• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

kino na tonsilach

Reakcji
0
Witam

Robie sobie maly zestaw kina, wybralem do niego przetworniki Tonsila. Na tyly (juz gotowe) dalem 13/50/1 z 11/100 (10l/54 Hz), na centralny dam taki sam, fronty chce dac 16/50/1 (18l/48Hz) z 11/100 - powinno pasować.
Problem mam z subem - wg symulacji 20/80/2 w BR nie zejdzie wiecej niz 2-3 Hz ponizej frontow (przy akceptowalnyum impulsie).
Moze ktos doradzi jakis przetwornik, ktory nie bedzie sie gryzl z reszta zestawu???

symulacja to nie wszystko, nie wiem jak duzy masz pokoj, ale 20/80/2 nie jest taki zly, a poza tym z centralnego to basu nie bedzie, bo ten kanal ma odtwarzac tylko wokal i niektore efekty.

ja bym zrobil zamknietego centrala, bedzie mniejszy ;-).

pokoj mam 16m2

co do centralnego - nie chce robic zamknietego - wolalbym zeby wszystkie glosniki graly spojnie - podobne brzmienie i impuls...................... jakos przezyje te 10 litrow na srodku ;)

napewno 16stka tonsila niezejdzie niżej niż gdn 20/80/2 symulacja to jedno a drugie to na żywo, ale jesli masz wzmak konkretny to może coś wiekszego bo tak mi sie zdaje że te 2 tonsilki 16 cm i pozostałe 13 tego gdna zakrzyczą na śmierc :P pokoik spory wiec jakieś 25 cm :> jesli sie uparłeś na tonsila to totalna głupota wybierać cały zestaw tylko dlatego żeby był tej samem firmy czy mówieniem ze jedna firma jedna jakośc ... bzdury , tonsil robi dobre głośniczki wiec fronty bedą dobre , co do tyłu to tyłjak tył :D środek jak kolega mówił najlepiej zamknięty bo poco ci kolejny BR :/ , troche zróżnicowania

jesli uparty na tonsila to tylko ten jaki podałeś wydaje mi sie że w 25 cm czy 30 nie ma sensu inwestowac bo są głośniki w porównywalnej cenie a lepsze od tych tonsili które nisko tak nie schodza ! chocia niejest źle zawsze suba można zmienić na coś mocniejszego :) ale jesl ito kino to nietrzeba się przejmowac zbyt impulsem, utrzymaj go w granicy rozsądku a postaw na niskie zejście wkoncu to sub który ma stanowić podkład po reszte tonów a nie na odwrót :))

ja mam subwoofer na 20/80/2 w pokoju niewiele ponad 20 m^2 i jak na razie mi wystarczy, do ogladania filmow sie dobrze nadaje, co prawda troche sobie skopalem konstrukcje, bo za duza obudowe dalem, ale jeszcze ja zmniejsze ;)

> Budzik: gdzies sie doczytalem (jesli dobrze pamietam to yoshi80 na starym formu) ze glosnik centralny powinien byc mozliwie zblizony klasa do frontow - przenosi to samo pasmo................ zamknietym centralem spierdziele sobie scene (tak mi sie wydaje)

m. in. dlatego zdecydowalem sie na centrala z 1 glosnikiem, a nie powszechnie stosowane 2

a ja znow slyszalem, ze najlepiej jest jak sie we wszystkich pieciu skrzynkach zastosuje te same przetworniki. na poprzednim forum, w ktorym padla baza danych :/ pisal o tym kolega ditomek.

Tymi frontami zbyt nisko się nie zapuścisz , 40 Hz to bedzie ich dolna granica. 20/.80/2 powinien być do nich dobrym uzupełnieneim. W sumie tonawet szkoda dawać tych 16-tek aż do 18L . Nieco inny model bo l 16/50 świetenie spisuje się w 12L ,impuls jak marzenie.

tylko gdzie kupic 16/50 ??? ;)

dostepne mam tylko 16/50/1 - w sumie moglbym zmniejszyc objetosc
wiecej piasku do podlogowca ;)

zastanawiam sie ewentualnie nad 16/30 ale musialbym sie pogodzic z wiekszym impulsem i podbiciem w okolicach 65Hz na +2dB

Subek jak najbardziej, moze nawet jeśli nie zejdzie dużo niżej od frontów to ze względu na fakt, że czasem ścieżki w 5.1 są uszczuplone z dołu, bo po co miałyby się nakładać fale z 3 źródeł...

a moze pokusci sie o cos wiekszego?? bedzie dobry wykop, ofkoz z sensem

moze tesla arn 312 albo beyma 10br60, glosniki te sa celulozowe wiec brzmienia nie powinny zaklocic, wzmak tez nietrudny do skonstruowania (pewnie mostek TDA styknie)

po głębszym zastanowieniu chyba dozbieram i kupie Peerlessa SLS 8 cali

schodzi zdecydowanie nizej, tylko wzmak 100W to chyba troche malo na ten przetwornik?

Powrót