• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

kolumna 2-drożna

Reakcji
0
Witam wszystkich.

Chciał bym zrobić kolumnę 2-drożną na głośnikach STX'a. Jestem początkującym :) i niestety nie wiem jakie będą dobre. Chciał bym zapytać jakie głośniki wybrać, jakie do tego zwrotnice, jaki litraż ma mieć skrzynia?
Z góry dzięki za pomoc.

Jeśli chodzi o środki to ok 160zł na głośniki i zwrotnice całą resztę materiałów posiadam (deski, kleje, silikon i resztę co potrzebne do budowy)
kolumna będzie grała w domu, muzyka to głownie club, trance itp. wiec jak najwięcej basu :D wiem że będzie ciężko za taka kase ale cóż poradzić :)

mari@n potrafisz czytac ze zrozumieniem? Tutaj zamieszcza sie gotowe wlasne konstrukcje, a nie pyta o porady. Zanim napiszesz jakis temat upewnij sie gdzie go napisac.

sory na forum jestem od niedawna :/ prosił bym moda o przeniesienie do odpowiedniego działu

mari@n napisał:
Jeśli chodzi o środki to ok 160zł na głośniki i zwrotnice
za ta kase tego wszystkiego nie kupisz ale tanszych glosnikow nie warto wiec polecam sprawdzony bezkonkurencyjny projekt

GDN 14 SCX + GDWK PJ

http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=2&vSubPage=1&vItemDB=itemdb
http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=0&vSubPage=552&vItemDB=itemdb
http://rapidshare.com/files/150057796/wymiary_ARN_150___PJ.PDF
http://rapidshare.com/files/159252420/plytka_14_SCX___PJ.PDF

troche wiecej wyjdzie ale warto ;)

kondensatory i terminal kupujesz w STXie razem z glosnikami.
cewki, rezystory i brakujaca drobnice kupujesz w www.polink.com.pl

Wielkie dzięki Pawel S. :) tylko trochę mnie dziwi ze mam mnie to kosztować więcej niż 160zł. Pewnie źle napisałem, :p chodzi mi o jedną kolumnę a nie 2 także za te kasę da się chyba jeszcze coś lepszego wykołować ?

panowie, czepiacie sie o szczegoly - mlody moze znowu sie nie wyrazil zbyt dokladnie. pewnie chodzilo o budzet na jedna kolumne a zrobi moze 2

50zl zwrotnica wiec ok 100zl na glosniki.
:roll:
szczerze mowiac to nic mi nie przychodzi do glowy w tej cenie. szczegolnie z naciskiem na bas.

napisz cos wiecej o wzmanciaczu jaki masz i w jakim pomieszczeniu to ma grac?

chodziło mi tylko o jedną kolumnę, ale dzięki za wyprowadzenie mnie z błędu (nie robiło mi różnicy czy jedna kolumna czy dwie). Czyli raczej kolumny podane przez pawla będę musiał zrobić. Jeśli chodzi o wzmacniacz to SONY TA-FE 310 R lub ewentualnie jakiś inny da rade wykołować mam również diy 2x50W na TDA 2030
A jeśli chodzi o pomieszczenie to pokój jakieś 4x5m może trochę mniejszy nie mam metra pod ręką :wink:

ooooooo 60KM to pewnie miał extra CHIP założony i cały czas na ssaniu ciągną :D i do tego pewnie jeszcze jakaś wypasiona turbo spężara i NOS

pisze że tyle ma a ile ma naprawde to ja go tam nie wiem, ale myśle że powinien sobie poradzić z tymi kolumnami. da rade?

no te 8-10w starczy do tego zeby grala muzyka. ale basu z tego zbyt ciekawego wtedy nie bedzie

ale o to sie nie martw. narazie buduj kolumny ;)

ok dzięki to teraz biorę się do budowy kolumn potem ewentualnie jakiś wzmacniacz lepszy kupie albo jakieś diy zrobie

może nie będzie źle brat zrobił kolumny niskotonowe z jakichś tandetnych głośnikow z allegro podłączone jest to do mojej mini wieży i dziwnie dobrze gra i to na tych 20mk

bez przesady. ja je testowalem w 16m i nie mozna bylo narzekac na brak basu. a te dodatkowe 4m za wiele wg mnie nie zmienia

mari@n, jakbys chcial to mam gotowe zwrotnice z terminalami i tunelami (srodkowe zdjecie)
sorki za reklame ale zrobilem klientowi nie to co mialem i mam problem :???:

ok pudła mam gotowe:) jak wszystko zmontuje to pokarze jak wyszło. i teraz w czasie wolnym ( czas oczekiwania na zwrotnice i głośnik) zacząłem myśleć nad odpowiednim wzmacniaczem i jeszcze jakimś dodatkowym subwooferem, i chciałem zapytać co byście proponowali. na jakim głośniku ten subwoofer i jaki wzmacniacz żeby pociągnął te dwie kolumny i suba. wzmacniacz będzie podłączany tylko do tego zestawu do niczego mocniejszego wiec nic mocarnego do tego nie potrzeba
jeśli się da to w miarę tanio:)

[ Dodano: 2009-06-30, 21:40 ]
co myślicie o tym subiku i jeszcze jakimś wzmacniaczu do tego

Powrót