• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kolumna 3 drożna + sub - podziały zwrotnicy.

Reakcji
0
Witam.
Planuję zrobić kolumny 3 drożne + subwoofer, który będzie podstawką dla kolumny, lecz pobierał osobno sygnał z 4 wyjściowego wzmacniacza.
Kolumny 3 drożne:
dół - Tonsil GDN 20/80/2, skrzynka bass-reflex, pojemność 35l, częstotliwość strojenia Fb=39Hz, przy F3=43Hz i dbPeak=0,06
średnica - JWS Proson 170 WFR, obudowa zamknięta Qtc=0,68, pojemność 15l, częstotliwość strojenia Fb=75Hz, F3=59,4Hz
góra - jeszcze nie wiem, może jakaś Vifa (tu mam dylemat co kupić, nie chcę szmat Tonsila)...
sub- Magnat Shockwave 1200, skrzynka bass reflex, pojemność 30l, częstotliwość strojenia Fb=43Hz (nie wiem czy nie za wysoko), dbBeak=0,51
albo pojemność 60l, Fb=35Hz, tyle że dbBeak=-1,29

Kwestia podziału zwrotnicy.
Myślałem zrobić tak - sub 6db/okt od 100Hz
w kolumnach GDN 20/80/2 - 500 Hz 12db/okt
Proson 170 WFT - doł 500Hz 6db/okt (dlatego że jest to midwoofer i jeszcze w dole ma w miarę liniową charakterystykę), góra myślę około 4kHz również 6db/ok
tweeter - doł 4kHz 12db/okt

oczywiście wszystko wyrównane do jednej skuteczności l-padami.
Czy mam dobre założenia odnośnie podziału zwrotnicy i jaki wysokotonowiec moglibyście mi polecić w miare liniowy od 4kHz w górę.
Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie sugestie.

dół - Tonsil GDN 20/80/2, skrzynka bass-reflex, pojemność 35l, częstotliwość strojenia Fb=39Hz, przy F3=43Hz i dbPeak=0,06

sub- Magnat Shockwave 1200, skrzynka bass reflex, pojemność 30l, częstotliwość strojenia Fb=43Hz (nie wiem czy nie za wysoko),

Powiedz mi czy mądre jest dla ciebie strojenie subwoofera wyżej niż głośnika basowego w układzie trzydrożnym, który będzie uzupełniany przez tego suba? Chyba nie przemyślałeś do końca tego projektu. A to bardzo łagodne określenie z mojej strony.

mozesz mi wyjasnic po co ci ten sub?
lub po co tu 3 drogi?

3 drogi buduje sie zeby nie bylo potrzeby uzywania suba
jezeli juz sub musi byc to bym dal tansze 2 drogi. przeciez i tak w twoim zalozeniu GDN by sie kompletnie marnowal!

nawet nie bede wspominal o magnacie...

---------- Post dodany o 16:48 ---------- Poprzedni post o 16:46 ----------

A to bardzo łagodne określenie z mojej strony.

oj tak, az sam sie zdziwilem ;)

Chodzi o to , żeby lekko podbić dół (w zasadzie to podbić F3), to będzie i tak osobna paczka. Tak jak napisałem uważam, że jest za wysoko i lepiej zrobić 60l przy 35Hz. Ten GDN 20/80/2 nie podoba mi się w niskim zakresie (mam go aktualnie wsadzonego do dwudrożnej kolumny zestrojonej z tego co pamiętam na 37Hz)....

alexhawk,czy mógłbyś wyjaśnić pewien fakt: Operujesz parametrami typu FS-y,FB-sy,częstotliwość strojenia,dbpeak-i,stromość filtrów itp. polecasz swoją stronkę internetową http://www.diysubwoofers.pl/ innym żeby z niej czerpali wiedzę,a tak naprawdę chcesz zrobić projekt który już na samym starcie jest bez sensu. Jestem ciekaw czy Ty w ogóle wiesz o czym piszesz?

ooo - nawet nie zwrocilem uwagi na nick :D
dzieki za pokazanie swojego poziomu wiedzy w jednym poscie ;)

no nieźle :o mój plan trollingowy szlag trafił ehhh ale czegoś ciekawego się dowiedziałem...
Pozdro!

Powrót