avw, ale i tak niema sensu rozmyslac nad tym glosnikiem skoro teraz kosztuje 88zl ;]
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
wez tez pod uwage to ze ja mialem inne wymagania. mialy one stac u kolegi na niskim regale wiec takie ulozenie bylo bardziej optymalnetomq88 napisał:Wersja kolumn z wysokotonowka nad tonsilem bardziej do mnie przemawia niz ta wykonana przez Pawla S, ale o gustach sie nie dyskutuje.
wcale nie musisz az tyle wydawac. nawet na cewkach z drutu 0,5mm bedzie gralo, tylko ze bedzie sie grzalo troche :lol:tomq88 napisał:Z powodu ograniczonego budzetu nie moglem sobie pozwolic na elementy do zwrotnicy za 123 zl + terminale i kable za 21 (wyszlo mi ok 55 zl za to)
a to na jakiej podstawie wywnioskowales? zrobiles pomiary u siebie?popki napisał:Jeżeli robiłeś zwrotę w/g projektu Pawła S. to tam jest błąd w podłączeniu tweetera - powinno być odwrotnie - a tak jest zwarcie akustyczne i dziura w środku
przeciez sa 2 schematy zwrotnic. jeden do monitorkow i to brzmi najlepiej ale basu malo.popki napisał:Ja dodatkowo odwinąłem cewki na 1.2mH i odzyskało trochę średnicy, bo w/g mnie filtry były za bardzo rozsunięte.
zgadza siepopki napisał:Parametry podane przez Tonsila są chyba nieprawdziwe
a to juz glupota totalna bo strojenie obudowy b-r nie zalezy od parametrow glosnika tylko od pojemnosci i wymiarow tunelupopki napisał:bo robiłem symulacje w WinISD, policzyłem długość portu, zostawiłem spory naddatek, żeby później skracać i okazało, że jest za krótki.
no to ciesz sie ze tonsili nie slyszales :lol: (moze poza GDWK 9/80)popki napisał:Niestety SC10 czym dłużej słuchałem tym bardziej mnie drażnił - trochę kaleczy szeleszczące głoski.
szczerze mowiac to nie pamietam - od kilku lat ich nie mamtomq88 napisał:Pawel S. te glosnki powinny byc w fazie, czy nie?
i te 4-5db oceniles na sluch? ;> gratuluje sluchu :lol:popki napisał:U mnie w przedziale 2.5 - 3.5kHz kolumna bez odwróconej polaryzacji grała ok 4-5 dB ciszej.
To WinISD powinien mieć dwa pola input: litraż i średnica portu oraz output : długość portu.Pawel S. napisał:a to juz glupota totalna bo strojenie obudowy b-r nie zalezy od parametrow glosnika tylko od pojemnosci i wymiarow tunelu![]()
W/g wyświetlacza wzmacniacza, po ustawieniu krzesła w równych odległościach od kolumn i po odsłuchu przeze mnie, potem żonę i kumpla na zasadzie tak jest równo.Pawel S. napisał:szczerze mowiac to nie pamietam - od kilku lat ich nie mam
akurat faze mozesz sprawdzic bez wiekszego problemu
i te 4-5db oceniles na sluch? ;> gratuluje sluchu :lol:popki napisał:U mnie w przedziale 2.5 - 3.5kHz kolumna bez odwróconej polaryzacji grała ok 4-5 dB ciszej.
nie. nie zrozumiales o co chodzi. strojenie danej obudowy na dana czestotliwosc nie zalezy od parametrow glosnika tylko od pojemnosci, czestotliwosci strojenia i wymiarow tunelu.popki napisał:To WinISD powinien mieć dwa pola input: litraż i średnica portu oraz output : długość portu.
a to co innego - cofam gratulacje :mrgreen:popki napisał:W/g wyświetlacza wzmacniacza, po ustawieniu krzesła w równych odległościach od kolumn i po odsłuchu przeze mnie, potem żonę i kumpla na zasadzie tak jest równo.
pomiarypopki napisał:A jaki masz sposób na sprawdzenie fazy to sprawdzę?
Zigrin napisał:(obecnie mają wymiary 90x24x27):