• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Klon Siest tonsila

Reakcji
0
Witam

Noszę się z zamiarem kupna lub zrobienia (byłaby to pierwsza moja konstrukcja) kopii podłogówek Siest Tonsila. Gdzie w sieci znajdę przykładowe projekty takich kolumn? Z tego co zdązyłem się zorientować dobrze jest zamianić w nich syczki na Vifa DX25. Na elektronice kompletnie się nie znam więc sprawach zwrotnic "zastukał" bym do p. Pawła S. :)

bedzie problem bo obecnie 15/40/5 jest nie do zdobycia ....

pozatym projekt zwrotki narazie są tylko dla 1 takiego przetwornika ...

jesli chcialbys dac po 2 na kolumne to musialbys sie skontaktowac z np Yoshim, Irkiem, SW...moze któryś z nich znajdzie czas by Ci pomóc przy zwrotce)

Właśnie napisałem do Tonsila czy można dostać te głośniki...
Czyli jedynie monitory?

wachcio napisał:
bez p :P

geniusze maja chore podejscie do handlu wiec glosnikow juz nie sprzedaja. zostaje ci jedynie zakup monitorow (o to wlasnie im chodzi) i wymiana glosnika wysokotonowego (bedzie pasowal) i zwrotnicy

Pawel S. napisał:
zostaje ci jedynie zakup monitorow (o to wlasnie im chodzi) i wymiana glosnika wysokotonowego (bedzie pasowal) i zwrotnicy
Z tym, że wyjdzie go to o wiele drożej niż jakby miał sam je złożyć. Koszt wykonania moich monitorków zamknął się w 750zł, a nowe siesty obecnie kosztują 970zł/para + nowa kopułka. Kompletnie się nie opłaca. No i tu jest przyczyna dlaczego tonsil nie sprzedaje gdn 15/40/5.

Szczerze to ta Siesta to przeciętna kaszanka. Było na audiostereo o dziwnej nagonce medialnej, lobbingu związanej z tymi Siestami, warto przeczytać i wyciągnąć wnioski.

Powidzcie mi jaki jest sens kupować coś za 1000 zł i od razu zmieniać przetworniki?
Przecież we własnym zakresie można zrobić coś dwa razy tańszego i o wiele ciekawszego.

pegelmesser napisał:
Poki co tyle kosztuje sztuka
ale front chyba? a mowa byla o monitorach

ACE1000 napisał:
Powidzcie mi jaki jest sens kupować coś za 1000 zł i od razu zmieniać przetworniki?
Przecież we własnym zakresie można zrobić coś dwa razy tańszego i o wiele ciekawszego.
no i tak robilismy (zobacz dzial gotowych konstrukcji) ale debile zaprzestali sprzedawac glosnikow bo kolumny sie nie sprzedawaly...
a ich najslabszym elementem jest wysokotonowka

ACE1000 napisał:
Było na audiostereo o dziwnej nagonce medialnej, lobbingu związanej z tymi Siestami, warto przeczytać i wyciągnąć wnioski.
zamiast czytać proponuję posłuchać, bo tak się składa że jak zwykle wtedy też na AS byłem i ich słuchałem i co jak co, ale kaszanką bym ich nie nazwał.

ACE1000 napisał:
mylisz dwa zupełnie różne pojęcia - kupić i zrobić.

A co byście w takim razie polecili w podobnej cenie i jakości. Jak by co to dwa GDN udało by mi się wyrwać ale wtedy tylko monitory bym mógł zrobić. A później fronty dokupić + przeróbki, żeby wysokie były dopasowane do monitorów - bez sensu zabawa. Ogólnie mam zamiar skompletować cały zestaw 5.1 ale raczej małymi kroczkami. Na początek ampli (jeszcze nie wiem może coś doradzicie do ok 2000 z HDMI) i fronty

Zastanawiałem się głównie nad Yamahą i H/K ale...
Yamaha to chyba perpetum mobile - pobiera maks 390 a daje 7 x 145 W :D Jak bardzo może być tutaj moc zawyrzona?
H/K na prawdę super tylko czy udźwignie fronty (Siesty ok 100W)?
Onkyo w ogóle dla mnie nie zrozumiale podaje moce.
Najbardziej chyba byłbym za H/K jeśli by dał sobie radę zasilić te lub inne kolumny o zbliżonej mocy.
Warto kupować te przetworniki Tonsila czy rozglądać się za jakąś inną konstrukcją?
Przemo-lukas kiedyś na elce zaproponował USHER YS-13225W-2XP (2szt na kolumnę) + DX 25 lub UA025C-10. ale trochę chyba drogo wyjdzie choć z drugiej strony sprzęt mogę kompletować dość długo, nikt mnie nie goni...

wachcio napisał:
A co byście w takim razie polecili w podobnej cenie i jakości
mozesz sprobowac GDN 13/50/9 bo przynajmniej jest dostepny. ale zdobycie morela do kompletu obecnie bedzie utrudnione :???:
no chyba ze sprowadzi ci quester jak w lutym bedzie jechal do niemiec znowu

wachcio napisał:
H/K na prawdę super tylko czy udźwignie fronty (Siesty ok 100W)?
zapewne tak bo tam jest podana prawdziwa moc :P

wachcio napisał:
Przemo-lukas kiedyś na elce zaproponował USHER YS-13225W-2XP (2szt na kolumnę
tez dobra opcja i latwo dostapne ;)
koszt glosnikow + zwrotnice itp wyjdzie podobny co kino na siestach. ale trzeba bedzie doliczyc koszt obudow wiec jakies + 500zl

Przy Usher wyjdzie jednach chyba sporo drożej - ok 900 zł będą kosztować same przetworniki... Są to w dodatku 13-nastki czy w pokoju 19 m nie będzie za mało basu. Nie jestem fanem jakiegoś super mocnego ale musi być go słychać :D

Coraz poważniej zastanawiam się nad kupnem jednak tych 2 GDN i próby swoich sił na razie w monitorach... Normalnie jestem w kropce :???:

5-6x 13cm to w zupelnosci wystarczajaco jak na taki metraz :P
oczywiscie sub by sie tez przydal do kina

wachcio, zastanow sie czego oczekujesz - szybkiego finiszu i calego kina czy poprostu przygody z DIY :D

masz na czym obecnie sluchac?

Powiem Ci szczerze, że sam nie wiem. Wiadomo, że fajnie by mieć wszystko od razu ale po pierwsze pieniądze (dopiero co wybudowałem dom i go kończę) a po drugie czas. Pracuję za granicą i w Polsce jestem na 3 tyg co 6 więc to mnie też ogranicza. Inna kwestia, że kompletnie nie mam na czym słuchać. Laptop i TV to jedyne moje źródło dźwięku w domu :D
Skłonny bym był kupić te Siesty i mieć to z głowy ale wiem, że wyjdzie sporo drożej i gorsze parametry będę miał. A może po prostu kupię od kogoś DIY do słuchania a sam w wolnych chwilach będę bawił się w montowanie swoich... Mam po prostu mętlik w głowie i tyle :wink:

A może po prostu kupię od kogoś DIY do słuchania a sam w wolnych chwilach będę bawił się w montowanie swoich... Mam po prostu mętlik w głowie i tyle
tez dobry pomysl.
ale co bys chcial na poczatek? napewno cos tanszego i gorszego zebys mial skok jakosci :P

jak bys naprawde chcial to bede mial do pozbycia sie totem mite i STXy

Powrót