy jest sens odradzanie komory wysokotonówki od reszty (jest jakas minimalna pojemność tej komory?)
2. Od magnesu głośnika do co cewek zwrotnicy musi być zachowana jakaś minimalna odległość?

mistrzu napisał:
1. Czy jest sens odradzanie komory wysokotonówki od reszty (jest jakas minimalna pojemność tej komory?)
jest konieczna tylko w przypadku nieszczelnych glosnikow wysokotonowych. PJ jest szczelny wiec nie musisz jej dawac.
jak jednak chcesz to wystarczy tyle zeby sie magnes zmiescil

mistrzu napisał:
2. Od magnesu głośnika do co cewek zwrotnicy musi być zachowana jakaś minimalna odległość?
sprawdzalem to niedawno i reaguja najszybciej cewki na rdzeniach. minimalna odleglosc od magnesu glosnika (w zasadzie reaguja na nabiegunniki) to 2cm
w przypadku cewek powietrznych cewka musi lezec na nabiegunniku zeby zmienila sie jej wartosc

Może nie na temat ale mam problemy z wejściem na forum z domowego komputera.
Antywirus Eset Nod32 alarmuje że na stronce jest trojan (jakiś kliker nie pamiętam teraz jaki) i mnie rozłącza z forum.
A nie było tego wcześniej. Wina leży po stronie mego antywirusa?

nie - to byl ponowny atak na forum. wczesniej trwalo to dluzej ale tym razem nasz admin naprawil to bardzo szybko ;)

Szukam terminali bananowo- zakręcanych (takich jak np w yamaha 459)

To jest same złącze bananowe?

http://www.prodin.pl/p,T2474,terminal-glosn-1005-2-ban-zlo.html

[ Dodano: 2009-04-07, 12:18 ]
pytanie do osób które ma kolumienki stx akx +vifa dx25.
Jakie macie pojemności obudów i BR?
Trochę pobawiłem się w Winisd ale dla mnie to tylko zabawa, bo bez doświadczenia nic potrafię przeanalizować wyników. Strojenie wychodzi na ~50Hz, to dobrze?, i podbicie basu 1dB.

Nie wiem jak to wygląda w polinku, bo nieaktywną mają zakładkę akcesoria a jasnowidzem nie jestem. Tak samo nie mogę podejrzeć jakie BR sprzedają.

mistrzu, a wez sie wysil troche i pomysl...
sciagnij cenniki na swoj dysk i tam zobacz fotki ;]
cenniki + dane techniczne

Sry za lamerskie pytania. W tym polinku nie wiedziałem że jest możliwość pobierania kat:), ledwo znalazłem.

[ Dodano: 2009-04-08, 11:53 ]
1.Takie pytanka czy mogę zastosować BR prostokątny taki jak na załączonym rysunku?
2hn8ais.jpg

BR okrągły
43,5*43,5*3,14/4=1485 mm2

BRprostokątny
10*147=1470mm2
o takim samym przekroju wlotowym

2. Czy to coś zmienia w zwrotnicy?
3. Czy mogę zastosować przekrój BR taki jak na rysunku, czy musi być równoległy w całym przekroju (zaznaczyłem czerwoną linią)?
4. Który wymiar 145 czy 126 określa długość BR? (wolę się upewnić)
5. Czy wlot BR muszę odsunąć od dolnej ścianki obudowy?

[ Dodano: 2009-04-08, 12:30 ]
znalazłem kilka różnych schematów zwrotnic na forach różniących się wartościami kondesatorów i cewek. Może ktoś wkleić sprawdzoną zwrotke

[ Dodano: 2009-04-08, 22:48 ]
tylko odświeżam

mistrzu napisał:
1.Takie pytanka czy mogę zastosować BR prostokątny taki jak na załączonym rysunku?
jezeli to czerwone to tak

mistrzu napisał:
BR okrągły
43,5*43,5*3,14/4=1485 mm2

BRprostokątny
10*147=1470mm2
o takim samym przekroju wlotowym
szczelinowy daj o wiekszej powierzchni - latwiej zmiescic a zawsze lepiej miec zapas

mistrzu napisał:
2. Czy to coś zmienia w zwrotnicy?
nie. zwrotnica dziala duuuzo wyzej niz wplyw obudowy na bas

mistrzu napisał:
3. Czy mogę zastosować przekrój BR taki jak na rysunku, czy musi być równoległy w całym przekroju (zaznaczyłem czerwoną linią)?
az taki duzy skos spowoduje ze to bedzie cos zupelnie innego niz klasyczny b-r
ale co i jak to nie wiem
delikatne pochylenie moze byc

mistrzu napisał:
4. Który wymiar 145 czy 126 określa długość BR? (wolę się upewnić)
145.

mistrzu napisał:
5. Czy wlot BR muszę odsunąć od dolnej ścianki obudowy?
nie. ale takie umiejscowienie spowoduje obizenie strojenia w stosunku do obliczonej wartosci. tak wiec obliczenia prowadz na 3Hz wyzej

mistrzu napisał:
znalazłem kilka różnych schematów zwrotnic na forach różniących się wartościami kondesatorów i cewek. Może ktoś wkleić sprawdzoną zwrotke
do czego? do STXow jest jedna. do ARN + PJ jest jedna
nie wiem gdzie az tyle widziales :lol:

Podczepiam się pod temat. Zrobiłem na próbę 2szt GDN-14-100-8-SCX + PJ. Zacząłem budować subwoofer na gdn 30/120/1 + panel od Irka (głośnik już mam, a panel zamówiony).
Zacząłem się zastanawiać czy dużą głupotą byłoby na fronty zastosować podłogówki na 3 drogach STX-a?
Jako napęd wzmacniacz kina domowego Pioneer-a (nie jest to wysokich lotów sprzęt). Wiem, że kolumny powinny być na tych samych przetwornikach. Miałby to być kompromis do muzyki.
Z drugiej strony czy jest sens budować na przód trzy drogi bo gdy będzie sub bas powinien być wyraźniejszy (tak sądzę).
Apetyt rośnie w miarę jedzenia...
A może dać do monitorów GDN-15-100-8-AKX ?

kuki napisał:
Zacząłem się zastanawiać czy dużą głupotą byłoby na fronty zastosować podłogówki na 3 drogach STX-a?

Dużą nie :mrgreen:
Właśnie kino sie kłoci ze stereo dośc mocno wlasnie w kwesti frontów.
Ja bym zorbil do kina pierdziawki na GDN-14-100-8-SCX + PJ plus sub a na stereo 3-way porzadne plus dobry wzmak stereo do tego. Tylko gdzie to pomieścic....

kuki napisał:
tak, byłoby to głupotą :P Po co robić 3 way skoro masz suba ?
kuki napisał:
Z drugiej strony czy jest sens budować na przód trzy drogi bo gdy będzie sub bas powinien być wyraźniejszy (tak sądzę).
nie, to nie ma sensu.
kuki napisał:
A może dać do monitorów GDN-15-100-8-AKX ?
lepiej zostań już przy jednych przetwornikach, żeby dać AKXy trzeba by dać inne kopułki itd. Jak masz ograniczony budżet to lepiej daj sobie spokój.

pegelmesser napisał:
Ja bym zorbil do kina pierdziawki na GDN-14-100-8-SCX + PJ plus sub a na stereo 3-way porzadne plus dobry wzmak stereo do tego. Tylko gdzie to pomieścic....
dobry sub w muzyce też spisze się dobrze.
Zamiast kina na stxach opartego na stxach i stereo opartego na tych samych stxach + 8 cali na dół do 3 dróg wolałbym już tę kasę dołożyć do lepszego 5.1

takero napisał:
dobry sub w muzyce też spisze się dobrze.

No zgadza sie, dlatego mogłby byc wspolny dla kina i stereo - tylko problematyczny jest sens robienia 5.0 i 2.0 oddzielnie. No i sub musialby byc dobry zeby 3-waya uzupelniac godnie.

właśnie dlatego najlepiej jest w tym przypadku stereo , a konkretnie 2.1 było po prostu kinem bez centrala i tyłów ;]

takero napisał:
konkretnie 2.1 było po prostu kinem bez centrala i tyłów ;]
.. ktore i tak mozna zbudowac dla 5.1.
Pozostaje teraz tylko kwestia" napedzanie stereo z amplitunera czy dedykowanego wzmacniacza i przelaczanie wyjsc z obu urzadzen?

Powrót