• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Klej vikol zasechł

Reakcji
0
Siemka.
Po zimie chciałem skleić coś vikolem który był w wiaderku - zrobił się budyń - galaretka.
Nakładać jako tako to by można - szpachelką :lol: tylko czy będzie dobrze kleił ? :mellow:
Można go jakoś lekko rozpuścić czy można nakładać taki ?
Słyszałem że rozcieńcza się z wodą, tylko czy drewno nie nasiąknie ? Chociaż suche drewno nie powinno.
Podgrzać ? Tylko czy to go rozrzedzi ? Przy 80*C traci właściwości klejne, poradzicie coś ?

wyrzuć i kup nowy. I może tym razem nie wiaderko tylko tubkę :). Klej jest tani a drewno drogie po co ryzykować.

no ale nie będzie kleił ?
Akurat ten klej był drogi xd kupowany w mrówce - dla mnie drogi :P

Wrzuciłem fiolkę z budyniem wikolu do wody o tem. 60*C po godzince jest już rzadki.
Wiaderka nie chce wrzucać do wrzątku więc zobaczymy jak postoi trochę w cieplejszym pomieszczeniu.
Jutro też zdam relacje czy taki budyń klei :P

Jak go trzymałeś w jakimś garażu blaszaku i był narażony na działanie minusowych temperatur czyli jak to mówią przemarzł ci to go zutylizuj, już po kleju.

No tutaj się mylisz.
Owym budyniem pod działaniem ścisku skleiłem dwa kawałki deseczek - jedna poziomo druga pionowo - działając całą moją siłą rąk - nie do rozerwania.
Reasumując zmienił swoją konsystencje - przemarzł zgadza się, jednak właściwości klejne nie uległy zmianie :P Tylko po wyschnięciu jest pół biały nie przezroczysty :)

dolej odrobine wody i wymieszaj - nie ma czego sie bac! :p
jak wciaz za gesto to dolewaj wiecej

nie podgrzewaj bo woda wyparuje i szybciej sie gesty zrobi :p

Wyrzuć i kup nowy
Tym razem mniejsze opakownie

Ten klej po otwarciu ma czas przydatności do spożycia ;) ok miesiąc

Teraz będę wiedział, aczkolwiek w tym momencie klei i to bardzo dobrze klei :)
wody nie dolewam, taki dużo lepiej się nakłada :)

Powrót