Dużo to raczej nie zmieni, ale może faze skasztanić , ale kto by się tym w tyłach do kina przejmowałpegelmesser napisał:Glosnik wysokotonowy mam zamiar dac na dole, czy jest to dobra koncepcja?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Dużo to raczej nie zmieni, ale może faze skasztanić , ale kto by się tym w tyłach do kina przejmowałpegelmesser napisał:Glosnik wysokotonowy mam zamiar dac na dole, czy jest to dobra koncepcja?
dlatego mi sie marzy male kino omnipolarnetakero napisał:Dużo to raczej nie zmieni, ale może faze skasztanić , ale kto by się tym w tyłach do kina przejmował
Pewnie bez takich testów się nei obejdzie.Pawel S. napisał:pegelmesser, najpierw to wsadz je w jakas testowa bude (jedna b-r druga mala zamknieta) i zobacz czy wogole w efektowych porzebujesz basu
bo jak nie bedzie slychac roznicy to dawaj jak najmniejsze obudowy jakie sie da![]()
czyli spokojnie można zrezygnować z BR ipegelmesser napisał:No i warto zaznaczyc ze suby pewnie beda odciete na około 80Hz.
Pawel S. napisał:dawaj jak najmniejsze obudowy jakie sie da![]()
Ale wtedy trzeba miec glosnik co w closed sobie lepiej radzi niz GDN-14-100-8-SCXDIGIPROCOMP napisał:czyli spokojnie można zrezygnować z BR i
owszem, gdyby miał zagrać pełnym pasmem a będzie filtrowany od 80Hz.pegelmesser napisał:Ale wtedy trzeba miec glosnik co w closed sobie lepiej radzi niz GDN-14-100-8-SCX
ale musi przynajmniej "pukac" w tej obudowie. a tego to nie wiem (sprawdzalem go w 15 litrach)DIGIPROCOMP napisał:owszem, gdyby miał zagrać pełnym pasmem a będzie filtrowany od 80Hz.
A w closed gra od 100Hz albo i wiecej...DIGIPROCOMP napisał:owszem, gdyby miał zagrać pełnym pasmem a będzie filtrowany od 80Hz.
Pewnie coś z Onkyo, może TX-SR607B lub wyższy.takero napisał:Jakim ampli to chcesz napędzać ?
Można sobie ustawić jak się chce, ja osobiście lubię gdy wszystkie kolumny grają pełnym pasmem, bez jakiegokolwiek ogranicznia od dołu - lepiej się zgrywają. Filtrowanie zaczęło się gdy zaczęły się uKina.pegelmesser napisał:Zreszta to normalne w kinie ze sie filtruje jesli jest sub ktory ma zebrac cały bas.
To taka dobra zasada.
w drozszych masz kilka czestotliwosci do wyborutakero napisał:Zwykle po prostu ustawiasz rozmiar kolumn na small i tyle.
Tak robia amatorzy, normalnie mozna ustawic kazda kolumne na inne odciecie w niektorych ampli.takero napisał:Zwykle po prostu ustawiasz rozmiar kolumn na small i tyle.
Moze zapomnailes puscic tego odfiltrowanego z nich basu na suba?takero napisał:ja osobiście lubię gdy wszystkie kolumny grają pełnym pasmem, bez jakiegokolwiek ogranicznia od dołu - lepiej się zgrywają.
Po co ? Bo dla mnie to sprzyja temu by sub się nie zgrał z resztą.pegelmesser napisał:Tak robia amatorzy, normalnie mozna ustawic kazda kolumne na inne odciecie w niektorych ampli.
nc ;]Pawel S. napisał:a odcinac bas w satelitkach mozna po to zeby wzmacniacz sie nie zagotowal. wlaczylem raz u kolegi na nowym kinie (ampli pionka) sygnal testowy 30Hz. z glosnikow nic nie slychac a wentylator zaczal strasznie szumiec :lol:
O niczym nie zapomniałempegelmesser napisał:Moze zapomnailes puscic tego odfiltrowanego z nich basu na suba?
No i wtedy trzeba ciac suba na 50-60Hz...
To jest ogolnie sprawa bardzo trudna i zalezy nie tlyko od czestotliwoci odciecia ale takze i fazy, nachylenia charaterystyk i parametrów czasowo-fazowo-impulsowych (nie tylko kolumn, takze filtrow w ampli) oraz wpływu samego pomieszczenia nie wspominajac o właściwościach osobniczych (gust, widzimisie, "bo tak", bo kolega tak ma, bo tak napisali "na internecie") itp.takero napisał:Po co ? Bo dla mnie to sprzyja temu by sub się nie zgrał z resztą.
gregin napisał:Zdecydowales sie juz na konkretny uklad glosników?