• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Klejenie forniru żywicą

Reakcji
0
Czy kleił toś fornir żywicą? Gdziesz czytałem ze to nawet dobra metoda, ale kaj ona ma sie w praktyce? Pozdro.

nie wychodzi zazwyczaj przesiaka przez fornir a nie daj boze jakis sek i jest nie mozliwe do zeszlifowania lepszy jest zwykly juz oklepany butapren lub klej perełka

a na zywice okleja sie skrzydla w modelach RC;)

perełka to klej na bazie zywicy naturalnej klej organiczny rozpuszcza sie go w goracej wodzie sluzy
nazwijmy do klejem dziadkow

najlepszy jest wikol tani, nie smierdzi, bezbarwny . Trzeba tylko miec żelasko. Jedyna wada to czas schniecia 12 h :( Ale forniru nie da sie po sklejeniu oderwać niczym..

wikol nie nadja sie do polowy fornirow ze wzgledu na to ze zawiera wode i poi schnieciu powduje pekanie nadaja sie jedynie najszlachetniejsze forniry

na vikolu robią się duze fałdy które nie zawsze schodzą
butapren do forniru jest najlepszy

Załączniki

• 0001.jpg
    0001.jpg
    40.3 KB · Wyświetleń: 0
dziwne ja poraz pierwszy nakladalem fornir debowy na kolumny i nic mi nie pofalowalo, kleilem na wikol i zelasko, moze wy za slabo lub za krotko to obciazacie ? pekalo najbardziej podczas obrobki :( dziwna wydaje mi sie opinia ze dziury powinno sie robic na fornirze, fornir sie strzepi, a jak kleje na dziure to tylko faluje lekko na samej dziurze ale da sie fajnie obrobic.

Nie bede zaczynal nowego posta. Przedstawcie swoje przezycia z klejami. Jaka firma, jaki klej, ile kosztuje, jak sie klei fornir. Kiedwy był taki post, ale to na starym forum :P

Nierozumiem coniektórych, boją się tego butaprenu jak ogień wody i na odwrót.
Butapren:
-nie robi plam na fornirze
-nie trzeba prasować
-nie marszczy forniru
jedynie śmierdzi :P

ja kupuje po 10 zl za 0.8 litra.
Ale na podlogowki dwie takie puszki mi nie wystarczyly.

Kiedyś jak kleiłem na budapren dałem z 50kg obciązenia to i tak nie docisną sie w kilku miejscach. nieweim mozeza mało go dałem.

mi pekalo na duzych dlugosciach...nawet cieko mi powiedziec na jakich :)...ale i tam kleilem na wikol i zelazko... tylko ze to byl czeczot jakiegos orzecha jak z top gearu to tak jakby wlosy rosly w innych kierunkach.. nie peknie ... supera ale cena z kosmosu ...
beda zdjecia centrala ale jeszcze nie pora bo nie moge po formaci odratowac ... :(

ha czyli w konfrontacji wikol butapren, wikol wygrywa bo litr kosztuje 11zl, a właściwości ma te same, tylko żelaskiem trzeba przejechac

Powrót