• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kolumna płaska aktywna 3 drożna -proszę o POMOC, PORADY

Reakcji
0
Witajcie. Na wstępie zaznaczę, że jestem nowy na forum.
Zmagam się z problemem wykonania własnego pomysłu poziomej kolumny aktywnej o niewielkich wymiarach ok. 60cmx20cmx25cm z subwooferem, która docelowo miałaby stać na półce w sypialni. Chciałbym, aby składała się ona z 5 głośników. Po środku konstrukcji znajdowałby się subwoofer, po bokach kolumny 2 drożne, jednak całość zintegrowana w jedną skrzynkę. Nie ma to być wytwór ujmujący nieprzeciętna jakością dźwięku, a w miarę przyzwoicie grający na półkę do sypialni o powierzchni ok 11-12 m2. Zależy mi aby była to konstrukcja dość tania (może być na chińskich podzespołach, widziałem takie na ali - nie wiem na ile się nadają - wzmacniacze z bluetooth, zwrotnice) i dźwięk był dość ładny z basikiem.
Proszę powiedzcie co o tym sądzicie, pomóżcie dobrać odpowiednie podzespoły, jak je połączyć. Bardzo mile widziane również wskazówki co do budowy skrzynki.
Mam nadzieję, że nie zostanę zlinczowany za ten pomysł. ;) Rysunek przedstawia zarys mojego pomysłu.

Ostatnia edycja:
Witaj,

to bardzo zly pomysl, kiedy glosnik wysokotonowy i sredniotonowy ( srednioniskotonowy ) sa w pozycji horyzontalnej. Trzeba to zrobic w pionie, a bas/basy moga byc juz obok siebie.

Powrót