• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Klon - Coopland CSA28

Reakcji
14
Przyszła mi ochota (nie wiem skąd... ale jednak przyszła) aby poskładać PCB do klona, kupioną od kolegi ref1978 jakieś 9 lat temu!. Mam wykaz podzespołów, ale nie mam do tego schematu. Może któryś z forumowiczów poskładał takowy, albo dysponuje jakąkolwiek dokumentacją i zechce się podzielić? Wstrzymałem na ten moment prace, ponieważ okazało się, że są podwójne numeracje elementów, a na dodatek footprinty nie do końca zgadzają mi się z opisami elementów - wolę więc najpierw temat wyjaśnić. Niestety forumowicz ref1978 już nie zagląda na nasze forum, więc pisanie do Niego sensu wielkiego nie ma zapewne :(

Twoje PCB ma miejsce na wlutowanie drugiej pary tranzystorów mocy? Zastanawiam się dlaczego producent jej tak nie montował....Problemy ze stabilnością?
Ciekawostka- dzwięk w tym wzmaku jest " barwiony" w przedwzmacniaczu a nie na wejściowej, lampie.
Daawno temu grzebałem w fabrycznym.

Ostatnia edycja:
Twoje PCB ma miejsce na wlutowanie drugiej pary tranzystorów mocy? Zastanawiam się dlaczego producent jej tak nie montował....Problemy ze stabilnością?
Ciekawostka- dzwięk w tym wzmaku jest " barwiony" w przedwzmacniaczu a nie na wejściowej, lampie.
Daawno temu grzebałem w fabrycznym.

Ano nie mam miejsca dla drugiej pary. Swoją drogą to trochę "paściaty" wzmacniacz i druga para pewnie niewiele by zmieniła.
Mam tą serwisówke, ale ma drobne błędy, nie jestem pewien czy można jej zaufać. Przykładowo "ten wzmacniacz zgodnie ze schematem ma zerową moc wyjściową" ;) Nie podano tez C5/C105 i nie ma gwarancji że producent nie wyciął jakiegoś numeru z wartościami.

To wszystko do przeskoczenia, ale pomyślałem, że ktoś może już to przerabiał i będzie zwyczajnie prościej.

Niestety nie mam drugiej PCB, więc tutaj nie pomogę, ale jak masz ochotę ją narysować, to mogę ją zwymiarować - w sensie rozmieszczenie elementów, bo obrys już zwymiarowany (obudowę trzeba narysować przecież).

Miłego.
Irek.N.

Powrót