• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kino koncepcja 5+2

Reakcji
0
W planach cały czas.
Kino 5+2.
Fronty będą wyglądać mniej więcej tak:
http://diyaudio.pl/files/g_o_nik_112.jpg
Suby zintegrowane będą najprawdopodobniej na 2x STX GDN-22-140-8-SCX
Pytanie do szanownych kolegów:
Co na 5 kanałów?
Wymóg: w celu ogranicznia wielkości obudów (szczegolnie chodzi o tyły) do max około 5 litrów (nie powieszę na uchwytach na tylnej scianie kolumbryn 10litrowych - poczatkowo miały być GDN-14-100-8-SCX + GDWK-10-200-8-PJ) jakie zastosować głosniki niskośredniotonowe (i wysokotonowe)? Obudowa na 99% lepiej jakby była zamknięta.
Czy STX ma cos ciekawego w ofercie co zasługuję na uwagę? Prosze o propozycje obeznanych bo w temacie głosników i budowy kolumn mam zastój od pewnego czasu i nie wiem co jest dzis na czasie i opłacalne.
pozdrawiam!

jak glownym zalozeniem ma byc kino to te STXy w zupelnosci wystarcza

jak chcesz cos wiecej to niestety wyjdzie i drozej. jaki budzet na cos innego niz STX?

pegelmesser, możesz zastosować 15akx , w jego wypadku br średnio pracuje i w 5l closed dobrze się sprawdza - sprawdzone :)
Ew arn116, ale przydałoby się dać ze dwa na kolumnę.

Zrobiłem sobie kiedyś takie kino, zwykle problemem jest niestety to że fronty trafiają zwykle w rogi pomieszczenia - "odneutralnia" to dół.

[ Dodano: 2010-02-04, 22:05 ]
No i do AKXa można dać monacorowską wstęgę ;]

Nie ma być to żaden wypas, standard.
Kosztów nawet nie szacowałem, ale bez przesady ma byc.
15AKX, hmm szkoda że nie jest czarny.
ARN116 hmm troche mały właśnie a stosowanie dwóch odpada...
Celuje cos kolo 13cm glosnikow wlasnie.
Jesli chodzi o głosniki wstęgowe to nigdy nie stosowałem, możesz konkretnie przyblizyc model?
Kto ma jeszcze ciekawe propozycje?

[ Dodano: 2010-02-04, 22:14 ]
takero napisał:
Zrobiłem sobie kiedyś takie kino, zwykle problemem jest niestety to że fronty trafiają zwykle w rogi pomieszczenia - "odneutralnia" to dół.
Spokojnie, będą odpowiednio rozmieszczone.

pegelmesser napisał:
Jesli chodzi o głosniki wstęgowe to nigdy nie stosowałem, możesz konkretnie przyblizyc model?
rbt 95 jakoś tam , wersja sq - kwadratowa.
Przyjemny głośnik gdy lubisz delikatne brzmienie , ta wstęga jest bardzo łagodna.

pegelmesser napisał:
Celuje cos kolo 13cm glosnikow wlasnie.
cena dużo przekraczać może cenę AKXa?

To zostaje przy 15akx + monacor rbt ;]
Porównywać z 14scx + pj nawet nie ma jak i po co ;]

tylko, ze ten monacor ma : Częstotliwość rezonansowa (fs) 4,500Hz .....

pharoh i?
Na forum jest schemat zwroty, paru ludzi ma taki zestaw, co chcesz udowodnić ? ;]

pegelmesser, ja bym sie nie zastanawial i bral STXy
albo STXy albo juz cos naprawde pozadnego za duzo wieksza kase

a ja po odsłuchach brałbym visatona w100 te za 40zl i do tego TW70 :) minusem zwrotka ale mysle ze smialo mozna sprawdzic to na zwrocie z watku o wlm

dolphin123, miałeś w100s ? ARN116 jest imho sporo lepszy, w100s nie sprawdza się zupełnie w pełnym paśmie,szczególnie od dołu.

U kumpla testowaliśmy je i brzmią dużo lepiej niż arn116 wg mnie i jego :) Przy tym lepiej wygląda. A skoro będą aktywne doły to po co mają grać na basie ?

A reszta ? Tyły i central ?
Dla mnie w100s to średniak. Wygląd ? No nie wiem ,jak ktoś lubi lakierowane membrany.

takero napisał:
To zostaje przy 15akx + monacor rbt ;]

15AKX juz odpada bo zółty.. niestetey takie sa warunki brzegowe...

Pawel S. napisał:
ja bym sie nie zastanawial i bral STXy

Tez chce, tylko jakie. Czy GDN-14-100-8-SCX jest sens ładowac do 5 litrow zamknietej?
Albo zrobie 10 litrowe budy BR, w sumie gabarytowo niewiele wieksze od 5l...

tomq88 Zdecydowanie odradzam coś takiego. Ja malowałem farba modelarska(bardzo lekka) GDN 22-140-8 SCX i po pomalowaniu głośnik gra całkiem inaczej

Taaa... ale nie wiem jaka farba będzie dobra i bedzie trzymac na tym materiale z którego jest zbudowana
Druga kwestia to cena, planowałem poczatkowo cos w stylu GDN-14-100-8-SCX który kosztuje 38zł a nie 100...
Jeszcze pomyslimy, moze faktycznie da się tego GDN-14-100-8-SCX jakos w powiedzmy 8 litrow wpakowac zgrabnie.

pegelmesser napisał:
Czy GDN-14-100-8-SCX jest sens ładowac do 5 litrow zamknietej?
albo dajesz je w 7-9 litrow b-r albo w jak najmniejsza zamknieta. w zamknietej nie gra to basem :P

pegelmesser napisał:
moze faktycznie da się tego GDN-14-100-8-SCX jakos w powiedzmy 8 litrow wpakowac zgrabnie.

tutaj masz niecale 9 litrow. jak dasz scianki 16mm lub 12mm (po wzmocnieniu w zupelnosci wystarcza) to bedzie jeszcze mniejsze
wymiary tego to 17x24x37cm (scianka 18mm)

I tak pewnie Pawle się skonczy. Zreszta taki był plan wstepny.

Tu na zdjeciach proba ze starymi glosnikami z piwnicowego warsztatu-laboratorium:
(wymiary pudel to szer. 20cm wys 34cm głęb 20cm)

Trochę jakby wyszły za blisko, ale coż. Prawdopodonbie jeszcze docelowo beda lekko opuszczone i bedzie nieco inny kat skrecenia co spowoduje ze beda nieco szerzej i nizej.
Glosnik wysokotonowy mam zamiar dac na dole, czy jest to dobra koncepcja?

Powrót