• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kolumna na dwóch różnych głośnikach basowych.

Reakcji
0
Witam wszystkich i z góry przepraszam jeśli powtarzam temat ale znalazłem tylko jeden wątek w tym temacie stary i trochę mało merytoryczny.

Przechodząc do rzeczy chodzi mi po głowie pomysł na zbudowanie kolumny na dwóch głośnikach basowych sęk w tym że na dwóch różnych. Za każdym razem kiedy buduje kolumny pojawia się ten sam “problem” albo dobry punktowy bass ale nie schodzi na najniższe częstotliwości albo wooferowe brzmienie ale wtedy brak sztywniejszy sekcji. Więc pojawia się pomysł na dwa różne głośniki dokładnie to woofer i pewnie coś na sztywniejszym zawieszeniu. Ze względów wizualnych głośniki będą umieszczone w dwóch osobnych komorach/obudowach. w związku z powyższym kilka pytań na początek:
  1. Czy ktoś zna podobne rozwiązania lub próbował już zrobić coś takiego
  2. Czy istnieją jakieś sprawdzone sposoby na rozdzielenie pasm dla dwóch różnych basów, wstępnie załóżmy że będzie to podział przy 200 Hz
  3. Jakie mogą być problemy przy takiej konstrukcji
  4. I przede wszystkim czy da się to zbudować na jednej pasywnej zwrotnicy.

Problem ze zgraniem fazowym występuje w zasadzie przy każdej konstrukcji niezależnie ile jest tam głośników ale racja może to być śmiertelny problem dla basu choć myślę że jednak do ogarnięcia. Często zdarza się że ludzie uzupełniają swoje audio subwooferem i "jakoś" to działa. Bardziej zastanawia mnie czy istnieje jakiś sprytny sposób na podział pasm miedzy tymi głośnikami. Tradycyjny filtr 3-ciego rzędu (a to pewnie minimum żeby to miało sens) to ogromne pojemności kondensatorów a przez co i duży koszt. A to tylko płowa zwrotnicy dojdzie jeszcze średni i wysoki co generuje skomplikowaną zwrotnicę która zabierze dużo mocy, i pewnie wyleje się na mnie hejt ale moim zdaniem i doświadczeniem jeżeli chodzi o zwrotnice to im mniej tym lepiej zwłaszcza jeżeli nie chce się poświęcać lat na je dopracowanie.
Co do głośników to przerobiłem większość budżetowych dostępnych na rynku modeli Tonsil, SB, STX, Peerless itd i wiele z nich naprawdę fajnie gra ale nie chciał bym zaśmiecać wątku który głośnik jak gra bo nie o to chodzi.

1. Czy ktoś zna podobne rozwiązania lub próbował już zrobić coś takiego
  2. Czy istnieją jakieś sprawdzone sposoby na rozdzielenie pasm dla dwóch różnych basów, wstępnie załóżmy że będzie to podział przy 200 Hz
  3. Jakie mogą być problemy przy takiej konstrukcji
  4. I przede wszystkim czy da się to zbudować na jednej pasywnej zwrotnicy.
1. Zna
2. To akustyka a nie Tips jak dociąć panel bez odprysków. Tutaj każdy przypadek musi być rozpatrywany indywidualnie nie ma rozwiązań uniwersalnych.
200Hz to taka granica między basem a średnicą. Co prawda mądre książki mówią o 250Hz ale z praktyki ja bym tą granice obniżył nawet do 150Hz. - po co ci podział w takim miejscu miedzy dwoma basami? Aby to miał jakikolwiek sens podział musi być poniżej 100Hz najlepiej.
3. Wiele bliżej nie znanych - wyjdą w praniu :). Marian jeden problem już wymienił - niezgrane fazowo basy będą się znosić zamiast współpracować.
4. Da się na wiele różnych sposobów. Także bez podziałów na jednym filtrze z dwoma jednakowymi głośnikami ale inaczej strojonymi.
Żaden ze sposobów nie jest jednak ani łatwy ani szybki w realizacji. wymaga chociażby w miarę wiarygodnych pomiarów w tak niskim pasmie w polu dalszym niż bliskie.

przykłady realizacji znajdziesz dużo chociażby u Troelsa poszukaj wśród 4 i 5 drożnych konstrukcji

Ja z niekomercyjnych robiłem np. taką konstrukcje wiele lat temu

9d00f91e0aeb13b172fd6736e23fc902_1543008754.jpg

d54f4d4c0f499af3732b23b644d27c7d_1542490231.jpg

komercyjnie były zabawy nawet z 3 inaczej strojonymi głośnikami basowymi.
Rada daj Sobie spokój z takimi zabawami na tanich głośnikach - nawet jak jakimś cudem zagrają super to to totalnie bez sensu koszty przedsięwzięcia będą 10 razy wyższe niż cena głośników

Poruszyłeś tu ciekawą kwestię bo ile faktycznie podział między subbassem a bassem to ok 60 Hz to faktyczne "twarde" uderzenia basów których mi brakuje np stopa perkusji przypadają na pasmo Low mid czyli zakres między 250 a 500 Hz. Kiedyś dawno temu zbudowałem kolumny na głośniku 30 cm i 2 x 14 cm i dawały one naprawdę wiele frajdy choć w tej konstrukcji było więcej szczęścia niż rozumu bo nie dysponowałem wtedy jeszcze żadnym sensownym sprzętem pomiarowym.64999349_697851764002110_3187525036881739776_n.jpg
Więc może to jest rozwiązanie odciąć suba na jakiś 250 Hz a kolejny głośnik potraktować bardziej jak nisko-średnio tonowy.
w tym momencie buduję kolumny na Peerless by Tymphany SLS-8 / P830667 i brzmi on naprawdę fajne w konstrukcji o której myślę chciał bym go połączyć z SB Audience Bianco-8MW125 8.

Co do dawania sobie spokoju to na pewno nie, ciekawa łamigłówka się z tego robi a w najgorszym przypadku nie wyjdzie a części pójdą w inne projekty.

Ton podstawowy stopy perkusji to raczej 40-120Hz z czego realizatorzy akcentują z reguły 60-80Hz
W temacie wątku za pewne dojdziemy do tego że potrzebujesz podziału środka a nie basu na lowmid i highmid.
Kojarzę twoją manufakturę dobre ceny, oryginalny wygląd i w większości konstrukcji przetasowane głośniki.

Nie zastanawiałeś się niekiedy dlaczego najlepsi producenci układają głośniki na froncie tak a nie inaczej ?? I chociażby designerzy wypierali totalną presje to inaczej nie będzie ??

połączenie SLS8 lekko przymulonego tłuczka z Bianco 8 midwoofera do małych górek to średni pomysł - nie idź tą drogą bo nie poradzisz Sobie z problemami z tego wynikającymi.

z jakiego drewna toczysz te tubki - to jest ciekawe :) i może wielu zainteresować

Załączniki

• 53473707_636017673518853_3521975506020859904_n.jpg
    53473707_636017673518853_3521975506020859904_n.jpg
    217.2 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnia edycja:
Powrót