• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

kino domowe na TVM i STX

kuki napisał:
Na forum jest schemat obudowy gdzie litraż zewnętrzny jest 15dcm3 a wewnętrzny jest (9,1) ?
a od kiedy podaje sie litraz zewnerzny? czy glosnik widzi kolumne z zewnatrz czy od srodka?

z membrana bierna trzeba sie bawic. ale w przyblizeniu mozesz robic taka sama komore jak dla satelitki

takero napisał:
kuki, 15l to była tylko testowa buda w której przeprowadzane byly pomiary :)
Dla tego głośnika optimum to od 8l do max 10-12l.
I wszystko jasne dziękuję
Pawel S. napisał:
...a od kiedy podaje sie litraz zewnerzny?
No przecież, ale zmyliło mnie na schemacie zwrotnicy 15dm3. No jak policzysz obudowę tę którą Ty stosujesz ( i wielu innych na forum) zewnętrzna jest ok. 15dm3 - to mnie po raz drugi zdziwiło.
Dziękuję jeszcze raz Wam chłopacy za wyrozumiałość... (lubię drążyć)

Następny temat do pokonania jaki wzmak do suba mam na to 500 - 600pln (razem z głośnikiem)?
Myślę żeby zrobić porządny 200W 8 ohm na MOS-FET.

W tym tygodni zamawiać będe w STX głośniki do monitorków
Stąd ostatni raz jeszcze zawrócę wam głowę odnośnie głośnika do suba. Monitorki strojone na 50Hz. 22 140 SCX i nic więcej?, a jak się ma do tego ten głośniczek 27 300 sc?

Czy z tego da się kompletny złożyć?
http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=15290
tzn. czy posiada już:
aktywny filtr dolnoprzepustowy
soft-start
zabezpieczenie napięcie stałe- termiczne?

Z gry dzięki za odpowiedz.

PS. monitorki w środku mogę tylko filcem wygłuszyć?

mistrzu napisał:
22 140 SCX i nic więcej?, a jak się ma do tego ten głośniczek 27 300 sc?
seria SCX zaczyna grac juz przyzwoicie. dodanie suba na GDN 27-300 napewno zapewni odpowiednia ilosc basu ale moim zdaniem nie pasuje jakosciowo :???:

mistrzu napisał:
czy posiada już:
aktywny filtr dolnoprzepustowy
soft-start
zabezpieczenie napięcie stałe- termiczne?
nie
mistrzu napisał:
PS. monitorki w środku mogę tylko filcem wygłuszyć?
wygluszenie zawsze robisz doswiadczalnie :!:
chyba mialem to w podpisa dac bo zawsze o to pytacie... :???:

Pawel S. napisał:
seria SCX zaczyna grac juz przyzwoicie. dodanie suba na GDN 27-300 napewno zapewni odpowiednia ilosc basu ale moim zdaniem nie pasuje jakosciowo :???:
1.
Jedyna droga prowadzi przez scx. tylko pytanie takie. 1 głośnik wystarczy na 5 monitorów?. Nie bedzie za mocno wyżyłowany ?
2.
potrzebuje wzmaka do suba.Założyć nowy temat w dziale elektronika?.
3.
Mivoc 120W to rozsądny wydatek 220 pln?.

Może ktoś podać link do suba 200W 8 ohm na MOS-FET by Irek.

mistrzu napisał:
1.
Jedyna droga prowadzi przez scx. tylko pytanie takie. 1 głośnik wystarczy na 5 monitorów?. Nie bedzie za mocno wyżyłowany ?

Ale jak 1 na 5 minitorków? chcesz go rozciąć na 5 kawałków?
mistrzu napisał:
2.
potrzebuje wzmaka do suba.Założyć nowy temat w dziale elektronika?.
3.
Mivoc 120W to rozsądny wydatek 220 pln?.

Nie i nie. Mivoc przereklamowany, obecnie w tej cenie są dużo lepsze wzmacniacze:

http://www.allegro.pl/item634099862_wzmacniacz_do_subwoofera_160_wat_rms_okazja_tanio.html

LightSound napisał:
Nie i nie. Mivoc przereklamowany, obecnie w tej cenie są dużo lepsze wzmacniacze:

http://www.allegro.pl/item634099862_wzmacniacz_do_subwoofera_160_wat_rms_okazja_tanio.html

własnie tego wzmaka mam do arn 312. Mozna fajnie panel do sterowania na froncie przykrecic bo dolne sciecie idealnie pasuje do br. tylko na ten panel z potencjometrami nie jest szczelny i wymaga komory. Panel suba jest szczelny i bez komory da rade. Jak bedziesz go kupowal pisz od razu zeby nie zapomnieli kompletu kabli bo mi pozniej miesiac dosylali i twierdzili ze 2paczki zginely.

Ja akurat przerobiłem ten panel, że go nie ma wcale :P tam idą niepotrzebnie długie kable sygnałowe i wymieniłem wyjściowe - różnica na + zausłyszalna. Mi kabli do tej pory nie dosłali :P

ja go jeszcze nie podlaczylem ale ten panel mi na froncie lub na gorze ebdzie pasowal i bedzie wygodny nie trzeba sily glosu zwiekszac wlazac pod biurko. heh ja ich meczylem na gg co 2-3 dni gdzie kable przez 4 tyg ;)

LightSound napisał:
Ale jak 1 na 5 minitorków? chcesz go rozciąć na 5 kawałków?

:)
Chodzi mi o to czy nie zastosować np 2 głośniki w subwooferze

Co do tego wzmaka, to brałem go pod uwagę. W którymś z tematów było jego porównanie na tle innych firm.
Kosmiczne ma koleś ceny za przesyłki:(

ten kabelek będzie dobry?
http://allegro.pl/item640102666_kabel_glosnik_miedz_bezt_ofc_2x2_5mm_cena_za_1m.html

potrzebuje tego ok 25m. Chyba taniej już nigdzie nie znajdę. tylko czy to nie chińszczyzna stal+ powłoka?

pegelmesser,
Dzięki za link do sklepu, o to mi chodziło
taki kupie

[ Dodano: 2009-05-24, 15:11 ]
ps. jeszcze jedno samemu opłaca się robić przewód spdif?

pegelmesser, jeszcze mam do Ciebie jedną prośbę. W jakim sklepie można kupić tanio kable głośnikowe + kabel do spdif + wtyczki tak żeby przyoszczędzić na wysyłce. W elenet nie znalazłem .
Dzięki

Wszzytko razem to nie wiem, jak kupowalem roznie, w sklpach u siebie w miescie, wysyłkowo , przypadkowo, allegro itp.

mistrzu napisał:
może głupie pytanie, czy w tym sklepie co podałeś link jest kabel do spdif?
Nie ma, to sklep dla elektrykow.
No i kwestia jaki kabel cie interesuje, optyczny czy miedz?
Miedziany robi sie z koncentryka 75om.

mieszkasz w bialym co za problem isc do sklepu i kupic ten kabel? przejdz sie do tego sklepu i tam na pewno dostaniesz
Audio-Video "Max"
ul Piękna 2

Powrót