• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

klon kolumn podlogowych 2x stx gdn17-80-4-sc + arv104-04/8

Reakcji
0
Witam a wiec zakładam nowy temat tak jak radzili koledzy z forum.
Chce zrobic klona tych kolumn http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=5929 i prosze o rady.
Moze cos bedzie lepsze? moze inne głosniki?
Dodam iz chce zrobic w tym samym przedziale cenowym a z obrobka obudow nie mam problemu gdyz pracuje w fabryce mebli i tam sobie wszystko obrobie. czekam na rady , równiez na te ktore były w tamtym temacie. pozdrawiam

arv to przeżytek ..

Osobiście poleciłbym Ci 2x arn150 + sc10n, albo zamiast sc10n - dx27

Odpuść sobie te głośniki, jeżeli chcesz podłogówki to proponował bym 2xarn150 + sc10n/stx pj, zwrotki są dostępne więc z tym problemu akurat nie będzie

cudny90 napisał:
zamiast sc10n - dx27
no to wkoncu DXa czy D27? bo jak DX to DX25 :P

damiani napisał:
2xarn150 + sc10n/stx pj, zwrotki są dostępne
do duetu z PJ jeszcze niema

damiani napisał:
dokładnie, ja bym sobie odpuscil zwrotnice z tej aukcji, z polink'a wyjdzie ci taniej, a jak nie chcesz sie sam bawić to PawelS robi dobre zwrotnice
obawiam sie ze duzo taniej niewyjdzie. moze po kosztach by wyszlo podobnie ale za to na kondach MKT.
ale spokojnie mozna kupic te z aukcji - dajcie zarobic tez koledze z forum ;)

marcdeside, czy musza to byc koniecznie 2 glosniki nisko-sredniotonowe? bo jak nie to masz jeszcze do wyboru STXy SCX. 14 i 17cm

ja jestem w tym zielony ten zestaw podoba mi sie najlepiej bo jest tani. jak macie jeszcze tansze zestawiki i w miare dobre to podajcie dokładne opisy. a jak nie to wykonam ten tylko z tymi głosnikami ARN

eeee przeciez caly czas mowa o tym samym :lol:

taniej da sie ale beda to monitory. czyli mala obudowa i jeden glosnik nisko-sredniotonowy
bardzo szczegolowy opis jest w drodze...

marcdeside napisał:
2xARN150-05/4 4 omowe
ta czworka w nazwie glosnika to wlanie oznaczenie 4ohm - wiec niemusisz tego dopisywac

juz teraz wiem dzieki za wszystkie rady zaczynam powoli robic te kolumienki ja zrobie to dam fotki i opis. co i jak wyszlo, jeszcze raz dzieki!! :wink: :wink: :smile: :smile:

[ Dodano: 2008-06-17, 20:44 ]
a jeszcze pytanko o wymiary w tamtym projekcie były takie:
OBUDOWA
płyta wiórowa gr2,1mm (szafa z lat 60 ;))pojemność 27l , wys/szer/gł 940mm/200mm/240mm
i moje pytanie czy to sa wymiary zewnetrzne czy wewnetrzne??

wymiary zewnetrzne.
ale tamta obudowa bez podzialu w srodku bedzie duzo za duza.
pod te glosniki optymalnie 18 litrow i b-r "fi68-160" z polinka.
poradzisz sobie z wymiarami skrzyni czy pomoc?

tylko ze nie wszyscy sobie potrafia rozplanowac ksztalt prostopadloscianu zeby to ladnie wygladalo mysle ze o to chodzilo. ja zawsze wymiaruje sobie szerokosc scianki przedniej a glebokosc jest 1,5raza wieksza;) i litraz odpowiednio przegroda reguluje;)

damiani napisał:
nie przesadzasz ? przecież to matematyka na poziomie podstawówki
tak, ale zdziwil bys sie ile osob sobie z tym nieradzi. a wole poswiecic 5min swojego czasu niz zeby ktos zmarnowal kase

Witam. :wink: Jestem nowy na forum planuje zrobienie podobnej konstrukcji jak kolega marcdeside, słuchanie na altusach i radmorku przestało być już dla mnie przyjemne(w szczególności te ostre wysokie tony). Mam niezagracony 12m2 pokoik a słucham głównie muzyki z gatunku Hansa Zimmera, starszego rocka i czasem tanecznej. Będą to moje pierwsze DIY'wy, nie mam dużych funduszy więc myślałem o oklepanej konstrukcji (2xarn150 + sc10n) , zastanawiałem się tylko czy nie było by lepiej użyć czegoś trochę większego np. arn188 ???? , nigdy nie miałem takich małych głośniczków jak arn150 ale z tego co wyczytałem potrafią dosyć wiele, proszę więc o mała rade i opinie.
Do tego zastanawiam jak zmieni wrażenia odsłuchowe osadzenie sc10n w osobnej komorze ??? i czy jest sens pochylić tylną ściankę kolumny o kilka stopni ??
Jeszcze jedno nad czym się zastanawiam to jaka była by różnica w odsłuchu gdyby wstawić sc10n pomiędzy arn'y w porównaniu do normalnego ustawienia.

Proszę więc o rade. POZDRAWIAM :!: :!: :!:

Jezeli mozesz Pawel S. to prosiłbym moze o jakis szkic jak ma wygladac ta obudowa?? bo naprawde po co mam wydac kaske jak to niebedzie dobrze gralo

[ Dodano: 2008-06-18, 09:40 ]
dodam jeszcze ze obudowe robie z płyty mdf 22mm glosniki to 2x arn150 + sc10n.

Przednia ścianka jak najwęższa- ładniej to wtedy wygląda, wysokość i głębokość już możesz sobie dobrać. Oczywiście przydało by się żeby była głębsza o przynajmniej 3cm niż długość rurki bass refleksu. Wtedy wysokość wyjdzie Ci już sama, jeśli będziesz chciał mieć wyższe to możesz dodać pustą komorę dla zwiększenia zewnętrznych wymiarów. Głośniki też umieść blisko siebie i najlepiej zacznij je montować w miarę blisko górnej krawędzi też ładniej to wygląda :).

AMI, skoro to ma byc do rocka to odradzam ARNy - kiepska srednica jak na taki rodzaj muzyki. mozesz zastosowac GDN 16/50/6 tonsila razem z sc10n. koszt calkowity to 400zl i brzmi to napewno lepiej w takiej muzyce. jednak z basem za bardzo nie zaszalejesz
obudowa do takiego zestawu to 15-20 litrtow

marcdeside, zaraz cos naszkicuje

Powrót