• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kleje montażowe pattex

A powiedz wiesz jaką ten klej ma konsystencję ? Bo ja wiem i zastanawiam się jak go rozprowadzisz ;)

Wikolowi nic nie brakuje, ale dostałem parę tubek tego kleju i z chęcią bym je wykorzystał, co do gęstości jak dobrze kojarzę to taka gęsta ciągnąca pasta, coś jak wypełniacz do szyb autobusowych betamate/betafill. Z nimi sobie dobrze radzę więc myślę że i z nim dam radę. Pytanie jest tylko czy on się nadaje?

Skoro myślisz że rozprowadzisz ten klej równomiernie pod fornir ...to powodzenia i trzymamy kciuki

Spróbować zawsze można. Jak kolega ma darmowy klej to może sam się przekonać czy się nada. Wg mnie jest za gesty.

Tylko ja nie mam zamiaru kleić forniru. tylko obity skajem front mdf przykleić do skrzynki.

W opisie jest że MDF może kleić, kiedyś kleiłem podobnym klejem Pattexa - ogólnie trzymał dobrze, jednym mankamentem była jego gęstość (trzeba było uciąć końcówkę tak aby był mały otwór i mała ilość kleju).

Jakieś dwa lata temu przykleiłem próg w drzwiach wejściowych (drewno do ceramiki) silikonem. Trzyma do teraz i nic się z tym nie dzieje, a użytkowanie tego raczej cięższe niż skrzynek stojących na stojaku jak eksponat w muzeum ;) Te nasze diy skrzynki wcale nie muszą przetrwać wojny atomowej, choć może niektórym się tak wydaje (przykręcanie głośników na najwyższym przełożeniu wkrętarki, wzmocnienia wewnętrzne w skrzynkach 6l, etc) ;)

Ten klej ma zasadniczą zaletę - jest darmowy :)
I sklei bez problemu.
Kiedyś zwykłym Pattexem montażowym kleiłem 2 płyty 18 MDF żeby zrobić 36 kanapkę. Trzyma do dzisiaj, a sub gra aż miło.
Śmiało klej, nie puści.

Powrót