• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[ Kolumny 2-drożne] al'a sonus faber

Koszty? Wyręczę kolegę:
Głośniki 2x276 + 2x176 = 904zł
Mdf 80zł
Kleje, wkręty, fornir,skaj 80zł
Okablowanie, reflex 30zł
Zwrotka (?) 50zł (max)
inne nie uwzględnione 100zł
Razem MAX! ~1250 zł
Czy forum diyaudio miało Ci słuzyć jako źródło dodatkowej reklamy Twoich kolumienek? Myślałem, że należysz do pasjonatów, którzy dzielą się doświadczeniem, po to aby inni i Ty sam, nie musieli powielać błędów ale się pomyliłem :)
Brak jest podstawowych informacji o zwrotce, konstrukcji całości i użytych materiałach, co mamy oceniać? stolarkę?

Kolego o pare stówek się pomysliłeś bo prawie wszystko było zakupywane w akkusie u Albeckiego, do tego sama płyta to 98 zł a fornir 130zł z przesyłką.

[ Dodano: 2009-02-11, 14:42 ]
Za zwrotki za płaciłem razem ok 260 z przesyłką nie pamiętam dokładnie. 118 za szt.

colcolcol napisał:
Koszty? Wyręczę kolegę:
Głośniki 2x276 + 2x176 = 904zł
Mdf 80zł
Kleje, wkręty, fornir,skaj 80zł
Okablowanie, reflex 30zł
Zwrotka (?) 50zł (max)
inne nie uwzględnione 100zł
Razem MAX! ~1250 zł
Czy forum diyaudio miało Ci słuzyć jako źródło dodatkowej reklamy Twoich kolumienek? Myślałem, że należysz do pasjonatów, którzy dzielą się doświadczeniem, po to aby inni i Ty sam, nie musieli powielać błędów ale się pomyliłem :)
Brak jest podstawowych informacji o zwrotce, konstrukcji całości i użytych materiałach, co mamy oceniać? stolarkę?
Pięknie powiedziane

Co mam zrobić skoro nic mi nie chce Killer podać? poza tym po co wam koszty skoro po tym nie ocenicie tymbardziej niczego.

Stolarka bardzo mi się podoba, ale ogólnie konstrukcja nie trafia do mnie, gdyż nie podobają mi się monitory - dla mnie tylko liczą się podłogówki.

mlodysuchy napisał:
Co mam zrobić skoro nic mi nie chce Killer podać?
w tej chwili to juz tylko wymiana zwrotnic zostaje :P

wczesniej trzeba bylo sie o to martwic...

mam nadzieje ze nowy projekt masz juz na przemyslanej zwrotnicy? pokaz wogole co nowego planujesz?

mlodysuchy napisał:
Co mam zrobić skoro nic mi nie chce Killer podać

Powtórzę się, poświęć kilka minut na fotkę zwrotnicy i może przestaniemy się jej czepiać ale nie obiecuje.

Nie złamiesz tajemnicy handlowej bo zdjęcie to nie schemat.

mlodysuchy napisał:
Zwrotnica składana i liczona na zamówienie u Killera z najlepszych części.
głośniki są, obudowy są, szkoda że nie ma zwroty bo to ona w dużej mierze wpływa na jakość zestawu, tym bardziej że co do reszty to nie ma się do czego przyczepiać...

Killer ma czelność pisać takie rzeczy, a liczy zwroty na kalkulatorach , odwołuje się do słuchu, a sam ich nie słuchał :)

Znajdź kogoś kto ma czas , chęci i możliwości - niech zrobi Ci zwrotę z prawdziwego znaczenia.

no właśnie o tym pisałem, a takim tekstem to na allegro a nie forum diy. totalnie przepłacone te zwrotki, nie wiem jak dźwięk właściciel by ocenił, ale można było sprawdzoną zwrotkę za 120-150 zł złożyć pod morela 29.

Powazna zwrotnica to glosniki u projektanta i system pomiarowy do sciagania charakterystyk + odsluchy kazdej wersji.. a killer.. hm :P.. wklupuje w kalkulator cos i jest zadowolony tymczasem rzeczywistosc nieco inna. Wyszlo juz to na kolumnach plotera gdzie zastosowal zwrotke od killera a dopiero pozniej to pomierzyl lol.. tatry sie ukazaly ;)... nie dosc ze glupi to bezczelny i dales sie na niego nadziac... wykonczenie spoko ale nie w moim stylu.

klienci zadowoleni bo jak mogą być niezadowoleni skoro głośniki grają ;)

Myślę że tutaj powinna zakończyć się dyskusja nt zwrotnic killera o których to już nie raz była to mowa.

takero napisał:
klienci zadowoleni bo jak mogą być niezadowoleni skoro głośniki grają ;)
a nie slyszeli z inna zwrotka :wink: a to storjenie to nie za niskie? jaki tam masz tunel? ja do siebie dalem z polinka 68x220 i ucialem 4cm to chyba mam wyzsze strojenie i basu mam akurat :smile: a musze to kiedys przeliczyc :mrgreen:

Dobra chłopaki poszukam kogoś z urządzeniami pomiarowymi i zobaczymy czy macie racje, po drugie jutro się pytam Albeckiego o wykonanie projektu zwrotnicy do tych glosników na podstawie pomiarów więc nie będziecie mieli już nic do powiedzenia na temat zwrotki bo będzie perfekt:)

malyzmc napisał:
jaki tam masz tunel? ja do siebie dalem z polinka 68x220 i ucialem 4cm to chyba mam wyzsze strojenie i basu mam akurat :smile: a musze to kiedys przeliczyc :mrgreen:
to to 30s zabawy z winisd w skrajnym przypadku gdy nie masz dostępu do JIGa ;]

Warg napisał:
coś mi się wydaje że przy takim cięciu i pierwszym rzędzie to tweeter może polec przy wyższym poziomie głośności :cry:
mi się wydaję że przy wysokim jest 12dB/oct, a 6 przy niskośrednim.

n_omyzs napisał:
Wyszlo juz to na kolumnach plotera gdzie zastosowal zwrotke od killera a dopiero pozniej to pomierzyl lol.. tatry sie ukazaly

Pierwszy raz mierzyłem kartą do pomiarów miałem (nie JIG) do tego małe pomieszczenie ale i tak słyszę że coś jest nie tak :) dlatego poszukuję kogoś kto by miał policzoną dobrze zwrotkę do TVM 2X 188/03/04 i SC10N bo chyba nikt jeszcze takiej nie zrobił :)

To może koledzy polecicie mi jakiś sprzęt diy który można wykonać aby wszystko pomierzyć wszystko albo chociaż jakąś część wtedy sprawdze i dam wykresy na forum i się wszystko wyjaśni z tą zwrotką.

nie wiem jakie są te "najlepsze części" ale moje kondziołki i rezy mają oznaczenia na sobie, no chyba, że autor je pousuwał specjalnie to będzie trudniej.
cbcd1d2fa1240426.jpg

mlodysuchy, JIG + preamp wallina + wkladka mikrofonowa wm61 + kabelki do podlaczenia wszystkiego + wzmak ktory odda pare wat mocy mono + karta dzwiekowa np sb100 ktora ma male zniekrztalcenia i male opoznienie + speaker workshop

www.audiomania.info -> artykuly -> tutoriale :)

Caly sprzet pomiarowy (jig + preamp + wkladka) to koszt 50zł z groszami jesli dobrze sie poobracac do tego kable itd.. moze sie w 100zł wyrobisz. Wzmak pewnie juz masz :)

takero napisał:
malyzmc napisał/a
jaki tam masz tunel? ja do siebie dalem z polinka 68x220 i ucialem 4cm to chyba mam wyzsze strojenie i basu mam akurat :smile: a musze to kiedys przeliczyc :mrgreen:
to to 30s zabawy z winisd w skrajnym przypadku gdy nie masz dostępu do JIGa ;]
wim, ale parametry trzeba znaleźć i wpisać :mrgreen: :lol: bo JIGA się jeszzcze nie dorobiłem :sad:

Powrót