• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Klonujemy WLM Stella monitor

• Autor wątku Autor wątku nowy1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jest duza roznica, ale czy to sie przeklada na przyjemnosc odbioru, to juz zalezy od osoby. Moja zwrotnica byla projektowana pod katem technicznym + odsluchy. Postawilem na lepsze zgranie fazowe i rowniejsze pasmo niz jakies tam mity.

Jest duza roznica, ale czy to sie przeklada na przyjemnosc odbioru, to juz zalezy od osoby. Moja zwrotnica byla projektowana pod katem technicznym + odsluchy. Postawilem na lepsze zgranie fazowe i rowniejsze pasmo niz jakies tam mity.

Jest możliwość abyś udostępnił jej schemat ?

I czy jakiś głośnik z stxa nadawałby się na suba do tych maluszków ? Będę zamawiał części u nich to od razu pomyślałem o jakimś tanim subie bo basem to te monitorki nie powalają szczerze mówiąc. Jakiś SCX bądź samochodówka z stxa się nada ?

Jest możliwość abyś udostępnił jej schemat ?

Moge, choc zaznaczam, ze jest pod TL.

I czy jakiś głośnik z stxa nadawałby się na suba do tych maluszków ? Będę zamawiał części u nich to od razu pomyślałem o jakimś tanim subie bo basem to te monitorki nie powalają szczerze mówiąc. Jakiś SCX bądź samochodówka z stxa się nada ?

Potrzeba do nich suba bez watpienia. Tylko pomysl z gory nad tym jak odetniesz bas z monitorow. Bedziesz potrzebowal amplitunera albo specjalnego panelu z filtrem pasywnym.

Pomysł mam taki: Monitorki w zamkniętej obudowie plus sub np. na samochodówce stxa 8cali na tanim panelu. Wszystko to z amplitunerem, jakiś stary Technics mi się kurzy, a ma wyjście na suba. Ma być to maksymalnie budżetowa konstrukcja jako drugi/trzeci system do kompa.

I co do zwrotki to nawet mi ta na pierwszym rzędzie odpowiada, tylko czasem sypie piachem no i basu brak :(

Ostatnia edycja:
Ano, taka proscizna. Z wykonczenia nie jestem calkiem zadowolony, ale musialo to byc zrobione mozliwie tanio. Na surowy mdf polozylem 2 warstwy izolantu rennera, potem samochodowy akryl 2-3 warstwy. Na to polecial spray motip semi gloss black.
Jakbym chcial to polakierowac jak Bog przykazal, to za sama chemie trzeba by bylo pare stowek wylozyc.

Przy lakierowaniu strasznie duzo roboty trzeba wlozyc w przygotowanie powierzchni, bo samo pryskanie to zazwyczaj sama przyjemnosc. Zdecydowanie wole fornirowac, gdzie dla amatora jest to prostsza metoda estetycznego wykonczenia.

A widzisz, tu cały motyw polega na tym że pierwsze miałem w surowym mdf i tak stały, biorę się za następne a żona mówi czemu nie będą wyglądać jak poprzednie ;) więc dobrze byłoby zabezpieczyć jakoś surowy mdf

Powrót