ostatnio "kolumny yoshiego" do mnie wrocily. w szoku bylem jak ja moglem tego sluchac?!
Jakbyś posłuchał obecnych kolumn yoshiego to byś sie zastanawiał czemu słuychasz tych vif
5000zł na same przetworniki. Na dole 2x220mm głośniki- bez MB
Tak wiedziałem, że kolega sobie utrudni życie. W takiej sytuacji musisz szukać średniotonówki która ma ok 90dB efektywności przy 8R lub 87dB przy 4R (przy 1W a nie 2,8V lub 90dB przy 2.8V) bo inaczej nie skleisz tego z dwoma basami

. W zasadzie całość rozbija się o dobór włąśnie tego głośnika, z resztą pójdzie łatwiej.
Dlatego od razu mozesz zapomnieć o magnezowych seasach excelach bo są zwyczajnie za ciche na taką konfigurację. Jedyny egzemplaż jaki moznaby ewentualnie brać pod uwagę do 4 ohmowy W16NX001 ,
http://seas.no/index.php?option=com_content&task=view&id=66&Itemid=90 .
Drugi kandydat to ss illuminator 12MU/4731T00 , typowy średniak, bardzo dobra efektywność (dzięki 4 ohmom) , ogólnie głośniczek ciekawy i dobry. Przed chwilą schowałem go do pudełeczka bo odjeżdza do właściciela

.
Kolejny do SS revelator 15M/4531K00 , również przyzwoita efektywność. Ch-ka ktroche pokiełbaszona ale jakoś sie powinno dać ogarnąć.
Z tańszych rozwiązań aurum cantus 130MK2 , bardzo dobry SPL , świetne brzmienie, jak za tę kase trudno o coś ciekawszego.
Na góre daj ss illumiator / model supreme lub elite , zależnie od tego jaki dobierzesz sredniak któaś z tych kopułek będzie odpowiedniejsza. A na basy to sobie policz ile Ci zostało kasy po kupnie średnich i góry i co można za to wybrać

. Generalnie na dół polecałbym aluminiaki lub węglowe i niekoniecznie fektywne, raczej nisko schodzące.
Jak chcesz coś mniej "oklepanego" to moze coś z etonów.