Ciężko powiedzieć jaki litraż jest optymalny. Producent podał od 45 do 113 w obudowie bas refleks. Oczywiście im mniejsza obudowa tym bardziej kolumna idzie w kierunku wyższego basu i jednocześnie zwiększa się zalecane odcięcie na filtrze subsonicznym żeby zapewnić znamionową moc. Sama gitara teoretycznie gra bardzo nisko (od ok. 30Hz daje najgrubsza struna w piątce, a generalnie jest to ok. 40Hz w czterostrunowej gitarze). Jednak o ile wiem, to paczki nie przenoszą liniowo od aż tak niskich f, a mimo wszystko dźwięki są wydobywane, gdyż słuch na podstawie wyższych harmonicznych jakoś sobie radzi. Poza tym grubsze struny zapewne dają z założenia mocniejszy sygnał. Świadczy o tym chociażby to, że wielu basistów gra na kolumnach z głośnikami 10", które mają rezonans na 70Hz lub wyżej i mimo wszystko jest ok. Generalnie do basu używa się głośników niskotonowych, ale jednak nie subbasów i strojenie w przypadku 15" wypada raczej w okolicach 45Hz. Sam robiłem wiele symulacji zarówno w winisd, jak i w Eminence designer. Dokładnie odjąłem litraż wszystkich wzmocnień, których jak widać nie brakuje oraz pojemność głośników i portów. Pierwotnie zakładałem strojenie ok. 45Hz i teraz widzę, że długość portów podana w eminence designer zapewne takie strojenie by dała. O ile pamiętam było to 18-19cm. Jednak podczas konstruowania zapomniałem, że porty wypadałoby nieco skrócić i skleiłem dwa, które dają łącznie 21cm. Po pomiarach wyszło, że strojenie jest niższe i wychodzi chyba ok 40Hz, chociaż jeszcze nikt tego do końca nie potwierdził. Na pierwszy rzut oka moim zdaniem nie ma tragedii jak na taki głośnik.
Niestety rury są już wklejone i zmiany są nieco problematyczne. Być może gdybym mógł regulować na bieżąco, to na słuch dałoby się coś znaleźć. Mnie jednak najbardziej interesuje interpretacja tych pomiarów impedancji. W sumie, to wbrew pozorom podczas testów łatwiej byłoby obniżać strojenie przez wydłużanie rur na zewnątrz. Na podwyższenie strojenia nie mam pomysłu. Zostaje chyba tylko skracanie rur.