• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[Kolumny 2-drożne] 2 drogi dla ubogich...

Reakcji
0
... czyli moje boje z projektem a'la Sonus Faber Cremona Auditor M

Witam i przedstawiam moją drugą konstrukcję. Jest to popularny projekt na przetwornikach STXa 14SCX + PJ. Kolumny docelowo będą stanowiły kolumny efektowe do kina domowego.

Budowa.

Konstrukcja główna kolumn zbudowana jest na planie trapezu z płyt MDF.
boki 19mm, front 2x22mm, dół i góra 16mm. Tył jest obrobiony ze sklejonych dwóch płyt 19 + 40mm. Obłe kształty uzyskałem, naciągając na konstrukcję główną sklejkę 4mm, na środku dystansem jest ceownik aluminiowy 15mm. MDF kleiłm Pattexem Express FIX i w niektórym miejscach skręcałem wkrętami. Całość okleiłem fornirem Teak na klej Pattex Moment.
Fornir był raz pomalowany caponem i dwa razy lakierem matowym za pomocą pistoletu.
Wewnętrzne boczne ścianki wyklejone są matą filcową o grubości 2cm.

Standy wykonane są także z płyt MDF 19mm, sklejonych po sześć profili na każdą nogę.
Stopę standów wykonałem z blachy stalowej 12mm. Stopa, standy i stalowa płytka(góra standów) do przykręcenia kolumn skręcona są ze sobą szpilkami gwintowanymi M8.
Standy pomalowałem matową, czarną farbą dwuskładnikową za pomocą pistoletu.

W chwili pisania tego tematu, kolumny mają za sobą kilka godzin grania, więc są jeszcze niewygrzane. Powiem tylko tyle, że po naczytaniu się na forum o ich lipnym dźwięku, jestem zaskoczony raczej pozytywnie ich brzmieniem. Myślę, że swoje zadanie spełnią znakomicie.

Kasa

MDF - 102zł
głośniki - 130zł
zwrotnica z okablowaniem i tunelami b-r - 90zł
fornir - około 30zł(ale nie pamiętam dokładnie)
blacha na stopy - 27zł(kupiłem na złomie)
lakier, farba, kleje, wkręty - miałem

W miarę swoich możliwości starałem się, aby ogólny design kolumn przypominał konstrukcję mistrza Serblina - Cremona Auditor M
Na wszelkie pytanie konstrukcyjne chętnie odpowiem, wierzcie mi, ale nie sposób wszystkiego opisać w miarę zwięźle, bo i tak powstał by niezły elaborat.

Kilka fotek:

img1565jx.jpg
[/b]

img1562l.jpg

img1556o.jpg

img1555q.jpg

img1558d.jpg

napiszę coś więcej jak pozbieram szczękę z podłogi :razz: Kolejna bardzo udana konstrukcja!

Kolejne piękne kolumny :)
Będą one grały z 3way w tym kinie??
Jeśli tak to powiedz co planujesz na centrala :)

[ Dodano: 2010-01-17, 17:18 ]
Ja bym to dal do wyróżnionych :)
Widać ze włożono w nie baaaardzo dużo pracy i chęci :mrgreen:

3 drogi nie będą do kompletu. Na front mam DX25 + tonsil 16/50/6, na centralnym będzie 14SCX+PJ+MB, a na suba mam Mivoc HCM 12T

bingant napisał:
3 drogi nie będą do kompletu. Na front mam DX25 + tonsil 16/50/6, na centralnym będzie 14SCX+PJ+MB,(...)
Trochę bez sensu, ja rozumiem że nie musi być drogo, ale żeby choć każda kolumna możliwie podobna była, a nie co druga to z innej parafii...
Będą problemy ze spójnością brzmienia.

piekna robota ;)

no to zaczynamy z pytaniami :P
jak montowany front? tak jak w 3 drogach?
rowki miedzy fornirem to szpachla do plastiku?
przestrzen miedzy bokiem a trapezem wypelniles czyms?
jak wykonales tyl? reczna robota czy poszedles na latwizne?
jak zrobiles rowki na standach? frez przed sklejeniem profili czy juz na calosci?

mozna prosic wieksze fotki?
i przy okazji widok od gory i laczenie monitorka ze standem?

Gratuluje kolejnej udanej konstrukcji :mrgreen: widać, że się przykładasz do tego co robisz i efekt jest znakomity :)

rowki miedzy fornirem to szpachla do plastiku
przestrzen miedzy bokiem a trapezem wypelnilem pianką niskorozprężną
rowki w standach robiłem po sklejniu dwóch profili
Paweł może fotki wyjaśnią większość pytań:

img1459.jpg

img1460b.jpg

img1503z.jpg

Witam! ;-)

Powiem tylko tyle, że konstrukcje takie jak ta, powinny być surowo zabraniane (przynajmniej żeby je publikować w necie). Czy Ty wiesz bingant ilu ludzi jesteś w stanie pozbawić uzębienia (ze mną włącznie) takimi kolumnami ? :shock:

A tak serio to naprawdę SUPER wykonanie, widać dużo twojego serca patrząc na nie ;-)

Pozdrawiam, Krzysiek191022.

Seba727 napisał:
Móglbyś dokladniej opisać jak zrobiłeś te rowki między fornirem ?

ano tak:

img1463s.jpg

po wyschnięciu kleju, oklejasz dokładnie fornir taśmą klejącą i rowki wypełniasz szpachlą na tworzywa sztuczne.

Piękna robota po raz kolejny, i na pewno bardziej czasochłonna i trudniejsza od 3way patrząc na standy, tylko pogratulować.

piękne, po prostu piękne ... nic tylko gratulować talentu ... jest czego zazdrościć

Powrót