• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Klony JBL 4345

Mam już wszystkie głośniki, a niewiele brakuje, bym miał dwa komplety. Rzeczywiście koncepcja się zmieniała w trakcie nieco i trochę pewnie namotałem po drodze, więc podsumuję co i jak.

Skrzynie są robione na wzór 4344 mkII, z bardzo drobnymi modyfikacjami. Głośniki zaczynając od góry to: 2405, 2425h + tuba H91 + rozpraszacz L91, 2123h, 2235h. Zwrotnica pasywna tylko do biampingu aktywnego pomiędzy wooferem i resztą, według schematu i specyfikacji 4344 mkII. Zaszalałem tylko z rezystorami i kondensatorami MKP zamiast elektrolitów. Można jeszcze upgrejdować cewki na powietrzne, ale jak zobaczyłem jakie średnice tych badziewii będą, to zrezygnowałem. Poza tym koszt wzrósłby o kolejne kilkanaście procent i wtedy cena części pasywnej zwrotnicy przekroczyłaby kolejną barierę psychologiczną. Aktywną zwrotnicę mam na razie nakamichi ec-100 12db/320hz. Ciężko jest upolować jakąś ciekawą aktywną zwrotnicę, a jak już się coś trafi, to cena na poziomie połowy kosztów budowy klona.

A napisał by kolega ile kosztuje zbudowanie takiego klonika?
Ile za same przetworniki?
Nie ukrywam ze strasznie mi sie podobaja te kolumny i domyslam sie że były by idealne do metalu czy rocka lecz ceny za oceanem po prostu zabijaja...

Ciężko będzie mi podać jakąś dokładną cenę, raczej przedział: 12-15k. Know how nieoceniony, minimum jakiś miesiąc studiowania tematu przed komputerem po angielsku. Do zgromadzenia przetworników wymagany jest poziom ekspert w rzeczoznawstwie tychże, a i to nie gwarantuje ponad 60% udanych transakcji. Jednym słowem trzeba być przygotowanym na pasmo niekończących się porażek. Nie dla ludzi o słabych nerwach - dlatego za pierwszy podejściem poddałem się.

W ramach relaksu zoptymalizowałem ułożenie elementów zwrotnicy:

DSCN3060.jpg

Jeszcze tylko dociąć i ponawiercać ebonit...

---------- Post dodany o 23:02 ---------- Poprzedni post o 20:20 ----------

Na wisienkę uruchomiłem dawno już kupioną zwrotnicę aktywną Nakamichi EC-100 z pomocą zasilacza by bodo_Z oraz trafa 2x12V z nabytego za pośrednictwem allegro, które trochę zaskoczyło mnie rozmiarem hehe. Może ktoś ma propozycję źródła na trafo 2x12 o nieco mniejszych gabarytach? Potrzebne mi 2x200mA.

DSCN3070.jpg

Wstawiłem nowe zawieszenia do wooferów:

DSCN3084.jpg

Ponawiercałem płytki:

DSCN3077.jpg

Oraz podłączyłem do zasilacza zwrotnicy nowe, mniejsze trafo:

DSCN3087.jpg

Już bliżej niż dalej!

Zacząłem robić coś, czego bardzo mi się nie chciało ruszać. Mianowicie przykleiłem elementy do tekstolitu. Lutować już mi się nie chce.

DSCN3203.jpg

Krok po kroczku i za każdym razem bliżej celu. Otrzymałem od stolarza (jak czyta, to pozdrawiam) kilka fotek kolumn. Obecnie są niemal gotowe, choć na foto w zasadzie też są prawie kompletne. Oto one:

DSC00310.jpg

DSC00311.jpg

DSC00329.jpg

DSC00330.jpg

DSC00334.jpg

Fajnie, że się dzieje. Ja czekam z niecierpliwością na relację z odsłuchów bo kasa na to poszła nie mała.

Prawda taka, że też nie mogę się doczekać. Rozwiązanie jednak już tuż tuż, jakoś wytrzymam.

Koniec na szczęście już bardzo blisko, na Wielkanoc będą pewnie już grać! Są nowe fotki od stolarza. Kolor faktyczny zapewne istotnie różni się od tego widocznego na zdjęciach ;)

_DSC1768.jpg

_DSC1767.jpg

_DSC1777.jpg

_DSC1772.jpg

Jeśli można się zapytać, tak z ciekawości...jaki koszt takich skrzynek u stolarza? Jakie są ich szczegóły techniczne? Jaki mdf, gdzie fornir, gdzie drewno itp?

Szczerze powiedziawszy nie mam pojęcia skąd stolarz wziął materiały. Wszelkie szczegóły techniczne skrzynek można zobaczyć w planach spłodzonych przez innego maniaka diyowca dostępne tu: http://www.audioheritage.org/vbulletin/showthread.php?26689-4344&p=267834#post267834

Koszta wolałbym przemilczeć...

JBL był od początku swego istnienia do okolic końca wieku o tyle ciekawą firmą, że sprzedawał głośniki diyowcom udostępniając im plany do budowy. Ostatnio niestety przestali nad czym wiele osób ubolewa. Najbardziej wytrwali jednak po dziś dzień są w stanie zorganizować wiele.

Projekt robi wrażenie, kasy co niemiara.
Piękny fornir. Ktoś orientuje się co to za fornir? Chyba bejcowany bo kolor świetny.

Fornir orzech amerykański lakierowany na półmat lakierem zostawiającym otwarte słoje czy jak to się mówi.

Chyba już pół roku się przymierzałem do polutowania zwrotnic i nie zrobiłbym tego do dziś gdyby nie stolarz, który szykuje mi niespodziankę świąteczną. Przez dwie godziny na przestrzeni trzech dni udało mi się złożyć jedną sztukę. Była to moja pierwsza w życiu zwrotnica i chyba się udała. Pomiaru sprawności dokonałem jak rasowy audiofil - podłączyłem najpierw najtańszy wzmacniacz jaki mam oraz niepotrzebny głośnik od audiofilskiego subaraka (poważnie! wtajemniczeni wiedzą o co chodzi).

Jako dowód nagrałem film na którym można posłuchać remixu Give me the night Georg'a Bensona z LE85 z hornem H91.

Dla mnie wiekopomna chwila. Życzcie mi dalszych sukcesów!

---------- Post dodany o 22:32 ---------- Poprzedni post o 21:03 ----------

Udało się zrobić drugą, toteż zamieszczam zdjęcie od góry i spodu:

DSCN3281.jpg

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Prace dnia wczorajszego:

DSCN3288.jpg

DSCN3290.jpg

Bateryjki od polaryzacji zwrotnicy:

DSCN3293.jpg

Z grubsza kolumny złożyłem już do kupy. Szybka regulacja poziomów głośności to wszystko co było wymagane, żeby kolumny zaczęły grać naprawdę dobrze. Bas deklasuje z marszu 250ti co niezmiernie mnie cieszy, bo w pomieszczeniu w którym gram 250tki porty br miały naprzeciwko siebie ścianę przez co podbicia niektórych niskich częstotliwości były niemiłosierne. Średniaki 10" rzeczywiście są wzorowe jak mówi o nich branża PA .Perkusja w "in the air tonight" nabrała nowej definicji. Trąbki z trąbek też robią ogromne wrażenie niemal fizycznej obecności trębacza, choć to samo mogę powiedzieć o 250ti. Jestem mega szczęśliwy, że wystarczyło wszystko poskładać i poprzypinać by od ręki zagrało. Na razie mam ok. godziny odsłuchu na koncie więc oczywiście wrażenia są wstępne, ale już teraz słychać za co się zapłaciło.

Cokolwiek więcej i dokładniej będę mógł napisać za ok. dwa tygodnie, jak już wszystko poustawiam na 90% możliwości. Do ukończenia projektu zostało jeszcze jakieś dwa miesiące, jest więc czas by wszystko pieczołowicie dograć.

DSCN3298.jpg

DSCN3295.jpg

---------- Post dodany o 12:32 ---------- Poprzedni post o 16:25 ----------

Żadnego komentarza? Spróbuję więc sprowokować filmidłem:

Do ukończenia skrzynek pozostało zakupić emblematy, oraz zamontować grille i obciągnąć materiałem, który nadal płynie.

Moja mordeczka:

DSCN3313.jpg

Powrót