• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Klony PA-600 plus suby na STX 15-800-4

Reakcji
0
Witam,

robię klony pa-600 od stx jako nadstawki na imprezy, będą napędzane najprawdopodobniej t.amp em 1050 2x350 przy8
a subbasy powstaną w listopadzie dopiero z racji budżetu

Głośnik HF - STX D-800-Ti (VC 1,7")
Głośnik LF - STX GDN-30-400-8-SE (VC 2")

Części do budowy, kondensatory i rezystory od STX
Żarówki Hella
Cewki i terminale z Polinka (jeszcze czekam)

Chciałbym zrobić szczelinowy port pod gdn tylko nie wiem jaką powinien mieć objętość,
i czy to w ogóle możliwe gdy przód jest szerszy od tyłu?

jak najbardziej jest to możliwe. W przypadku tego głośnika niewielka pomyłka w długości B-R nie ma większego znaczenia. Przyjmij średnią powierzchnie tunelu i przy zakładanej długości i sprawdź co ci wyjdzie. Potem dokonaj odpowiednich korekt.

Po co chcesz kombinować ze szczelinowym? Przy trapezowej budzie to podwójny problem, raz z docinaniem płyt, dwa ze strojeniem.

właśnie tak myślę od godziny i chyba oleje ten trapezowaty kształt.
Rzeczywiście, docinanie i kształtowanie ścian będzie co najmniej uciążliwe..
wygląd super... ale gra nie warta zachodu czy jakoś tak sie to mówi :)

czyli do ilu litrów go wsadzić? i na ile stroić?

a 50 litrów i 50hz ? bardziej by mi pasowało
wyszło mi podbicie 10dB przy 55

Też dobrze, chociaż ja jestem zdania że przy zestawach subsat satelita powinna być możliwie mała, może nawet rozważyłbym closed (słuchałem ich w oz i było spoko). Wtedy robisz 30 litrów i masz bardzo mobilne satki :)

Rozumiem że mają wtedy konkretny wykop na kick'u ?
tak szczerze mówiąc to nie byłby głupi pomysł ;)
skoro sub basy będą .. to może 36l closed ?

Ciężko do końca powiedzieć bo słuchałem w oz 4ech sztuk w pomieszczeniu niecałych 10m^2 co dało taki efekt że mimo zamkniętej konstrukcji bas dosłownie pompował , w większym może być zupełnie inaczej. No ale zrób te 35 closed, jak będzie źle dorobisz dziurkę i tyle.

hehe tylko że ja nawet nie będę wiedział czy jest źle, bo w życiu słuchałem 2 par kolumn i moich 18stx
a estrady w ogóle...
dobra, to zrobię te 35 closed i na moje ucho powiem czy pasuje ;)

Jeśli będą suby to nadstawki mogą być zamknięte bo i tak basu z nich nie ma i nie będzie.

Odpowie mi ktoś co z tymi żarnikami w żarówce? Szeregowo czy równolegle je łączyć? Ma to w ogóle znaczenie ?

Trzeba łączyć szeregowo.
Oba żarniki mają własną rezystancje, przez co ma znaczenie czy połączysz je szeregowo czy równolegle. W przypadku łączenia szeregowego rezystancje dodają się, w przypadku równoległego połączenia ich rezystancja mogła by spaść tak, że będzie zagrażać wzmacniaczowi.

cewki będą sie grzały w zwrotce? czy na "ciepły klej" można je zamocować ?

Z doświadczenia wiem że mocowane na ciepły klej przy transporcie lubią się odklejać. Lepiej złapać je na opasce zaciskowej.

co do nagrzewania cewek - przy poprawnie dobranych grubościach drutu nie będzie miało to znaczenia.

cewki już zmieniłem pozycjami.. rdzeniowa leży powietrzna stoi... zamocuje na paski

Ostatnia edycja:
Dlaczego ma łączyć żarniki? My używamy po jednym i jest git,czasem się przepalają ale sory,jak my katujemy sprzęt :flapper: Wtedy wiadomo że sprzęt dostał w palnik,taki wyznacznik... a po wszystkim zmieniamy na drugi żarnik i gra dalej :)

Dwa żarniki dużo ciężej przepalić - a mimo wszystko gdy się przepali to tylko jeden z nich. Wtedy można podpiąć pod ten jeden który zostaje nie przepalony ;)

Dwa żarniki dużo ciężej przepalić

No to teraz się zastanawiam co trzeba zrobić żeby je przepalić... przecież o to chodzi żeby żarówka zabezpieczała driver przed spaleniem,a skoro ciężko ją przepalić to driver może się spalić szybciej niż żarówka. OK,następnym razem sprawdzimy dwa żarniki na raz.

Ja się bardziej zastanawiam, czy to ma rzeczywiście sens. Paczka ma 400W AES. Żarówka ma za zadanie odciążać driver przez co go zabezpieczać. Ale z drugiej strony - jest większe prawdopodobieństwo gdy się nagrzeje że uszkodzi driver przez zmiane f podziału niżeli by jej nie było.
Napisałem z ciekawości do STX - zobaczymy co odpowiedzą.

Powrót