• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[zestaw x.1] Klang und Ton CT224

Reakcji
0
Witam,

Przedstawiam niezobowiązujący projekcik z niemieckiego pisma DIY Klang und Ton, znany jako Cheap Trick 224. Pod tą nazwą kryje się nieduży zestaw 2.1, wykorzystujący głośniki Monacora. W języku bardziej przystępnym (czyli nie po niemiecku) opisany jest w broszurze Monacora "Speaker Building Now!", gdzie występuje jako "Challenge mk3".

ct224.jpg

Zestaw jest kieszonkowy.
Monitorki mają 20x10x15 cm, sub (subik raczej) 20x20x22 cm. W monitorkach siedzą przyzwoite 25 mm wysokotonówki DT-25N oraz trzycalowe głośniki szerokopasmowe (określenie raczej na wyrost, ale niech będzie) SPH-30X. Obudowy monitorów są zamknięte. W subie są dwa głośniki 11 cm (SPP-110), zainstalowane dość przemyślnie, bo po przeciwnych stronach wspólnej, bardzo małej przestrzeni zamkniętej. Pracują w przeciwfazie, jeden dmucha na zewnątrz, drugi do kolejnej komory, łączącej się ze światem za pomocą tunelu BR.

W zwrotnicach przeważają filtry drugiego rzędu, z jednym wyjątkiem dla rzędu pierwszego (filtr górnoprzepustowy przed monitorkiem). Prócz tego układ uwzględnia dzielnik napięcia przyciszający głośnik wysokotonowy oraz układ korekcji impedancji dla głośnika średniotonowego. Górna częstotliwość podziału leży w okolicach 2,5 kHz, dolna przy jakichś stu kilkudziesięciu Hz (nie bawiłem się w szczegółowe pomiary, oceniam na podstawie wykresów w K&T). Spadek efektywności przetwarzania na dole zaczyna się przy 60 Hz i jest dość szybki, przy 50Hz jest już ponoć -8 dB.

Obudowy monitorów złożyłem ze sklejki 10 mm, w przypadku suba zaszalałem i użyłem 12 mm. Ścianki klejone są Patexem, bez kołków ani wzmocnień, jedynie z dodatkową porcją kleju położoną wzdłuż łączeń już po złożeniu ścianek. Krawędzie zaokrąglone frezarką, całość szpachlowana, szlifowana i malowana farbą wodorozcieńczalną. Farbę nakładałem wałkiem. Założeniem było osiągnięcie przyzwoitego efektu wizualnego przy uniknięciu fanatyzmu przy pracach wykończeniowych, wyszło OK. Drobne nierówności farby widać dopiero z bliska, przesadnie z nimi nie walczyłem.

Pierwsze próby odsłuchowe nie napawały entuzjazmem, ale po ostatecznym złożeniu i kilkunastogodzinnym wygrzaniu zestaw zagrał nadspodziewanie dobrze. Wyszło z tego nienajgorsze hifi, którego słucha się z przyjemnością. Brzmienie jest całkiem poprawne, nieźle zrównoważone, z ładną średnicą, dobrą górą i wyraźnie prowadzonym dołem. Nie ma oczywiście najniższego basu i piorunującego łupnięcia, ale nie ma też bólu uszu i zgrzytania zębów. Całość doskonale sprawdzi się w zastosowaniach proponowanych przez autorów projektu, jako hifi w niedużym pomieszczeniu, zestaw komputerowy bądź nagłośnienie TV. Zestawik sensownie zagra już z tzw. beleczym (testowałem m.in. z układem na Tripath TA2020 za sto parę zł), ale zdecydowanie zyskuje w miarę podłączania lepszych wzmacniaczy.

Nie liczyłem dokładnych kosztów części i materiałów, ale sensownym przybliżeniem będzie jakieś ~1100 zł. Głośniki wyniosą nieco ponad 500 zł (nieco podrożały, odkąd kupowałem swoje), elementy zwrotnicy (cewki i większość kondensatorów to Jantzen) bodajże 400-450, reszta to terminale, BR, sklejka, wełna, farba i pozostałe drobiazgi. Wiem, że na tym forum za 1100 zł robi się pięć podłogówek, grzmiącego suba na STXach i zostaje jeszcze na kilka browarów, ale uznajmy, że nie miałem ciśnienia na jak najniższy koszt całej tej zabawy ;)

Dość pisaniny, czas na zdjęcia. Sporo ich, wiszą TUTAJ. Jeśli komuś pęta się pod nogami potomstwo płci męskiej w wieku lat kilku, zachęcam do przywołania przed ekran ;)

PS. zainteresowanym planami i schematami polecam broszurę Monacora – kosztuje grosze, nie zawiera kilku błędów, które wkradły się do oryginalnego opisu w K&T, zawiera za to projekty wielu innych konstrukcji.

Ostatnia edycja:
Monitorki wyglądają bardzo ładnie.

Galeria jest MEGA !!! Pierwszy raz tak się uśmiałem oglądając zdjęcia z budowy :)

Gratuluję konstrukcji! Bardzo fajny pomysł z tym transformersem, świetne zdjęcia :) No i duży plus za mało znane głośniki a nie tylko klepanie STXów...

na szybkiego przejzalem temat... i bym to olal
ale galeria mega wymiata! :D
gratuluje pomyslu!

Galeria powalila mnie na kolana, coz za powiew swiezosci :)
A sam zestaw swietnie wyglada, dobra robota.

Teo73 masz jakieś pomiary subwoofera? Jestem ciekaw zastosowania drugiego głośnika w takiej obudowie.

Zestawik bardzo estetyczny i dopracowany, a galeria mega.... Zabawa fajna, tylko przerażałoby mnie wydanie 1100 zł na malutkie 2.1 :) Chociaż może kiedyś :)

Teo73 masz jakieś pomiary subwoofera?
Własnych pomiarów póki co nie robiłem, wiem tyle co napisali w K&T.

sub.jpg

W konstrukcji suba kryje się pewne uproszczenie: jeden z głośników odtwarza kanał lewy, drugi prawy, tymczasem pracują w innych warunkach. Jeden patrzy na świat, drugi gra do komory BR. Podłączone są w przeciwfazie, filtrowane są identycznie, drugim rzędem.

W konstrukcji suba kryje się pewne uproszczenie: jeden z głośników odtwarza kanał lewy, drugi prawy, tymczasem pracują w innych warunkach. Jeden patrzy na świat, drugi gra do komory BR. Podłączone są w przeciwfazie, filtrowane są identycznie, drugim rzędem.

Stąd też pytanie czy nie lepszym rozwiązaniem byłoby zrobić aktywnie filtru dp i sumować sygnał L i P. I tak trzeba zasilić to czymś, a do tego nie ładujemy mocy w pasywne elementy gdzie każdy dB suba przy takich monitorkach się przyda.

Zabawa fajna, tylko przerażałoby mnie wydanie 1100 zł na malutkie 2.1 :)
Jak pisałem, efektywność kosztowa zajmowała dalekie miejsce na liście priorytetów.

Zastrzegam przy tym, że moje spojrzenie na kwestię kosztów może być nieco spaczone - DIY odkryłem po latach bycia zdeklarowanym audiofilem ;)

Dość pisaniny, czas na zdjęcia. Sporo ich, wiszą TUTAJ. Jeśli komuś pęta się pod nogami potomstwo płci męskiej w wieku lat kilku, zachęcam do przywołania przed ekran ;)

jest 23:19 ale chyba pójdę obudzę młodego :lol:
to moje zdjęcia powinny być w towarzystwie całej kolekcji Tomka i przyjaciół

wielkie gratulacje :thumbsup:

Stąd też pytanie czy nie lepszym rozwiązaniem byłoby zrobić aktywnie filtru dp i sumować sygnał L i P.
Takie rozwiązanie mogłoby być lepsze. Podobnie, jak lepszym rozwiązaniem byłoby zasilanie całości zestawu z sześciu końcówek mocy przez aktywną zwrotnicę, jeszcze lepszym podłączenie przed tą zwrotnicą cyfrowych układów korekcji akustyki pomieszczenia, i tak dalej, i tak dalej...

A bardziej serio, mam wrażenie że uproszczenie przyjęte przez autorów projektu zbytnio nie przeszkadza. W zakresie do stu kilkudziesięciu Hz nie występują chyba dramatycznie wielkie różnice między kanałem lewym a prawym?

Ostatnia edycja:
Nie na temat...
sorki coś źle zatrybiłem i nie zauważyłem "przyjaciół", podobny temat mam z tymi ciuchciami, szkoda tylko że nie są tańsze ;-(

Nie na temat...
sorki coś źle zatrybiłem i nie zauważyłem "przyjaciół", podobny temat mam z tymi ciuchciami, szkoda tylko że nie są tańsze ;-(

mój już ma 10 kompletów z torami i dwa komplety dodatkowe torów
jak rozłoży to w pokoju to nie ma jak przejść
ale dobrze bo ma zajęcie na bardzo długo ;)

Pójdziecie sobie stąd z tym PKP? Bo moderację zawołam! ;-P

To jest wątek o robotach Lego ;)

Powrót