• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kolumna centralna i efektowe -> Jakie głośniki?

Reakcji
0
Planuje budowę kolumny centralnej i efektowych (prawdopodobnie będą identyczne i w praktyce będą to trzy kolumny centralne).
Wysokotonowce dam STX'a.
Co (i dlaczego) proponujecie na nisko-średnie?
Myślałem nad STX GDN-14-50-X-SS (fajnie się symulują) lub nad ARN 150. ARN mają bardzo pozytywne opinie, ale są większe i według mnie brzydkie. Wiem, że uroda głośnika to cecha drugorzędna i subiektywna.
Interesują mnie jak najmniejsze głośniki, jednak takie które zagrają lepiej niż tani sprzęt fabryczny. W przedziale cenowym który mnie interesuje możecie się zorientować po moich typach. Jeśli będzie warto to mogę wydać więcej.
Co wiecie (nie myślicie) o tych STX'ach?

Pozdrawiam

GDWK PJ za swoja cene jest bardzo dobry
GDNa nie slyszalem
za ARNem przemawia super bas ale kiepsko ze srednimi

SILNY napisał:
według mnie brzydkie
:shock:

jezeli maja byc male to moze ARN 116?? malutki klasyczny glosniczek ktory prezentuje soba super brzmienie a no i basem zaskoczy - cena ok 30-35zl

krzyhoo9 napisał:
Najpierw może powiesz jaki jest twój przedział cenowy...
SILNY napisał:
Myślałem nad STX GDN-14-50-X-SS (fajnie się symulują) lub nad ARN 150...
W przedziale cenowym który mnie interesuje możecie się zorientować po moich typach. Jeśli będzie warto to mogę wydać więcej.
:-)
Podsumowując: 20 - 30zł za głośnik (max. 40 zł). W extremalnych przypadkach 50, ale więcej to już nie. :-)

Napęd: Mam dość przyzwoity amplituner Kenwood'a (5 x 100 W). Nie pamiętam modelu, ale jak wrócę dodomu to sprawdzę i uzupełnię informacje. Pamiętam tylko, że tan amplituner miał bardzo dobre oceny w testach i w prasie u różnych "niespokrewnionych" testerów.

Pawel S. napisał:
GDWK PJ za swoja cene jest bardzo dobry
Zwłaszcza, że obecnie nie różni się od dwa razy droższego AJ, poza materiałem czoła (frontu). Kiedyś miały dodatkowe magnesy.

Pawel S. napisał:
za ARNem przemawia super bas ale kiepsko ze srednimi
Czyli zupełnie odwrotnie niż potrzeba do centralnego, zatem SKREŚLONY. :-D

Pomysł z ARN 116 podoba mi się, muszę go "poćwiczyć" w WinISD. Ma ktoś biblioteki do niego, żebym nie musiał wklepywać parametrów?

Pozdrawiam

tu nie ma co ćwiczyć - 2l closed lub 3l @ 60hz.

Napisz do mnie na gg :P
mam zestaw głośników, zwrot itd do 2 x efektowy + central ;]

W130s - ciut za drogi, potrzebuje 6 szt. I nie wiem czy ktoś to słyszał, czy tylko chciałby usłyszeć, a o ARN to przynajmniej mogą się wypowiadać ludzie któży je słyszeli.

Wpadł mi do głowy taki pomysł: może dać po 4 głośniki średnio-nisko na klumnę? Wysokotonowce i tak mają wyższy SPL i trzeba będzie je tłumić.

Pozdro

mIKI Co racja to racja, ale do centrala jeden to trochę lipa. A co Ty proponujesz?
Zresztą to "z czterema głośnikami" to tak sobie palnąłem. Ekonomicznie to chyba nie uzasadione. :-)

Co do ARN 116 to są dwa rodzaje: ARN-116-10 i ARN-116-60. Czym, się różnią? Ktoś wie? Który polecicie i dla czego?

Przeglądałem Tesle i wpadły mi w oko ARN 150, zwłaszcza wersja: ARN-150-60.
Co Wy na to? Jakieś doświadczenia?

w tej cenie raczej nic nie znajdziesz lepszego od ARN 116. ma dosyc ladna srednice, naprawde.
ARN 150 odpada bo w ogole nie ma srednich tonow...

mIKI napisał:
ARN 150 odpada bo w ogole nie ma srednich tonow...
To jest opinia (zapewne słuszna i prawdziwa) którą mają ARN-150-03/X i ARN-150-05/X. Ale ja piszę o ARN-150-60/X to zupełnie inny głośnik o innej konstrukcji i parametrach. Czy ktoś go słyszał?

SILNY, wszystkie tesle poza ARN 116, ARZ, ARX maja beznadziejne srednie tony, w zasadzie prawie ich nie maja, tutaj nie bedzie wyjatku... no i po co taki wielki glosnik na centralke?

Jeszczeo o ARN'ach...

Jeszczeo o ARN'ach...

Widzę, że piszecie, że ARN tylko 116...
A co z ARN'ami z serii: 56XX i 66XX? Równiez lipa na średnich?

Pozdrawiam

Może i kombinuje, ale po to by dotrzeć do informacji :-)

Patrzę na parametry tych głośników i są obiecujące, cena dodaje im atrakcyjności. Na rynku są gotowe produkty oparte na Teslach i mają pozytywne opinie.
Jednak na tym forum odradzacie większość Tesli, ze względu na kiepski środek. Wolę słuchać ludzi, którzy to przećwiczyli, niż wierzyć w „marketing”.
Dopytuje o wszystko, bo lepiej siedem razy upierdliwie zapytać, niż raz źle wydać pieniądze (o włożonej pracy nawet nie wspomnę).
Innymi słowami: Dobrze jest uczyć się na błędach, a jeszcze lepiej na cudzych. :-)

A przy okazji, wpadłem na ciekawy pomysł, tylko nie wiem czy ekonomicznie uzasadniony. Jednego ARN116 rozwalę i zastosuje go jako "maskownice" do PJ. W miejscu kopułki ARN'a będzie kopułka PJ, a cały PJ będzie schowany za membraną i koszem ARN. Efekt będzie taki jak by były 3 identyczne ARN'y (na pierwszy rzut oka).

UWAGA! Z wdzięcznością przyjmę, lub tanio odkupię uszkodzone ARN 116, mogą być bez magnesów i cewek, byle była cała membrana i górny resor. :-)

Pozdrawiam

żal arna na głośnik klasy pj...
Zresztą zastosowanie takie o którym myślisz może przynieść wiele niepożądanych skutków o których bez pomiarów nie będziesz sobie zdawał sprawy.

Powrót