• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

klon kolumn podlogowych 2x stx gdn17-80-4-sc + arv104-04/8

Przykład jak to można zrobić:
arn150jo8.jpg

niewidac tylko jednego z wymiarow a mianowicie glebokosc ile tam jes??

[ Dodano: 2008-06-18, 11:27 ]
czekam na wersje Pawla S.

hmmm.... z chęcią usłyszał bym trochę niskich tonów :mrgreen: , jest jeszcze coś godnego uwagi w niewielkiej cenie ??

nonameplum, musze wlasnie sie nauczyc gdzie w SW wymiarowanie jest :mrgreen: bo wolalem to zrobic w autocadzie :roll:
marcdeside napisał:
czekam na wersje Pawla S.
chyba wymiary przyjemniejsze :P zapomnialem tylko szerokosci podac - 170

AMI, bas jest i to bardzo dobry, zroznicowanym szybki. ale poprostu niejest tak potezny jak w ARN. do rocka jednak polecam tonsil + visaton ;)
a ile wogole kasy masz?

[ Dodano: 2008-06-18, 12:06 ]
jakbys chcial wymiary to:
1000x170 [mm] przod/tyl
1000x186 boki
125x186 gora/dol/przegroda

125 dlatego ze dojdzie jeszcze klej. mozesz tez dac o ten milimetr szerszy front (lub mniej na wewnetrznej plycie) to wtedy zeszlifujesz na gladko plyte i niebedziesz potrzebowal zadnej szpachli itp

[ Dodano: 2008-06-18, 12:09 ]
no i bym zapomnial - tunel "fi68-160" z polinka. mozesz go takze kupic w sklepie questera http://audio-sklep.pl/produkt.php?id_prod=85

no i tak beda wygladały programy na frezowanie i wycinanie otworkow juz napisałem wiec dzis w pracy bede działal ostro :lol: :lol:

na głośniki chciałem przeznaczy tak z 300pln jeśli chodzi o materiał na same skrzynki to nie powinno mnie to dużo wynieść mam trochę różnych płyt w domu reszta też się powinna znaleźć ... a co myślisz o płycie OSB np 22mm można to jakoś wykorzystać co prawda jest dosyć chropowata ale chyba i też dosyć sztywna ...

AMI, tylko nie OSB!!! Mój pierwszy sub (noname) był zrobiony z płyty OSB, bardzo paskudna w obróbce, nierówna i twarda (ciężko się wycina otwory). Nie polecam.

AMI napisał:
na głośniki chciałem przeznaczy tak z 300pln
a zwrotnice uwzgledniles?
300zl to kosztuja glosniki na 3 drozne kolumny. ale co z tego skoro zwrotnice to 200zl + obudowa + wykonczenie itp :P
600-700zl jak nic

moje propozycje
2xARN 150 + vifa D27
GDN 15 AKX + GDWK PJ
GDN 16/50/6 + sc10n (lub jak chcesz zaoszczedzic na przesylce to nawet z GDWK 11/100)
GDN 14 SCX + GDWK PJ
GDN 17 SCX + PJ
no i chyba nic wiecej w tej cenie sie nie znajdzie

nonameplum, szalejesz :P

ladnie :D
ale czy mi sie wydaje czy przypadkiem otwor pod sc10n niejest za duzy?
co do zwrotnic to zapytaj. ja mam podobne terminale (niewiem czy identyczne) i maja srednice 48,5 i 75,2
jezeli to sa takie same to nierob pod nie frezow - sa zaokraglone wiec glupio by wygladaly

sc10ntzfm2.gif

JA MAM otwor 83.7mm i frez na 103.7mm

[ Dodano: 2008-06-19, 11:35 ]
i teraz jeszcze pytanko o wytłumienie czy wytłumiac jak tak to czy całosc czy tylko niektore ze scian??

i czym najlepiej??

i czym najlepiej??

[ Dodano: 2008-06-19, 12:19 ]
i pytanko czym rozni sie głosnik ARN150-05/4 od ARN150-03/4??

glosniki roznia sie tylko membrana - 05 ma wypukla spirale

kolumne nalezy wytlumic dobierajac ilosc doswiadczalnie. ja najczesciej daje tylko na scianke za glosnikami

najtansze i najlatwiej dostepne sa watoliny - taka plastikowa wata
najlepsza jest welna owcza

a mam jeszcze pytanko o srednice pod b-r - ile dales? bo jezeli wg tego co jest w PDFie na stronie polinka to masz luz :P tam jakas drobna pomylka jest

marcdeside napisał:
pod b-r dałem 96 mm
i bardzo dobrze - wejdzie ci z wiekszym wciskiem
mala rada dotyczaca tych tuneli - wciskaj je reka. jak niechce wchodzic pod twoim ciezarem to wyciagaj i lekko przeszlifuj otwor. jak zaczniesz czyms dobijac lub wciskac na sile to zrobia sie biale przebarwienia od wyginajacego sie plastiku

nonameplum, czytaj ze zrozumieniem :P

nonameplum mam prosbe czy moglbys obrobic to zdjecie
arn150renderge2.jpg
aby mialo ten wzor co na twoim pozniejszym projekcie tym co na cnc. tylko zeby zamiast zoltego koloru byl bialy a reszta czarna

Powrót